Siz siz olun kesinlikle geleneksel yemeklerden asla vazgeçmeyin. Her ilin kendine ait süper lezzetli ve bir o kadar şöhretli yemekleri vardır. İşte Erzurum deyince de “Cağ Kebabı” hemen aklınıza geliverir. Ve tabi hemen arkasından bir o kadar ünlü kadayıf dolması tatlısı hafızanızda belirir. Doktor Fit adıyla bilinen meşhur Tıbbi Beslenme Uzmanı Dr. Eyyüb Yılmaz beyle görüşmelerimizde, ısrarla üzerinde durduğu konu Kuzu eti ile beslenmenin vücudumuzun için çok yararlı olduğudur. Dolayısıyla cağ kebabı da koyun-kuzu etinden yapıldığı için sağlıklı ve şahane bir yöresel kebabımızdır. Geleneksel ilk çıkış yeri olarak da Erzurum’un Oltu yöresi olarak kabul edilmektedir. Oltu Ticaret ve Sanayi Odası’nın başvurusuyla da, 2009 yılında coğrafi işaret belgesi alarak Erzurum’un Oltu ilçesine tescil edilmiştir.

Yumuşacık etiyle cağ kebabı, yanında gelen sıcak lavaşı, domatesi, köz biberi, kuru soğanı, mevsim salatası, acılı ezmesi ve süzme yoğurdu ile birlikte ağızda nefis bir lezzet bırakır yiyenlere.

Hazırlanan parça etler, reyhan, tuz ve karabiber gibi baharatlar ile birlikte iyice yoğrulur. Daha lezzetli olması istenirse hazırlanan etler 48 saat buzdolabında dinlendirilir. Et yatık biçimde odun ateşinin kızgın közüne 10–15 cm yüksekte pişirilir. Cağ şişleri çemberde üstü pişen etlere saplanarak, döner bıçağı ile kesilir ve altında hafif ateş olan ızgaraya tekrar konulur. Burada alt kısmı biraz daha pişirilir. Lezzeti İstanbul başta olmak üzere bütün Türkiye’ye yayılmış olan cağ kebabını İstanbul’da en iyi yapan yer neresidir derseniz işte şimdi bahsedeceğim Ümraniye’deki “Asır Erzurum Cağ Kebap” o yerlerden biridir derim.

Hem usta hem işyeri sahibi Mehmet Çakır Usta

Asır Erzurum Cağ Kebabı, 1953 yılında usta ve aile büyüğü olan Mehmet Çakır’ın Erzurum’da açmış olduğu restoranla başlamıştır. Erzurum’daki lezzet düşkünlerinin uğrak mekânı olan bu restoranın sahibi Mehmet Usta 1979 yılı itibariyle bu lezzetli hizmet anlayışını İstanbul’a taşımaya karar vermiş ve Unkapanı’nda bir restoran açmış. İstanbul’da da kısa sürede çok sevilen Mehmet Usta, Üsküdar ve Kadıköy’de yeni şubeler ekleyerek büyümeye devam etmiştir. Malzemelerin tedarikini bizzat kendisinin yapması dışında ürünlerin tamamını da kendisi hazırlayan usta, hem esnaflara hem aile bireylerine iyi bir rol model olmuştur.

1991 yılında Mehmet Ustanın vefatının ardından işleri oğlu Hanifi Çakır devralmıştır. Hanifi Usta küçük yaştan beri yemek sektörünün içinde olmasının avantajını da kullanarak işletmecilik anlayışını bir adım ileri taşımış ve memleketinin en önemli lezzetlerinden biri olan cağ kebabını daha çok tanıtmak için ailenin ilk özel cağ kebap restoranını Üsküdar/Çengelköy’de açmıştır. En iyi et tedarikçilerinden temin ettikleri Balıkesir kıvırcık kuzusunu, tam bir gün boyunca marine edilmiş şekliyle dinlendirerek müşterilerine lezzet şöleni yaşatan “Asır Erzurum Cağ Kebap” 2008’den bu yana da Ümraniye/Çakmak’ta hizmet vermektedir.

3 kuşak aile üyelerinin işletmeciliği sayesinde, daha kaliteli ve sıcak bir mekân olarak hizmet vermeyi hedefleyen “Asır Erzurum Cağ Kebap’ı tavsiye ederim. Hakiki et yemiş olursunuz.