Bir haftalık süre ile Avrupa’da izlenimlerde bulunma şansım oldu hamdolsun.  Bu izlenimlerimi köşemden aktardığım gibi, haberleştirdiklerimi de gazeteniz aracılığı ile siz değerli okurlarıma ulaştırma imkânı buldum. Avrupa’da ırkçılığın arttığı muhakkak, ancak diğer yandan Avrupa’da yaşayan gurbetçilerimizin oralardaki başarı hikayelerine bakınca, ne kadar da Avrupa’ya katkı sunduklarına tanık oldum. Ayrıca Fransa’da Osmanlı kıyafeti ile oy kullanan vatandaşlar aslında Avrupa’da atalarını, milli ve manevi değerlerini unutmadıklarını açıkça ortaya koydular.

Hem bulundukları ülkelere katkı sunuyorlar hem milli ve manevi değerlerine sahip çıkıyorlar. Osmanlı kıyafeti ile Fransa’da oy kullanan vatandaşların görüntülerini ilk yayınlayan Diriliş Postası oldu. Daha sonra ise tüm haber merkezleri bu habere geniş yer verdi.

Bazı yayın organları ise bu haberlerden dahi rahatsızlık duydu. Ne ilginçtir ki rahatsızlık duyanlar da Osmanlının mirasında yaşayanlardır.

Fransa’daki gurbetçilerimizin duygularını merak ettik doğrusu. Hangi duygu ile oy kullanmışlardı?

Adem Gürsal Diriliş Postası okurları için oyunu Osmanlı kıyafeti ile kullanan Yusuf Er ile konuştu. Detayları haberimizde mevcut. Ancak, onun duygularına birkaç söz de ben edeyim diye buradan da yazacağım.

Gurbetçi Yusuf Er, Türkiye’deki referandum seçiminin çok önemli olduğunu Avrupa’da yaşayan Türkler olarak gördüklerini ifade ediyor ve ekliyor; “Avrupa’ya Avrupa’da yaşayan Türkler olarak mesaj vermek istedik. Tarihimizi unutmadığımızın da mesajını verdik. Bunun için çok sevinçliyim. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ı çok seviyoruz ve onun her daim yanında ve destekçisiyiz.”

Referandum süresince Avrupa ülkelerinin Türkiye’ye karşı tavırları, gurbetçilerimizi daha çok heyecanlandırdığı gerçeğidir bu. Her ne kadar bulundukları ülke için çalışıp çırpınsalar da öz vatanlarının geleceği söz konusu olduğunda ayağa kalkmasını biliyorlar. Avrupa’nın Cumhurbaşkanı Erdoğan karşıtlığına karşı da gurbetçilerimizin öz vatanlarının liderine karşı sevgileri daha da artıyor.

Tüm bunları nasıl okumalı? Diyenler buradan bakmayı da bilmelidirler. Avrupa’nın tüm bu karşıt duruşları gurbetçilerin özellikle seçimlere büyük ilgi göstermelerine sebebiyet verdi. Bu iyiye işaret. Oy kullanma oranı yükseldi ve tabi ki ‘Evet’ diyenler çok büyük artık gösterdi.

Gurbetçilerimiz Osmanlı kıyafeti ile oy kullanarak, Türkiye’ye de heyecan kattılar. Osmanlı’nın kıyafetinden kimlerin korktuğuna gelince. Herkes kendini iyi biliyor öyle değil mi?