Bugünlerde bir eğitimci olarak karşılaştığımız en fazla soru bu. Cevap veriyorum: Devlet Okulu. İlk aldığım tepki, ama devlet okulu yarım gün ya da öğleden sonra üçte bitiyor. Eşim de ben de çalışıyorum ve işten beşte çıkıyoruz. Demek ki siz kendinize çocuğunuzun iyi bir eğitim alacağı okul değil siz işteyken kafanız rahat olacak bir yer arıyorsunuz deyince benim danışmanlığım orada bitiyor.

Peki ben neden devlet okulu diyorum? Çünkü öncelikle ben devlet kurumunda çalışıyorum. Tam 26 yılımı devletin eğitim kurumlarında çalıştım, çalışıyorum da. Lisesinde, Üniversitesinde de görev yaptım. Ve ben Devlet Okullarının fiziksel anlamda, müfredat ve öğretmen kalitesi anlamında da özel okullardan artık farkı kalmadığını düşünüyorum.

Ak Parti, iktidara geldiğinde sınıflar 40-50-60 hatta 70 idi. Ben bunlara bizzat şahidim. Öğretmen yetersizdi. Fiziksel imkanlar çok kısıtlıydı.

Ama artık devlet okullarının sınıf mevcudu 25-30 u geçmiyor. Bir çok yeni okul yapıldı. Fiziksel , sosyal, sportif alanlar çok arttı. Bir çok devlet okulu tekli eğitime geçti ve istemediğin kadar öğretmen var artık devlet okullarında. En ücra noktalardan öğrenci taşınıyor, yediriliyor, içiriliyor.

Devletimiz eğitime o kadar çok katkı sağlıyor ki bu yazıyı okuyanlar dünle bugünü karşılaştıklarında bunu daha iyi anlayacaklar. Tabi bu arada özel okulların sayısı da yine devletimizin desteğiyle bir hayli artmış vaziyette.

Yeni binalar yapılıyor, lüks özel okullar hizmete giriyor . Onlar da eğitimin bir parçası ama bana göre devlet okullarından bir farkları yok. TEOG ve ÖSYM sınavları için veliler bu okulları tercih ediyor ama bu okullardaki başarılı öğrenciler devlet okullarında da başarılı olan, olabilecek öğrenciler.

Zaten bir kısmı TEOG sınavlarındaki başarıları üzerinden özel okullarda burslu okuyor. Diğer kısmı da yine devlet okullarında okuyunca da aynı başarıyı sağlayacak öğrenciler.

Peki özel okula karşı mıyım ? Tabi ki değil ama bugün özel okul yapılanmasının devletten üstün bir tarafını göremiyorum. Devlet ücretsiz eğitim yapıyor, özeller dünyanın parasını alıyor ama o dünyanın parasını alacak fark bence ortada yok. Ya da ben göremiyorum.

Peki özel okulu veli neden tercih ediyor ? Bir kısmı akademik başarısı için, bir kısmı çocukları istediği için, bir kısmı özel ilgi için. Ve önemli bir kısmı da yukarıda da dediğim gibi çalıştıkları kurumun mesailerine uygun olduğu için.

İşin enteresan tarafı devlet okullarında çocuklarını okuturken beş lira parayı dert eden bazı velilerin çocuklarını özel okulda okutmak için 15-20 milyarı gözden çıkardığını ve okulun her istediği yerli-yabancı yayını kutsal kitap zannedip oluk oluk para harcadıklarını da ibretle görüyoruz.

Özel okul bir ihtiyaç mı?

Peki özel okul bir ihtiyaç mıdır? Özel okul ihtiyaçtır ama bir davası olduğu zaman ihtiyaçtır. Bir derdi olduğu zaman bir ihtiyaçtır. İyi ve kaliteli insan yetiştirme peşindeyse ihtiyaçtır. Dinini, diyanetini ve bunun yanında ilmi, fenni öğretme kaygısı taşıyorsa bir ihtiyaçtır. Akademik başarıyı belki sağlamayabilirim ama iyi insan, vatansever, devletine, milletine , değerlerine bağlı bir insan yetiştireceğim taahhüdünde bulunursa ve bu yolda mücadele ederse bir  ihtiyaçtır.

İşte o zaman devlet okullarının gerekli gereksiz mevzuat ve personel politikaları nedeniyle başaramadığı maneviyat,ruh alanı doldurmuş olur ve o zaman ihtiyaç olur. Ve ben de destekçisi, teşvikçisi olurum.

Yoksa bu haliyle ve bugün ki kahir ekseriyet anlayışla özel okullar parayı veren düdüğü çalar anlayışından öteye gitmez. Ve anne-babalar çocukları devlet üniversitesinde okusun diye yolladıkları çocuklarının özel okul taksitlerini ödeyip ben çocuğu özle okulda okutuyorum avuntusu ve havasıyla hayatlarına devam ederler.