Bu yılın başında ülkemize gelecek turist sayısının 58 milyon kişi civarında olması ve yabancı turistlerden elde edilecek turizm geliri tahmininin ise 41 milyar dolar seviyelerinde olacağı düşünülüyordu.

2019 yılında 45 milyon turist ülkemizi ziyaret ederek yaklaşık 35 milyar dolar seviyelerinde bir harcama yaparak cari açığımıza oldukça iyi bir düzeyde olumlu katkıda bulunmuştu.

Aynı yıl 35 milyar dolarlık turizm geliriyle 2012 yılından beri turizm gelirlerinin gayri safi yurtiçi hasıla içerisindeki payı yüzde 4.6’lık oran ile en yüksek seviyesini yakalamıştır.

Elde edilen veriler ışığında bir değerlendirme yaptığımızda önümüze şöyle bir durum çıkar: Ülkemizin cari dengesinde hizmetler kalemi içerisinde yer alan turizm gelirleri cari açığımızın düşürülmesi anlamında bizim gibi gelişmekte olan ülkeler için son derece önemlidir.

2016 yılından 2019’a kadar her yıl ülkemize gelen turist sayısında artış yaşanmış fakat 2020 de tüm dünyayı saran pandemi neticesinde herkes sağlığının derdine düşmüş ve dünya da hareket edebilme kabiliyeti yok denecek seviyelere gerilemiştir.

Salgının yükseldiği dönem ile ülkemizde turizmin yükseldiği dönemin çakışması neticesinde bu yılın nisan ayında ülkemize gelen yabancı turist sayısı 2019’un Nisan ayına oranla yüzde 99 oranında azalmıştır.

2019 Nisan’da Türkiye’ye 3.290.000 civarında yabancı turist gelirken bu sayı 2020 Nisan’ında 24.238 kişi olmuştur.

İtalya, İspanya ve Yunanistan gibi yaz turizm gelirleri 150 milyar euronun üzerinde olan turizm ülkelerinin koronavirüsten en üst düzeyde etkilenen ülkeler olması sebebiyle oralarda da ciddi bir turist ve gelir düşüşü gerçekleşmektedir.

Sektörle ilgili dünyanın çatı örgütü olan Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) turizm gelirlerinde nasıl bir değişim yaşanacağına dair aylara göre farklı düşüşlerin yaşanabileceğini tahmin etmektedir.

Öyle ki; bu ay ile birlikte uluslararası uçuş yasakları yavaş yavaş kaldırılmaya başlanacağı için ülkeler arasında kısıtlı da olsa uçuşlar başlayabilecektir. Bu durumda da Temmuz ayı itibariyle ülkelere gelecek turist sayılarında ki düşüş oranı yüzde 58 seviyelerinde gerçekleşecektir.

Bu olasılık üzerinden bakıldığında Türkiye’ye gelen turist sayılarında en önde olan Rusya, Almanya ve İran için bu durumdan ülkemizin olumlu yönde etkilenmesi oldukça zor gözükmektedir.

Çünkü İran da salgında ikinci dalga patlamıştır ve an itibariyle her 10 dakikada bir ölümün gerçekleştiği ülkeden turist gelmesini beklemek çok doğru değildir.

Almanya ise 31 Ağustos’a kadar Avrupa Birliği dışına vatandaşlarının çıkmasına izin vermek istememektedir.

Rusya’da da durum çok iç açıcı olmadığından ciddi sayılarda turist gelmeyecektir.

Örgütün ortaya koyduğu diğer olasılıklar ise eylül ayında yüzde 70, aralık ayında da yüzde 78 seviyelerinde ülkelere gelecek turist sayılarında düşüşler yaşanacaktır.

Bu düşüşlerden en alt seviyelerde etkilenmek ve dolayısıyla da turizm gelirlerindeki düşüşü minimum seviyede tutabilmemiz cari açığımızın da negatif anlamda en az seviyede etkilenmesine sebep olacaktır.

Bunun için yapılması gerekenler:

Uçuşların sınırlı başlamasından ötürü karayoluyla rahat bir şekilde gelebilecek sınır komşularımızdan (Bulgaristan, Gürcistan ve Irak) gelecek turistlere yönelinmeli.Pandemiyle etkin mücadele edildiği tüm dünyaya en iyi şekilde anlatılmalıÜlkemizde salgın ortamında herkesin rahat rahat tatilini geçirebileceği çadır turizmi alanları ile dağ evlerinin bulunduğu butik otellerin sayısının da hiç azımsanmayacak seviyede olduğu en iyi seviyede deklare edilmeliİç turizm desteklenerek yabancı turistin zararı iç turizm ile giderilmeye çalışılacak tedbirler hayata geçirilmelidir.