Dünya tarihinde örneğine az rastlanır bir felaket, 6 Şubat'ta Türkiye'yi vurdu. Yüzeye çok yakın mesafede, 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde iki deprem art arda yaşandı. Depremler öyle şiddetliydi ki fay hattı üzerinde 6 buçuk metreye varan kaymalar görüldü. Pazarcık ve Elbistan depremleri, "asrın felaketi" olarak literatüre girdi.

Daha ilk afetin şoku atlatılamamıştı ki deprem yeniden vurdu Kahramanmaraş'ı. Sarsıntılar öyle büyüktü ki 11 ilde yıkım meydana geldi. O yıkıma, "asrın felaketi" adı verildi. İlk deprem sabaha karşı saat 4.17'te meydana geldi. Sadece 8,6 kilometre derinlikteki Pazarcık merkezli depremin büyüklüğü 7,7 idi.

İkinci deprem 9 saat sonra 13.24'te gerçekleşti. Elbistan merkezli 7,6'lık deprem yalnızca 7 kilometre derinlikte gerçekleşti.

Tarihte görülmemiş doğa olayı

Büyüklüğü bu derece yüksek, yüzeye bu kadar yakın iki depremin böylesine kısa aralıklarla yaşanması o tarihe kadar görülmüş bir doğa olayı değildi.

Üstelik depremlerin türü, "yanal doğrultu atımlı" idi.  Yani levhalar birbiri üstüne gelmemiş, en büyük yıkıma yol açacak şekilde yatay ve dikey yönlü hareket etmişti.

Asrın Felaketi, sadece Kahramanmaraş'ı değil 11 ili birden vurdu. Metrelerce yer değiştiren toprak, kırık hatlar gözle görülebilir seviyedeydi.

300 kilometre yüzey kırığı oluştu

Deprem bölgesinde 300 kilometre yüzey kırığı oluşurken, 6,5 metrenin üzerinde yer değiştirmeler meydana geldi.

İki büyük depremde, 50 binden fazla kişi hayatını kaybetti, yaklaşık 120 bin kişi depremden yaralı kurtuldu, 40 bine yakın bina yıkıldı.

Sayıları 40 bine yaklaşan ve büyüklüğü 6,6'ya kadar erişen artçı sarsıntılar bölgede hâlen devam ediyor.

Deprem tedirginliğinin hiç eksik olmadığı ülkemizde herkesi önlemini artırmaya sevk edecek türden bir keşfe daha imza atıldı. Son yapılan bilimsel çalışmalara göre Türkiye'de yeni fay hatları ortaya çıktı. Üstelik bu fayların hiç azalmayacağı, tersine hep artacağı değerlendiriliyor. Bir diğer yandan ise denizde fay hatları gündemde. Prof. Dr. Hasan Sözbilir son çalışmaların ayrıntılarını ve 'harita' detayını açıkladı.

Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Türkiye'nin farklı yerlerinde depremlerin meydana gelmeyi sürdüreceğini belirtti.

TÜRKİYE'DE YENİ FAY HATLARI ORTAYA ÇIKTI

Ülkemizde 5,5 büyüklüğünün üzerinde deprem üretebilecek 485'in üzerinde diri fay parçası olduğuna değinen Sözbilir yeni faylarla ilgili şu açıklamayı yaptı:

"Yeni yapılan bilimsel çalışmalar yeni fayların olduğunu da ortaya çıkarıyor. Faylarımız sürekli artacak, hiçbir zaman azalmayacak. Denizdeki faylar da gündemde. Onların da haritalandırma süreci başlamış durumda. MTA ve ilgili kuruluşlar tarafından yapılıyor. Bilim insanları olarak fayları tanımak için çalışıyoruz."

Türkiye deprem ülkesi. Ülkemizin her bölgesinde irili ufaklı faylar var. Her gün hissetmediğimiz birçok deprem oluyor. Bu deprem fayların yüzeye yakınlığı ve büyüklüğüne göre yıkıcı oluyor Kahramanmaraş depremleri gibi. 

Türkiye Kahramanmaraş depreminin ardından tek yürek oldu ve yaraları sarmaya koyuldu. Depremzedeler için yeni konutlar yapılıyor. Bazıları hak sahiplerine teslim bile edildi. Her olan depremden sonra İstanbul depremi sorgulanır oldu. Bazı uzmanlar korkutan açıklamalarıyla insanları tedirgin ediyor. 

Arkadaşlar biliyorsunuz deprem öldürmez, ihmal öldürür.

Allah ülkemize bir daha 6 Şubat depremleri gibi afetler göstermesin…