Devir ekonomi devri oldu. Bir sonraki aya nasıl varacağını düşünen bazı dar gelirli aileler artık ipin ucunu çoktan kaçırdı bile. Kredi çekerek önünü görmeye çalışan vatandaşlar ise kredi faizlerinin yüksekliğinden şikayetçi. 4’ün altında tüketici kredisi faiz oranı yok. Her geçen gün de faiz oranları daha da yükseliyor.

Konut kredisi ve ve araç kredisinde ise durum çok değişmiyor. Zaten konut almak için yola çıkan bir kişi 1 milyon lira kredi kullandığı takdirde ki en az 1, 1,5 milyon lirasının cebinde olduğunu düşünelim yoksa ev alamaz sonraki ödeme planı da 10 yılının ipotek alınması anlamına geliyor. Bu arada bu kişinin en az 40-50 bin TL gelirinin olması gerekiyor.

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun (Türk-İş), Ağustos 2023'e ilişkin geçtiğimiz günlerde açıkladığı açlık ve yoksulluk sınırı verilerine göre, Ağustos ayında dört kişilik bir aile için açlık sınırı, 12 bin 198 lira, yoksulluk sınırı ise 39 bin 733 lira oldu.

Bu şu demek: Eve 12198 TL giriyorsa açsınız, 39733 TL giriyorsa yoksulsunuz demek.

Peki ya oturduğunuz ev kira ise? Hiç konuşmaya gerek yok.

Gelelim ay sonunu getirmek için mücadele eden kardeşlerimize. Yazımızın da başlığında dediğimiz gibi. Devir tasarruf devri. Evinizdeki tasarrufa elektrik faturalarından başlayabilirsiniz.  

İşte elektrik faturanızı düşürmenize yarayacak bazı yöntemler...

1-) TEKNOLOJİK CİHAZLARINIZI BEKLEMEYE ALMAYIN

Cihazlarınızı bekleme moduna almak yerine kapatmanız tasarruf etmenizi sağlayacaktır. Ayrıca şarj cihazınızı kullanmadığınız zaman fişte bırakmamaya özen gösterin. Şarj ettiğiniz telefonunuzun şarjı dolduğunda, şarj etmeye devam etmeyin.

2-) KETTLE KULLANIMI

Kettle kullanırken ihtiyacınız kadar su koyun. Daha fazla su kullanmamaya dikkat edin.

3-) MİKRODALGA FIRIN TERCİH EDEBİLİRSİNİZ

Mutfakta yavaş pişiriciler ve mikrodalga fırınlar daha az enerji harcar. Bu yüzden elektrikli fırın yerine mikrodalga fırın tercih etmeniz faturanızın düşmesine yarayacaktır.

4-) KURUTMA MAKİNESİNDEN TASARRUF EDEBİLİRSİNİZ

Çamaşır kurutma makinesi yerine ısıtmalı havalandırıcı kullanabilir ve kurutma makinesinin daha az çalışmasını sağlayabilirsiniz.

5-) ÇAMAŞIR MAKİNESİ KULLANIMINA DİKKAT

Çamaşırlarınızı yıkarken makineyi tam kapasite çalıştırdığınızdan emin olun. Çamaşırları bastırdığınızda tamburla arasında bir karış boşluk kalmalıdır. Az kirli çamaşırlarda ise ekonomik program kullanın.

6-) KOMBİ BAKIMI

Senede bir kez kombi bakımı yaptırmaya muhakkak özen gösterin. Özellikle kış aylarına girmeden önce bu işi halledin. Kombi bakımı için güvenilir yerlerle iletişimde olmanızda fayda var.

7-) BULAŞIK MAKİNESİ KULLANIN

Bulaşıklarınızı makinede yıkayın. 60 derece sıcaklık yerine, 50 derecede yıkayarak da yüzde 10 daha az enerji tüketebilirsiniz.

8) ELEKTRİK SÜPÜRGESİ TERCİHİ

Elektrik süpürgesinde torbalı yerine su haznelileri tercih edebilirsiniz. Süpürgeniz torbalıysa süpürmeden önce torbasını boşaltın ki çekim gücü düştüğü için enerjiyi boşa harcamasın.

Hoşça kalın…