İnsanoğlu doğar, büyür ve ölür. Gasilhanelerde ‘Her canlı bir gün ölümü tadacaktır.’ yazar. Dünyadaki her canlının ölümü bir gün gerçekleşecektir. Yeri ve zamanı geldiğinde ölüm kaçınılmazdır.

Beyin kanamasından hayatını kaybeden Hataylı 17 yaşındaki Hilal Bal haber ajanslarına konu oldu. Hilal’in beyin kanamasından vefat etmesinden çok, ailesinin çantasında bulduğu not dikkati çekti. Notta “Bazen kanatlanıp gitmek ister insan ama olduğu yere takılıp kalır öylece çaresizce bekler.” yazıyordu.

Notu yazana değil, yazdırana bakın…

Hilal bu notu neden yazdı, diye merak etmiyorum. Çünkü notu yazdıran ve çantasında muhafaza ettiren takdir-i ilahi, bu dünyada ölüm öncesinde farklı versiyonlarıyla karşımıza çıkar. Hep duymuşuzdur. “O saatte onun orada ne işi vardı, keşke bir sonraki araca binseydi, ölüme gitmiş resmen, eceline yürümüş...” gibi. Bunların tersi de olabilir, “Uçağı kaçırdı iyi oldu uçak düştü bak, kaza yapan otobüste yokmuş.” gibi de…


Hayır da şer de Allah’tandır. Bize göre hayır görünen şer, şer görünen de hayır olabilir. Neyin hayır, neyin şer olacağını biz insanoğlu ancak yaşadıktan sonra anlarız…

Ölümün yüzü soğuk, korkutucudur

Allah Teala Hazretleri, Azrail Aleyhisselam'a buyurdu ki: - Ey Azrail! Madem Adem'in yaratılacağı toprağı sen getirdin, ademoğlunun canını alma vazifesini de sana veriyorum.

Azrail Aleyhisselam bunun üzerine,

- Ya Rabbi! İnsanların hepsi bana düşman olur. Benden nefret ederler, dedi. Hazreti Allah buyurdu ki:
- Ey Azrail! Merak etme. Ben çeşitli hastalıklar, kazalar yaratacağım. İnsanlar o vesileyle ölecekler. Onların canlarını hep sen aldığın hâlde, onlar seni hiç düşünmeyecekler. Falan hastalıktan öldü, falan kazada öldü, diye konuşacaklar ve seni kimse suçlamayacak.

Secde Suresi 11. Ayet:

"Sizin için görevlendirilen ölüm meleği, canınızı alacak, sonra Rabbinize döndürüleceksiniz.”

Enam Suresi 61. Ayet:

"O, kullarının üstünde mutlak hâkimiyet sahibidir. Üzerinize de koruyucu melekler gönderir. Nihayet birinize ölüm geldiği vakit elçilerimiz onun canını alır ve onlar görevlerinde asla kusur etmezler.”

Allah ölümün en hayırlısını versin.

Hoşça kalın…