Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, geleneksel Türk mutfağının iz bırakan lezzetlerini ulusal ve uluslararası alanda hak ettiği noktalara ulaşması için sadece gastronomi alanında eğitim verecek gastronomi lisesini açacaklarını kaydetti.

İsabetli karar. Bu yaz hayata geçirilecek olan proje geç kalınmış bir karar. Çünkü çocuklar gelecekleriyle ilgili verecekleri kararı ortaokulda; hatta ilkokulda alıyorlar. İlkokul ve ortaokulda onlar için karar verecek mekanizma, öğretmenleri…

Yıllardır Türkiye’nin olimpiyatlarda neden madalya sayısını artıramadığı üzerine araştırmalar yaparım. Araştırmalarım neticesinde olimpiyat seviyesine gelen sporcuların çok küçük yaşlarda başarılı olduğu alanlara yönlendirildiği kanaatine vardım. Kesinlikle doğru olan budur.

Çin’de yüzücülerin, güreşçilerin ve atletizmle ilgilenenlerin ilkokuldan önce bu spora başladığını biliyor muydunuz?

Bebek yaşlarda bu sporları yapan çocuklar 8, 10, 15 yaşlarına geldiklerine rakiplerine gelecek için fark atıyorlar.

Spor için bu kaçınılmaz gerçek. Peki hayattaki diğer alanlar için? Onlar için de geçerli. Yemek yapmayı, mutfakta olmayı sevenler için de gastronomi lisesi çok iyi bir fırsat.

Dokumacılık için tekstil liseleri, yangın hizmetleri için itfaiye liseleri, elektrik için elektrik liseleri, elektronik için elektronik liseleri, endüstri meslek liseleri, ticaret liseleri…

Eskiden hep şu olurdu. Okumayan erkek çocuk bir tamirhaneye verilir. O çocuk genç yaşlarda otomobil ustası, motor ustası olurdu. Tabii bunun okulunu okumamış olurdu. Küçük yaşlarda yönlendirilmemiş olurdu. Eğer ortaokul seviyelerinde bunun eğitimini de alırsa, yönlendirilirse yaptığı işte daha ehil olacağı, daha verimli olacağı muhakkaktır.

Türkiye’de şu anda spor liseleri var. Bunlar yeterli değildir. İmkânları da yeterli değildir. Bireysel sporlar için uzman hocalar gereklidir. Çocuklarımızın ne yapıp ne yapamayacağına karar verecek olan uzman yetiştiricilere ihtiyaç vardır.

Kız çocuk olsun, erkek çocuk olsun fark etmez. Bir çocuk yeteneğine göre eğer küçük yaşlarda uzman görüşüyle yönlendirilirse hayatta başarılı olma şansı daha fazla olacaktır. Çünkü yetenek doğuştandır. Yetenek geliştirilebilir. Bu da yönlendirilmek, o işi yapmakla olur.

Çocuklarımız bizim geleceğimizdir. Çocuklarımızın geleceklerini sağlamakla tüm ebeveynler mükelleftir. Onları doğru yöne teşvik etmek de birinci vazifemizdir. Çünkü bir insanın geleceğine yön vermek, onu bu vatana bu millete faydalı bir insan olarak yetiştirmek ve yaptığı işle hayatını sürdürmesini sağlamak küçük yaşlarda alınacak kararla daha isabetli olur.

Allah çocuklarımıza hayatta başarılı olacağı meslekler nasip eylesin.

Hoşça kalın…