Bağışıklık sisteminin insan vücudunu hastalıklara karşı koruyan güçlü bir savunma sistemi olduğunu biliniyor. Peki, güçlü bir bağışıklık sistemine nasıl sahip olunur derseniz? Ben onun da sağlıklı ve doğal beslenme ile birebir ilişkili olduğunu düşünüyorum.

Çölyak, diyabet, ms, haşimato, süt ve laktoz alerjisi, otoimmün, epilepsi, kanser, fibromiyalji, otizm gibi hastalıklarla savaşabilmenin en iyi yolu sağlıklı beslenme sonucu oluşan güçlü bir savunma sistemine sahip olmakla mümkün olabilir. Bugün sağlıklı yöresel ve doğal ürün üreten 3 firmayı yazdım. İlki Adana’dan Sante01 Natural Wellness, 2.’si Mersin’den Alta Naturel, 3.’sü ise Şanlıurfa Siverek’ten Takoran Doğal Ürünler.

Sante01 Natural Wellness

Sante01, bir kadın girişimi olarak Antakyalı 56 yaşında ve asıl mesleği inşaat mühendisliği olan Fürüzan Eraslan Karışlı tarafından, 2020 yılının Haziran ayında Adana’da bağışıklık sistemi üzerinde etkili doğal ve sağlıklı ürünler üretmek üzere kuruluyor.

Sağlıklı ve doğal ama Lezzetli yiyecekler

Fürüzan Hanım, “insan hayatına nasıl dokunabilirim beni verimli ve mutlu kılan ne?” arayışı içindeyken Kazdağları’nda şirin küçük bir köy olan Adatepe’de sağlıklı ve glütensiz bir beslenme yolculuğuna başlıyor. Selma ve Serap kardeşler tarafından organize edilen bu kampta edindiği bilgiler doğrultusunda, doğru bilinen yanlışları, hastalıkların sindirim sistemi ile birebir ilişkisini, ilaçlara neden mecbur bırakıldığını ve sağlıklı bir yaşlılığa sahip olabilmek için neler gerektiğini öğreniyor. Burada glütensiz, laktozsuz, şekersiz besinlerin ve detoks içeceklerin farkına varan ve Kamp dönüşü hemen kolları sıvayan Fürüzan Hanım, öğrendiklerini eşiyle beraber uygulamaya, çeşit çeşit glütensiz, şekersiz, sağlıklı pasta kurabiye ve ekmekler denemelerine başlıyor. Piyasada bu türden yapılan tatsız ve lezzetsiz ürünlerin de olduğunu bildiğinden her yaptığını komşularına da tattırıyor ve aldığı olumlu dönüşlerden sonra bu işe ağırlık veriyor.

"Ne yersen osun”

Başarılı bu denemelerden sonra Fürüzan Hanım, "Ne Yersen O’sun” sözünün de etkisiyle Fransızcada sağlık anlamına gelen Sante01’i kuruyor. Enerjisi yüksek hoş bir atmosfere sahip açtığı Kafe Restoranında ilk olarak sağlıklı filizlendirilmiş tahıllı salatalar, detoks içecekler ve kurabiye, pastalarla işe başlıyor. Çoğunlukla kadınların çalıştığı Sante01, önce tamamen glütensiz rafine şekersiz mutfağı oluyor. Sonra laktozsuz ürünlere yer açılıyor. Ardından vegan beslenme ile tamamen Ketojen beslenenleri de listeye ekliyor. Sante01’i bir sağlık kafesi olarak niteleyen Fürüzan Hanım, ürettiği her ürünün içeriğinin temiz olmasına, katkı, koruyucu içermemesine ve lezzetinden asla taviz verilmediğine dikkat ederek büyüdüklerini belirtiyor. Hedefi kadın istihdamının önünü açmak ve Türkiye’den sonra dünya pazarına açılmak olan Fürüzan Hanım, şimdilerde 1500 m2’lik yeni üretim yerine geçmeye hazırlanıyor. Bugün Türkiye’nin 65 noktasında Sante01 ürünleri satılmakla birlikte ilk İhracat da Hollanda’ya yapılmış durumda.

Alta Naturel

Doğal ürünlerin her zaman el üstünde tutulduğu Çukurova’nın bereketli topraklarında yıllarca çiftçilik yapan köklü bir ailenin ferdi olan Nermin Nacaroğlu Özşahin, yaşamın doğal sağlıklı beslenme ile olacağına duyduğu inançla, bu bereketli topraklara borcunu ödemek için 2020 yılında Alta Naturel firmasını kuruyor.

Meyvelerden doğal ve sağlıklı ürünler

Sıfır atık projesi kapsamında şekil açısından ihracata uymayan ürünlerden ekonomiye büyük bir kazanç elde etmek için bu markayı kurduğunu belirten Nermin Hanım, narenciye tarımında geçmişten bugüne gelen birikim ve potansiyelini, meyvelerin faydalarını koruyarak daha uzun ömürlü tüketilmesi için yaptığı çalışmalara harcıyor. Bu sayede Alta Naturel, meyvenin sadece yenilebilir bir lezzetten ibaret görmeyip doğal ürünlere dönüşebileceğini de bize gösteriyor. Bu süreçte portakalı, mandalinayı, limonu, elmayı, murtu, çileği, narı ve Çukurova’nın ve Torosların daha nice yöresel meyvelerini kullanan firma, bunlardan sofralık sirke, temizlik sirke, reçel, kurutulmuş meyve gibi doğal ve katkısız ürünler üretiyor. İnsan sağlığının ve doğal yaşamın önceliğinin daha da önem kazandığı bu dönemde Alta Naturel, yurtiçi pazarının yanı sıra ihracat pazarları için de mevsiminde hasat edilen yüksek kaliteli meyve ve sebze cinslerinden; doğal, kaliteli ve lezzetli ürünler üretmeye devam ediyor.

5 bin metrekarelik üretim tesisi

Alta Naturel, 5.000 m2 kapalı alana kurulu üretim tesisinde 2020 yılında başlanılan Ar-Ge ve Ür-Ge çalışmaları sonucunda 30 bin litrelik sofralık sirke ve 40 bin litrelik çok amaçlı temizlik sirkesi üretimini tamamen doğal fermantasyon yöntemi ile gerçekleştiriyor. Ayrıca mevsiminde Toros yaylalarından hasat edilen doğal meyvelerden kimyasal katkısız ve koruyucusuz reçel üretimi planlıyor. Kuruluşundan bu yana gerekli belge ve sertifikasyonların yanı sıra ISO kalite belgeleri, Helal Gıda Sertifikası ve diğer uluslararası standart ve kalite belgelerine uygun üretim ve dağıtım süreçleri içerisinde bulunan Alta Naturel son olarak FSCC 22000 sertifikasyonunu da almak üzere. Tesislerin büyütülmesine yönelik çalışmalar içinde olan Marka, önümüzdeki sezon başlangıcı itibariyle de 500 bin litre kapasiteli üretim hattı yatırımı planlıyor.

Takoran Doğal Ürünleri

Takoran, Şanlıurfa Siverek’e bağlı narı, üzümü, böğürtlen bahçeleri vb. özellikleriyle bilinen turistik bir bölgesidir. Siverek Kaymakamlığının destek ve himayesinde "Siverek ilçesini Geliştirme ve Kalkındırma Derneği" tarafından kurulan "Takoran Doğal Ürünleri" markası buraya has, ev yapımı, katkısız, doğal ve sağlıklı ürünlerin satışını yapmaktadır.

Siverek’in dünyaya tanıtımı amaçlanıyor

Takoran markası adı altında doğal ortamda üretilen bu gıda ürünlerinin üreticiden alınarak tüm dünyaya tanıtım ve satışının yapılmasındaki asıl hedef hem Siverek'i dünyaya tanıtmak hem de yörenin üreticisine destek vermek. Bu girişimin bir diğer amacı da şehre bir marka kazandırmak ve emekçi kadınlara iş istihdamı sağlamak olduğunu belirten yönetim, kurduğu www.takoran.com sitesindeki tüm ürünlerin de doğal, sağlıklı beslenmeye uygun, gıda kalitesi ve gıda güvenilirliği mevzuatlarına tabi, koruyucusuz ve katkısız olduğunu belirtiyor. Yine tüketicinin tükettiği gıdanın hangi şartlarda, nasıl ve nerede üretildiğinin bilinmesi gerektiğini savunan dernek, sitede tüm bu bilgilere de yer veriyor. Doğal köy ortamında ilçenin kadınları tarafından hazırlanan ürünler, web sitesi üzerinden 7/24 kredi kartla ya da telefonla sipariş edilebiliyor ve Türkiye’nin her yerine kargoyla gönderilebiliyor. Dernek aynı zamanda bir vergi mükellefi olup "Takoran" markasını 19.01.2022 tarihinde tescil ettirmiş bir ticari işletme olarak faaliyet gösteriyor.

Siverek’in doğal ürün çeşitleri

İlçenin ilk ve tek doğal ürün markası olan Takoran Doğal Ürünleri, Siverek ilçesinin bereketli topraklarında hünerli ellerin emeği ile hijyenik şartlarda paketlenip satışa sunuluyor. Örnek olarak Domates salçası; Siverek Takoran yöresinde ekilen domates fidelerinin tamamen doğal yöntemler ile yetiştirilip olgunlaşma sürecinden sonra bölge ve ilçe kadınlarının hamarat ellerinin emeğiyle ve gerekli olan hijyen kuralları çerçevesinde ürettikleri doğal bir salçadır. Markanın satışını yaptığı Karacadağ pirinci, nar ekşisi, şire üzüm pekmezi, menengiç kahvesi, biber salçası, domates salçası, kırmızı pul biber, siyah pul biber (isot) gibi ürünleri de bulunuyor.