Bizi birbirimizden ayıran fikirlerimiz değil duygularımızdır. Bizi birbirimize yaklaştıran şey fikirlerimiz değil inançlarımızdır. Bizi birbirimize bağlayan şey teorilerimiz değil hislerimizdir. Bu yüzden bir şeyi satmaktan başka derdi olmayan pazarlamacılar bile çoğunlukla duygularımızı harekete geçirmeyi hedeflerler. Pazarlamada sıklıkla kullanılan modellerden birisi de FCB diyagramıdır. Gâvurca isim verilmiş diye gözünüz korkmasın. Hepi topu aşağıda yer alan, birbiriyle kesişen iki çizgi.

Pazarlama stratejisine başlamadan önce pazarlamacılar, pazarlanan ürünün tüketici açısından hangi bölgede olduğunu tespit etmeye çalışır. Tükenmez kalem düşük ilginlikli ve mantıksal, ev alma kararı yüksek ilginlikli ve duygusal kabul edilir ve buna uygun olarak potansiyel müşterinin kararını etkileyecek yöntemler, uygulamalar yapılır.

Seçim kampanyaları da birer pazarlama kampanyalarıdır. Partiler için konumlandırma işi yapan kampanya firmaları, acaba bir ürün olarak partileri nerede konumlandırmaktadır? Sizce parti tercihlerimiz, mantıksal mı yahut duygusal mı davranarak yaparız? Diyagramların ve insanı birkaç boyuta indirgemeye çalışan pozitivist zihniyetin canı cehenneme.

Partilerin kütlesel pazarlama stratejilerinin dışında bir de örgütleri var muhakkak. Örgütlerin dinamizmi, oluşturduğu hareket, şov yapma becerilerinin de bir miktar tesirli olduğu muhakkak. Ancak kütlesel partilerde parti gönüllüleri, teşkilattan çok ama çok büyük, çok ama çok daha güçlüdür. Mesela AK Parti için konuşacak olursak, teşkilatlarda görev alanların sayısı, AK Parti’lilerin binde 2’si filan anca edecektir. Bu durumda AK Parti teşkilatının, doğrudan oy oranına tesirinin binde 5’i filan geçmesini beklemek iyimserlik olur. Ancak teşkilat bir kaldıraç olarak kullanılıp bir toplumsal mobilizasyon sağlanırsa işin rengi değişir.

Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi’nden değil de Bursa İpekçiler İmam Hatip’ten mezun bir grup AK Parti gönüllüsü, protokollerden, siyah makam arabalarından, tumturaklı sözlerden başka bir yol da olması gerektiğini düşünüp +1 bir hareketini başlattılar. Amaç teşkilatı değil de gönülleri harekete geçirmek. Farkındalar ki AK Parti’liler, AK Parti teşkilatından daha büyüktür ve daha önemlidir. Her şeyi Reis’ten beklememek lazım diyor +1’ciler. Seçime artık birkaç gün kala + 1’in önemi çok daha büyük. Son düzlükte, son sözü +1 yapma kapasitesine sahip olanlar söyleyecektir.

Bizi birbirimize yaklaştıran fikirlerimiz değil duygularımızsa, bütün itirazlarımız, çekincelerimiz, amalarımızı bir kenara koyup +1 yapmanın tam zamanıdır. Adalet, merhamet, vefa, sadakat hangi duygunun insanıysanız bu duygularınız için kim +1 yapacaksa, siz de ona +1 destek olun.

Mesele budur.