Örgüt kelimesi ilginç bir kelimedir.

Atalarımız bu kelimeyi ve müteradiflerini kullanarak birçok olumsuzluğu anlatan hikmetli sözler söylemişlerdir.

‘Adamın başına çorap örmek’ gibi…

Örgüt, örmek (ör-örgü-örgüt) fiilinden türetilen, ‘örülmüş’ anlamına gelen bir kelimedir.

Örme fiili, bir şeyin kullanıldığı amaç dışında, bir fail tarafından, gerekli araçlar/malzeme kullanarak başka bir amaç için kullanılabilecek bir şey elde etme işidir.

Örgütlenmek, örgü işini yapmak için bir araya toplanmak demektir. Örgütler fabrika gibidir, mekanik bir organizasyondur.

Örgütlerin hepsinin ideolojisi iplikçiliktir. İp örerler, iplikleri pazara sürerler. Dünyaya iğnenin deliğinden bakarlar.

”Cemaat”, Cem-Cami-Cemaat-Cemiyyet, Arapça ”Cem” kök kelimeden türetilmiş, ”Toparlanmak” anlamına gelen bir kelimedir.

Cami, Toparlanılan yerdir, Cemaat toparlananlardır, Cemiyyet, kalbin/aklın/zihnin yalnızca Allah’ı düşünerek toparlananlar anlamına gelir.

‘İslami Cemaatlar’ tamlaması saçma bir tamlamadır.

‘Cem evi’ yanlış ifadesinin doğru karşılığı ‘Cami’dir.

Cami, Cem olunan yer demektir.

Cami, cem ile dünya meşgalesi ile dağılan insanları toparlamak için cemaat kılar. Dağılan insanın toparlanma çağrısı Ezandır.

Günde beş kez camiler(cem olunan yerler) gündelik hayatın dünyanın insanlıklarını dağıttığı insanları tekrar toparlamak üzere çağırır. Toparlanmak için camiye gidenler (Cemaat) namaz ile cem olup toparlanırlar.

Camilerde her vakit, cem olup toprlanmak isteyenler (cemaat) farklı farklıdır. Cemaat olmak (toparlanmak), cem olmak ancak namazla mümkün olabilen bir şeydir. Çünki günlük meşgale ile kirlenmiş insanın temizlenmesi için  bir ilahi ırmağa yegane giriş anahtarıdır namaz.

Bizim şehirlerimiz, mahallelerimiz, cem, cami, cemaat, cemiyyet merkezli şehirlerdir. O yüzden bizim şehirlerimiz dağılmış kendisini dağıtmış insanı toplar.

Bizim şehirlerimiz, bir örgütlenme sonucu örülen mekanik şehirler değildir.

Bütün bir yeryüzünü cami görmenin neticesidir bizim şehirlerimiz.

Örgütleri Cemaat kılıfında pazarlayanlar, aleme iğnenin deliğinden bakan, insanın başına, devletin başına,  çorap örmeyi meslek edinmişlerin işidir vesselam…