ABD ve AB ülkelerinin Rusya ve Putin’e yönelik başlattıkları ambargonun faturasını sadece Kiev ve Moskova ödemiyor.

Dünya ülkeleri, özellikle de gelişmemiş fakir Afrika ülkeleri temel gıda maddelerine ulaşmakta sorun yaşıyorlar.

Dünyanın hem Rusya’nın hem Ukrayna’nın tarım ürünlerine özellikle de tahıl ürünlerine ihtiyacı var.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın devreye girmesiyle Rusya ve Ukrayna tahıl ürünlerinin dünyaya ulaştırılması için iki ülke anlaşmıştı. Bu ürünleri taşıyan yük gemileri saldırıya uğramadan yüklerini güvenli limanlara ama özellikle de AB ülkelerinin limanlarına boşalttılar.

Rusya, ABD ve AB ülkelerinin anlaşma şartlarına uymadıklarını ileri sürerek yeni bir anlaşma yapmayacağını açıkladı.

Tam bu noktada tüm dünyanın gözü yeniden Erdoğan’a çevrildi. Putin’i ikna edebilecek, anlaşmanın uzatılmasını sağlayabilecek tek lider Erdoğan’dı.

Rusya-Ukrayna Savaşı’ndan önce Batılı basın yayın organlarında Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ağır eleştiriler yönelten hatta açıkça “diktatör” diyen medya, şimdilerde Erdoğan’a övgüler düzen yazı ve haberlerle dolu.

Batı medyası “Umudumuz Erdoğan” manşetleriyle çıkıyor!

TÜRKİYE, RUSYA’NIN; ERDOĞAN, PUTİN’İN DÜNYAYA AÇILAN KAPISI

ABD ve AB ülkelerinin tavrı savaşın çözümüne en ufak bir katkı sunmuyor. Bu sıcak, sıkıntılı ve gerilimli süreçte Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin’le Soçi Zirvesi’nde buluştu.

Tahıl anlaşması “şimdilik” uzatılmadı!

Zirvede görüşülen diğer konulara baktığımızda, tamamen Türkiye ile Rusya arasındaki ekonomik ve siyasi konuların ele alındığını ve Rusya’nın Türkiye’ye ne kadar çok önem verdiğini görüyoruz.

Doğal gaz, yeni bir nükleer santral, turizm, tarım ürünlerinin ihracı ve iki ülke ulusal para birimlerinin kullanılması gibi ekonomik konuların yanında Kafkaslar, Kıbrıs, Libya, Suriye ve Afrika ülkelerindeki sıcak gelişmelerin değerlendirildiği üç saat süren bir zirveden bahsediyoruz.

Rusya ekonomik, siyasi ve askerî olarak dünyanın en güçlü ülkelerinden biri ve bu ülkenin devlet başkanı, Türkiye ve lideri Erdoğan ile dünyadaki sorunları çözmek için görüşmeler yapıyor!

Zirveden ne çıktığından çok daha önemli olan nokta burası…

Rusya, Batı’ya karşı bir savaş başlattı. BRICS ülkeleriyle daha önce başlattıkları karşı duruşa, geçen hafta altı önemli ülke daha katılım daveti aldı. Rusya, ABD ve AB’ye karşı hem savaşı hem de direnişi dünya geneline yaymak istiyor.

Putin’in Türkiye ve Erdoğan’a verdiği değer bu yeni yapılanmada yer almasını istemesinden kaynaklanıyor. Türkiye ve Erdoğan’ın duracağı yer, artık ülkelere ve liderlere önemli bir güç katıyor.

Zirvede Putin, Rus gazeteci Mihail Gusman’ın Erdoğan’ı anlatan belgeselini hediye etti. Putin, dünyaya, Erdoğan hakkında söyleyeceklerini sanki Gusman’a söyletmiş:

“Erdoğan sadece büyük bir siyasetçi değil, büyük bir kişilik, büyük bir karizma. Modern dünyayı anlayan, çok yüksek seviyede stratejik düşünceye sahip bir siyasi analizci. Bugün lider olarak Erdoğan’ın rolü sadece Türkiye’de değil, dünyada da son derece öneme sahip.”

Sizce de öyle değil mi?