Gıda; beslenme aracıdır, sağlık kaynağıdır. Ama yaşanan gelişmeler tam tersi istikamette cereyan ediyor. Gıda endüstrisinin yerleşik olarak faaliyet yürüttüğü dünyanın hemen her yerindeki toplumların sağlığı tehlike altında!

Gıda sektöründe seri ihmaller, sinsi hileler tehlike sınırını çoktan aştı!

Hemen her gün bir ülkeden olumsuz haber alıyoruz; insan sağlığına zararlı bakteriler, mikrobiyolojik açıdan tehlike arz eden laboratuvar müdahaleleri, bol katkılı sözde atıştırmalıklar…

Gıda sektöründe neler oluyor? Birileri gıda üzerinden yeni bir tezgâh mı kurmaya çalışıyor?

İhmaller zincirinin son halkası, son tehdit örneği Amerika’dan…

ABD Gıda ve İlaç İdaresi'nin açıklamasına göre, pastörize sütte kuş gribi virüsüne rastlandı. Ülkedeki bazı pastörize süt örneklerinde kuş gribine neden olan H5N1 virüsünün parçaları bulundu.

Pastörizasyon nedir? Merak edenler için bir kez daha hatırlatmakta fayda var.

1860'larda Fransız kimyager Louis Pasteur tarafından icat edilen bir ısıtma işlemi olan pastörizasyon, o zamandan beri bazen ciddi hastalıklara neden olabilecek zararlı bakterileri ve patojenleri öldürmek için yaygın olarak kullanılıyor.

Sütte pastörizasyon neden yapılıyormuş?

Olası virüs ve bakteri tehditlerine karşı tüketici sağlığını korumak için. Peki bu açıklama ne anlama geliyor öyleyse? Bilim adamları, yaşanan olumsuzluğun basit bir laboratuvar hatası olmadığı yönünde uyarıda bulunuyor.

ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), ticari süt tedarikinin hâlâ güvenli olduğunu açıklasa da tüketicilerin kafası karışık.

Bu kafa karışıklığı o kadar ileri derecelere ulaştı ki, ABD Tarım Bakanlığı, kuş gribinin yayılmasını engellemek amacıyla eyalet sınırlarını geçen ineklerin test edilmesini gerektiren federal bir emir yayınladı.

Süt demişken, Türkiye’de süt tozu gerçeğine dikkati çekmek istiyorum. Ne kadar ithal ediliyor, nerelerden ithal ediliyor, ne şekilde ve nerelerde kullanılıyor? Bütün bu sorular artık bir başka anlamlar taşıyor demektir.

Zira, Türkiye’de süt üretimi ile süt ürünleri üretimi arasındaki orantı hayli çarpık bir durumda!

Başka?

Dedik ya ihmaller ve ihlaller zinciri devam ediyor…

Türkiye’de fındık bahçeleri yeni bir zararlı ile istila edilmek isteniyor. 2020 yılından itibaren fındık bahçelerinde büyük zarara sebep olan ve Rusya kaynaklı olduğu iddia edilen “drakula” isimli böcekle mücadele sürerken, şimdi de Gürcistan üzerinden Karadeniz bölgesine yayılan “kokarca böceği” tehlikesi baş gösterdi.

Bu böcek hızla çoğalıyor, bitkilerin yapraklarını yiyerek suyunu emiyor ve köklerin kurumasına neden oluyor.

Dünya fındık üretiminde tek başına söz sahibi olan ülkemiz büyük bir tehlikeyle karşı karşıya! Hesaplanabilen yıllık tahmini zarar 5 milyar liradan fazla…

Büyük bir felaketle karşı karşıya olduğumuzu söylemek mümkün. Gerekli tedbirler alınmazsa yarın çok geç olabilir.

Bir başka olumsuzluk örneği de Japonya’dan…

Geçtiğimiz mart ayında Japonya'da gıda takviyesi skandalı patlak vermişti. Takviye diyet gıdası olarak piyasaya sürülen ve kırmızı pirinç mayası içeren “beni-koji” adlı ürünü tüketen 100'ü aşkın kişi “böbrek rahatsızlığı” şikayetiyle hastaneye kaldırılmış, iki kişi de hayatını kaybetmişti.

Skandalın büyümesi üzerine Japon hükûmetinin baskılarıyla üretici şirket bu ürünü piyasadan toplatma kararı almıştı. Japonya resmî Kyodo ajansı, 2023 yılında firmanın 18,5 ton "beni-koji" içeriği ürettiğini ve 16,1 tonunun 50'yi aşkın firmaya satıldığını açıklamıştı.

Yani üretilen miktarın yüzde 85’i tüketilmiş… Geçmiş olsun!

İşin tek teselli kaynağı şeffaf olan istatistikler. En azından yaşanan olumsuzluk toplumdan saklanmıyor, inkâr edilmiyor… Ah bir de bedeli ödetilse, insanlık rahat bir nefes alacak! Ama şimdilik zor gibi!

Yine Türkiye’den bir örnekle yazıyı sonlandıralım.

Geçtiğimiz hafta Türkiye “küflü çikolata” gerçeğiyle tanıştı! Patiswiss markalı çikolatanın küflü çıktığına dair paylaşım sosyal medyada en çok konuşulan konulardan olmuş, marka gecikmeli de olsa geri adım atmış, ürünler apar topar raflardan sırra kadem basmıştı.

Devamında bir açıklama duymadık; umarım olay sıkı bir şekilde takip edilir ve akıbeti kamuoyuna açıklanır…