Seçimler, iktidarda olanlar için seçime kadarki icraatlarının seçildikten sonra yapacaklarına dair göstergesi olduğu bir sınavdır.

Muhalefette olanlar içinse seçim süreçleri, vaatte bulunmak ve vatandaşı bu vaatleri yerine getirebileceğine ikna etmekten ibarettir. Yani muhalefet için iş biraz daha basit ve sözden ibaretken iktidarı laftan çok daha fazlası ve daha zorlu bir süreç bekler.

Anlaşılıyor ki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin 13. Cumhurbaşkanı’nı ve TBMM’nin 28. Dönem Milletvekillerini seçeceğimiz 14 Mayıs 2023 seçimlerinin Cumhur İttifakı açısından, “Yaptıklarımız, yapacaklarımızın teminatıdır.” cümlesinin ete kemiğe bürünmüş hâli olmasına çok uzun zaman önce karar vermiş…

Bu yüzden de hükûmetin son yıllarda temelini attığı pek çok stratejik projenin devreye alınışını seçim dönemine denk getirmiş.

6 Şubat’taki Kahramanmaraş depremlerinin yarasını sarmakla meşgul olunan travmatik şubat ayının devamında bir yandan deprem bölgesindeki çalışmalarını sürdüren iktidar kanadı, mart ayında, ülkeyi büyük bir kentsel dönüşümün içine sokacak olan afetlere karşı risk ve kriz yönetiminin çalışmalarını başlatmıştı. Seçim beyannamesinin ilk bölümünü de buna ayıran AK Parti, “dirençli toplum ve dirençli şehirler” vurgusunu, Türkiye Yüzyılı programının en başına koymuş oldu.

Ama geride bıraktığımız nisan ayı itibarıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Cumhur İttifakı’nı, “Türkiye Yüzyılı için doğru zaman doğru adam” ve “Doğru adımlarla yola devam” sloganlarıyla da uyumlu olarak, peş peşe devreye alınan baş döndürücü vizyon projeleri ile birlikte yürütülen bir seçim kampanyası yürütürken görmeye başladık.

*

Neler oldu geçen ay neler…

Türkiye’nin otomobili Togg’un ilk T10X modeli nisan ayının ilk haftası yollara çıkarken, dünyanın ilk SİHA gemisi özelliğindeki TCG Anadolu da bu ayın ikinci haftasında tersaneden çıktı.

Türkiye’nin metre altı çözünürlüğe sahip yerli ve millî ilk gözlem uydusu İMECE de nisan ayının ortasında uzaya fırlatıldı ve ay sonunda sinyal vermeye başladı.

Dubai ve Londra gibi küresel finans merkezlerine rakip olacak çaptaki İstanbul Finans Merkezi’nin (İFM) bankalar etabının açılışı yine bu ay gerçekleştirildi.

Yine Türkiye’nin ilklerinden biri olan Eskişehir Nadir Toprak Elementi Tesisi de bu ay devreye alınarak cevher işlemeye başladı. Aynı gün TÜRASAŞ Eskişehir fabrikasında yerli ve millî imkânlarla geliştirilen E5000 tipi elektrikli lokomotif raylara indi.

Karadeniz’de keşfedilen 710 milyar metreküplük doğal gazın karaya ulaşmasıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 20 Nisan’da Filyos’ta yaktığı meşale, “Türkiye Yüzyılı’nın bağımsızlık ateşi” olarak nitelendirildi.

Bu ateşi, yenilenen ve seri üretim aşamasına gelen Altay tankının, Sakarya’nın Arifiye ilçesinde düzenlenen törenle testler için Türk Silahlı Kuvvetlerine (TSK) teslimi izledi.

Kocaeli Şehir Hastanesi ya da İstanbul ve Ankara’daki yeni metro hatlarının açılışını saymıyoruz bile; çünkü bu tür açılışlar, AK Parti’nin artık sayısını unuttuğumuz türden sağlık ve ulaştırma hamlelerinin rutin sonucu hâline geldi.

Londra’daki Hyde Park gibi parkların, New York’taki Central Park’ın büyüklüğünü öve öve bitiremeyenlerin küçük gördüğü Millet Bahçesi açılışları da aynı şekilde… Ama Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi’nin, yapımı tamamlandığında, büyüklük olarak dünyada beşinci sıraya yerleşeceğini not etmek gerek.

Ve yine, Ankara ile Sivas arasında demir yolu ile seyahat süresini 12 saatten iki saate indiren Ankara-Sivas Hızlı Tren Hattı’nın geçen hafta hizmete alınmasını da açılışı seçim kampanyası dönemine denk getirilen icraatlar listesine almak gerek.

Hakeza Türkiye’nin ilk nükleer enerji santrali Akkuyu Nükleer Güç Santralinin, nükleer yakıtın tesise gelmesiyle yine geçen hafta “nükleer tesis” statüsü kazanmasının ve ilk ünitenin devreye alınması için geri sayımın başlamasının da altını kalın çizgiyle çizmek lazım.

Baykar Teknolojinin yeni mini seyir füzesi Kemankeş’in de arz-ı endam ettiği ve artık bir uluslararası teknoloji festivali markası hâline gelen TEKNOFEST’e hafta sonu katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sahneye davet ederek kamuoyuna tanıttığı Türkiye’nin ilk uzay yolcuları ise, “Türkiye Yüzyılı” vurgusunun en önemli figürleri olarak artık karşımızdalar.

Ve bugün sırada Türkiye’nin millî kanatlarının gövde gösterisi var. Türk havacılık tarihinin en önemli projeleri olan Millî Muharip Uçak, Hürjet, Atak-2 ve Anka-3, “İstikbalin Yüzyılı” lansman programıyla vatandaşın karşısına çıkacak.

Burada da bitmiyor. Sırada Trabzon’u Gümüşhane üzerinden Bayburt, Aşkale ve Erzurum’a bağlayan Yeni Zigana Tüneli’nin açılışı var. Yeni Zigana Tüneli dünyanın üçüncü ve Avrupa’nın en uzun çift tüp kara yolu tüneli olacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün Ankara Millet Bahçesi’nin açılışında yaptığı konuşmasında, “Eşek ölür kalır semeri, insan ölür kalır eseri.” derken, siyaset hayatı boyunca lafla değil, icraatlarıyla konuştuğuna dikkati çekti. Hakikaten de öyle…

Durup da bir sormak gerek; kaç insanın ömrüne sığar bunca eser? Kaç insan yapabilir bu kadarını?

Ve daha da önemlisi, bu eserlerin, yapımı iki yılda ancak biten CHP belediyeleri heykelleri gibi eserlerden ibaret olmadığını görmek için İMECE’den Togg’a, Akıncı’dan Kızılelma’ya, Filyos’tan Akkuyu’ya ve daha nicesine uzanan eserler geçidine iyice bir bakmak gerek.