ABD Ankara Büyükelçisi Jeff Flake, Güney Afrika ve Zimbabve’de gönüllü Mormon misyoneri olarak çalışma yapmış bir kişidir.

Nedir bu Mormonluk?

İsa Mesih'in Son Zaman Azizler Kilisesi, meşhur adıyla Mormonluk, 1830 yılında kuruldu.

Aile kavramına verdikleri önemle kiliselerinde ancak tek eşli evliliğe müsaade ederler.

Evlilik öncesi İffet Yasasını şart koşarlar. Bu emre itaat vaftiz olma şartlarından biridir.

Mormonlar, alkol, kahve, çay gibi kafein gibi içecekleri, tütün ve benzeri bağımlılık yapıcı maddeleri kullanmazlar.

İsrail’in tam olarak bir araya toplanacağına ve On Oymak’ın geri geleceğine, Siyon'un Amerika kıtasında kurulacağına ve Mesih'in yeniden yeryüzünde hüküm süreceğine inanırlar.

İşte bu Mormon Jeff Flake, Kılıçdaroğlu’nun İstanbul'da düzenlediği miting öncesi yayınladığı gösteri uyarısından dolayı Dışişleri Bakanlığı'na çağrılmış ve yapmış olduğu açıklamanın içişlerimize müdahale anlamına geldiği ve bu durumdan duyulan rahatsızlık yüzüne karşı söylenmişti.

Mormon Büyükelçi'ye, Türk demokrasisinin köklü bir geleneğinin olduğu ve Türkiye'de bu konuda sanki önemli bir problem varmış gibi açıklama yapmanın kabul edilemez olduğu da ifade edilmişti.

Şimdi bu ABD büyükelçisi Mormon Jeff Flake, yediği fırçadan ders çıkarmamış gibi Millet İttifakını ziyaret etmeye başladı.

İYİ Parti, HDP ve ardından Deva Partisi ziyaret eden Mormon Flake’in bu görüşmelerin perde arkasında bir ziyaretçi gibi değil bir teftiş komutanı gibi davrandığı aksetti kulislere.

Unutmadan Mormon Büyükelçi Flake geçen ay da Kılıçdaroğlu’nu CHP Genel Merkezi’nde teftiş etmişti.

Bu ziyaretlerden düzeltiyorum bu teftişlerden sonradır ki, Millet İttifakı mensubu parti liderleri ayrı ayrı coşkulu mesajlar, konuşmalar ve açıklamalar yapmaya başladı.

Mormon Flake zannımca kendilerine, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ekibinin beş yıl daha görevi başında kalmasına ABD’nin tahammülünün olmadığını sert sözlerle yeniden hatırlattı.

“Tayyip Erdoğan’ın kazanmaması için Türkiye’deki muhalefet liderlerini desteklediğimizi açıkça göstermemiz lazım” diyen ABD Başkanı Joe Biden’in bu sözlerinden hareketle aldıkları desteğin hakkını vermelerini istedi.

Ne oldu sonrasında?

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu geçti kameraların karşısına, Amerikan makamları ile paylaşılmış ve açık kaynaklardan dileyen herkesin ulaşabileceği bilgileri, çok gizli belgelermiş gibi göstererek Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yurt dışına para çıkardığını ve kaçmak için hazırlık yaptığını söyledi.

Söylediklerine kendisi ve hempasından başka kimseleri inandıramayacağını bile bile yaptı bunu.

Yapacak bir şey yoktu, bir kere fırçayı yemişti…

Mormon Büyükelçiden fırçayı yiyen İYİ Parti lideri Akşener ise Grup konuşmasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı Tazmanya canavarına benzetti, Sultan Abdülhamit Han’a hakaretlerine devam etti ve “Çok az kaldı geliyoruz” demeye başladı.

Arkalarında koskoca ABD Başkanı ve Mormon Büyükelçisi vardı ve aldıkları desteğin hakkını verebilmek için böyle konuşmaları gerekiyordu.