Geçen hafta suçu bildirmeme suçunun temel şeklini yazmıştık. Bu hafta ise kamu görevlisinin suçu bildirmemesi ve sağlık mesleği mensuplarının suçu bildirmemesi suçları üzerinde duracağız.

KAMU GÖREVLİSİNİN SUÇU BİLDİRMEMESİ SUÇU

TCK’nın 279. maddesinde suçu bildirmeme suçunun daha ağır cezayı gerektiren nitelikli hali olarak düzenlenen kamu görevlisinin suçu bildirmemesi suçu kanunda şu şekilde düzenlenmiştir.

  • Kamu adına soruşturma ve kovuşturmayı gerektiren bir suçun işlendiğini göreviyle bağlantılı olarak öğrenip de yetkili makamlara bildirimde bulunmayı ihmal eden veya bu hususta gecikme gösteren kamu görevlisi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
  • Suçun, adlî kolluk görevini yapan kişi tarafından işlenmesi halinde, yukarıdaki fıkraya göre verilecek ceza yarı oranında artırılır.

Madde metninden de anlaşılacağı gibi kamu görevlileri, görevlerini yaptıkları sırada ve görevlerine dair bir suçun işlendiğini öğrendiklerinde bunu, yetkili makamlara bildirmekle yükümlü kılınmışlar ve bu yükümlülüğe aykırı davranışları suç olarak tanımlanmıştır.

  • Suçun maddi unsuru, kamu görevlisinin suçu bildirme konusunda ihmal ve gecikme içerisinde olmasıdır.
  • Ancak söz konusu suçun oluşabilmesi için bildirime konu suçun, ilgili kamu görevlisinin yürüttüğü kamu görevi ile bağlantılı olması gerekmektedir. İşlenen suç kamu görevlisinin görevi ile bağlantılı değilse bu durumda suçu bildirme ile ilgili genel kurallar uygulanır.
  • Kamu görevlisi deyiminden sadece devlet memurları anlaşılmamakta olup TCK 6. madde gereğince kamusal faaliyetin yürütülmesine atama veya seçilme yoluyla ya da herhangi bir surette sürekli, süreli veya geçici olarak katılan avukat, bilirkişi, kayyım gibi meslek mensupları de kamu görevlisi sayılmaktadır.

SAĞLIK MESLEĞİ MENSUPLARININ SUÇU BİLDİRMEMESİ

TCK’nın 280. maddesinde suçu bildirmeme suçunun daha ağır cezayı gerektiren nitelikli hali olarak düzenlenen sağlık mesleği mensuplarının suçu bildirmemesi suçu kanunda şu şekilde düzenlenmiştir.

  • Görevini yaptığı sırada bir suçun işlendiği yönünde bir belirti ile karşılaşmasına rağmen, durumu yetkili makamlara bildirmeyen veya bu hususta gecikme gösteren sağlık mesleği mensubu, bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
  • Sağlık mesleği mensubu deyiminden tabip, diş tabibi, eczacı, ebe, hemşire ve sağlık hizmeti veren diğer kişiler anlaşılır.
  • Maddeden de anlaşılacağı üzere, mesleklerini icra ettikleri sırada tabip, diş tabibi, eczacı, ebe, hemşire ve sağlık hizmeti veren diğer kişilerin öğrendikleri suçları ihbar yükümlülükleri bulunmaktadır.
  • Bu suç özel hastane ve sağlık kuruluşlarında çalışanlar için geçerli olacaktır. Zira devlet eliyle işletilen sağlık kuruluşlarında görev yapan sağlık mesleği görevlileri kamu görevlisi sıfatını taşıdıklarından, bu kişilerin suçu bildirme yükümlülüğüne aykırı davranmaları durumunda, kamu görevlisinin suçu bildirmemesine dair hükümler uygulanacaktır.