Bugün Pazar, malum. Güzel şeylerden bahsetmeli. Ümitten, aşktan, güzellikten filan… Ama biz gözyaşı medeniyetinin çocukları için bu mümkün mü?

Bunun mümkün olmadığını İHH İnsani Yardım Vakfı’na bağlı çalışan İnsani ve Sosyal Araştırmalar Merkezi’nin (İNSAMER) yaptığı bir çalışma yeniden hatırlattı.

Bugün, dünyadaki çatışmaların yüzde 60’ı İslam dünyasında yaşanıyor. 2010’dan itibaren savaşlarda ölenlerin yüzde 80’i Müslüman…

Araştırmaya göre “İslam Dünyasında İnsani Durum” dünden daha beter…

1,5 milyarlık İslam dünyasında 216 milyon kişi yetersiz besleniyor. Bu rakam dünyadaki yetersiz beslenen nüfusun yüzde 27’si demek.

Sahra altı Afrika ve güney Asya’daki Müslüman ülkelerde durum daha kritik. Bu bölgelerde anne-çocuk ölümleri dünya ortalamasının çok üzerinde; yüzde 49!

Bugün İslam coğrafyasının tamamına yakınında siyasi ve ekonomik savaş var. Silah tacirleri cirit atıyor.

İslam ülkeleri, Dünya petrol ve doğalgaz kaynaklarının neredeyse üçte ikisine sahip.

Bu coğrafyalardaki insani durum, coğrafi şartlar, siyasi yapılar ve ekonomik kalkınmışlık düzeyleri…

Hatta sömürgecilik mirası, Batı’ya olan bağımlılık düzeyi, eğitim seviyesi ve kalitesi, doğal afet riski, siyasi istikrarsızlığa yatkınlık gibi birçok unsur sonucu değiştiriyor. Savaşlar, iç çatışmalar, işgaller… İnsan eliyle üretilmiş bütün krizler insani durumu etkiliyor.

ABD, NATO’yu küresel silahlı gücü gibi kullanıyor. Mesela bir hafta önce yeni düşman olarak Çin’i gösteriyor. Dün ise Çin’le ticaret anlaşması görüşmesinde, birinci faz anlaşma konusunda uzlaşmaya vardıklarını açıklıyor.

Dünya barışını sağlamak adına kurulan Birleşmiş Milletler’in daimi üyeleri olan ABD, İngiltere, Fransa, Rusya ve Çin’in, dünyanın en büyük silah üreticisi olduğu unutulmamalı.

Rapora dönelim…

Kişi başı gelirde dünya ortalaması 17 bin 225 dolar. İslam ülkelerinde ise kişi başı gelir ortalaması 11 bin 137. İşsizlik oranında İslam ülkeleri, yüzde 5,5 olan dünya ortalamasının üzerinde: Yüzde 7,5.

21 İslam ülkesi “Ağır borçlu yoksul ülke” statüsünde. Bu ülkelerin toplam borcu 1,6 trilyon dolar.

İstikrarsız siyasi yapıları, zayıf fiziki altyapıları, gelir dağılımındaki adaletsizlikler, eğitim kalitesinin yetersizliği bu sonucu getiren en önemli etkenler arasında…

Dünya nüfusunun yüzde 25’ini oluşturmasına rağmen İslam dünyasındaki sağlık harcamaları küresel sağlık harcamalarının sadece yüzde 4’ünü oluşturmaktadır.

İslam ülkelerinde kişi başına düşen sağlık harcamaları 202 dolar iken dünya ortalaması bunun 5 katından fazla: 1.114 dolar.

Dünyada her 10 bin kişiye ortalama 15 doktor düşerken, İslam dünyasında bunun yarısı kadar (8) doktor düşmektedir.

Dünyada ortalama hayat beklentisi 72, İslam ülkelerinde ise sadece 67.

İslam dünyasının genelinde 19,5 milyon çocuk ilkokula gidemiyor.

İslam dünyasında her 5 kız çocuğundan biri okula gitmiyor.

Okuryazarlıkta dünya ortalaması yüzde 82,5. İslam ülkelerinde ise yüzde 70,3.

Kadınlarda okuryazarlık dünya ortalaması 79, İslam ülkelerinde yüzde 64.

Dünyadaki kadın nüfusunun yüzde 25’ini oluşturmasına rağmen, anne ölümlerinin yüzde 49’u İslam ülkelerinde gerçekleşiyor.

Dünyadaki çocuk nüfusunun yüzde 30’u İslam ülkelerindeki çocuklar oluştursa da, 5 yaş altı ölümlerin yüzde 47’si İslam dünyasında yaşanıyor.

Bu rakamları ve oranları okuduktan sonra…

Şimdi oturup hep birlikte bu meseleleri de düşünelim…