Akşam saatinde gittik Eminönü’ne. Eminönü, gün içinde o kadar yorgun düşmüş ki artık yavaş yavaş köşesine çekilmek üzere. Sakinleşmiş, dinginleşmiş… Usul usul esen rüzgârın nefesini hissettirmekte.

Derken oraya kadar gitmişken balık ekmek yemeden olmaz dedik. Yediğiniz içtiğiniz size kalsın hocam; gördüklerimiz bizi hayrete düşüren. Çocuktan al haberi demişler atalarımız. Ben de çocuktan al dersi diyorum ek olarak.

Evet; bize ders veren Baran’dan bahsedeceğim sizlere.

Baran, Eminönü’nde balık ekmek satan yerlerde ıslak mendil satışı yapmaya çalışan 10 yaşında koca bir insan… Ağrılı… 9 kardeşten sekizincisi… Abilerinden biri de turşu satıyor, balık ekmeğin yanına. Baran akşam saatinde geldi ve abisiyle bir şeyler konuştu. Duyamadım. Fakat ayrılırken yanından abisinin son cümlesi şu oldu;

Hadi bakalım Baran, nasıl olacak bakalım satışlar.

İzledim dikkatle Baran’ı. Hakikaten nasıl olacak acaba satışlar? Bismillah, dedi başladı masa masa dolaşmaya… Yemeğe başlamadan önce abla ister misiniz diyor, yemek bitince tekrar geliyor abi ister misiniz diyor? Takip ediyor, işinin peşinde koşuyor. Para kazanmak istiyor Baran… Para kazanmaya mecbur; evde aç kardeşler bekliyor…

Bir süre sonra gördüklerim içlendirmeye başladı beni… Mendili 1 liradan satıyor. Hanım ablanın biri elini cebine attı 3 lira çıkardı verdi. Islak mendillerden bir tanesini aldı ve üstü kalsın dedi. Baran, kabul etmedi. Abla şu ikisini de al lütfen dedi. İstemiyorum canım sağ ol demeye kalmadan Baran masaya bıraktı ve kaçarak diğer masalara devam etti. Birisi 2 lira verdi, bu para fazla diye tepki verdi. Al yakışıklı bir şey olmaz dedi adam, kabul edemem dedi. Ya buyurun mendili… Birisi 50 kuruş fazla verdi, başka müşteri bekliyor demeden arkasından koştu, fazla parayı teslim etti.

Çağırdım yanıma. İsmini, ailesini sordum. Merak ediyorum dedim, neden fazla veriyorlar almıyorsun? Ne mi cevap verdi? Abi ben dilenci değilim ki… Bir de haksız yere fazla almak, haram değildir? Annem emek ne kadardır, para o kadardır diyor. Fazla kazanmak için helalden vazgeçmeyin diyor. Aç kalalım, haram yemeyelim diyor. Öyle değildir abi?

Sen hepimizden büyüksün Baran’ım…

Ama sonuç ne olursa olsun, Baran’ın adaleti, ahlakı ve itaati, nasibi gibi masumane ve temiz olsun inşallah.

Haydin referanduma…