Bilindiği üzere ülkemiz 3 milyondan fazla muhacir kardeşimize ev sahipliği yapıyor. Yıllardır süren bu ev sahipliğinde tek mağdur yine muhacirler oldu.

Böyle olmasına rağmen kendisini mağdur olarak gösteren, mağdur edebiyatı yapıp bu konu üzerinden siyaset yürütenler her zamanki gibi nalını sökmek için ölmüş merkep arama yarışına girdiler.

Suriyeli kardeşlerimizle televizyondaki görüntülerinin dışında muhataplığı olmamış adamlar gerek kamplarda kalan ve gerekse kamp dışında kendi imkânlarıyla barınmaya çalışan bu insanlar ile ilgili oturdukları yerden ahkâm kesmekten geri durmuyorlar.

Örneğin; Suriyeliler’e üniversitelerimize sınavsız girme ve okuma hakkı verildiği yaygarası yapılıyor. Ve kendi milletini okutamadığını iddia ettikleri hükümeti başka milletlere iltimas sağlamakla suçluyorlar. Hatta daha ileri giderek savaşın altındaki ülkelerine geri göndermeyi teklif edebiliyor(!). Hatta daha da ileri giderek gönül fakirliği ve hazımsızlıktan kaynaklı huzursuzluklarını bu insanlara bağlamaktan çekinmiyorlar.

Mesele şu: Üniversitelerin kendi kontenjanlarına göre kurulları tarafından belirlenen bir kontenjan türü “Uluslararası Öğrenci kontenjanı”-Yabancı öğrenci kontenjanı da deniyor- bulunuyor. Bu kontenjanlar umumiyetle %3 ile %10 arasında değişebiliyor.

Dikkat ediniz lütfen(!). Bu oran Türkiye dışındaki diğer dünya devletlerinin tamamını kapsıyor. Üniversitelerimize girişte Yabancı Öğrenci Sınavı ve diploma notlarıyla Suriye gibi kendi ülkesinde okuma imkânı olmayan gençler için açılmış 65’ten fazla ülkemiz tarafından takip edilen geçici eğitim merkezi mezuniyet belgeleri de dikkate alınarak YÖS’e tabi bir kabul söz konusu oluyor.

Üniversitelerin açmış oldukları mezkûr oranlardaki kontenjandan şayet boş kalan bir kontenjan olursa diploma notları iyi olanlar ve eğitimi ülkesinde yarıda kalanlar için iki yıl öncesine kadar ölçme ve değerlendirme sonucu başarı sırasına göre; 2 yıldan bu güne de yeni bir sınavla değerlendirilip kaydı alınabiliyor.

Mesela Çapa Tıp Fakültesi’nin yaklaşık dönem başı öğrenci sayısı 300 civarı iken bu bölümün yabancı öğrenci kontenjanı 9-10 kişi civarında belirleniyor. Bu kontenjana da 182 ülkeden gelen uluslararası öğrencilerin dahil olduğunu eğer ilgilenirsek görürüz. Yani bu boş kontenjanlardan sadece 1 (yazıyla bir) Suriyeli muhacir bölüme eğer sınavda başarı gösterirse girebiliyor. Belki de hiçbir Suriyeli girememiş oluyor.

Acımasızlık yapmayın. Suriyeliler veya diğer hiçbir yabancı öğrenci üniversitelere direkt alınmıyor ve onlara farklı bir ayrıcalık tanınmıyor. Ya da devletin misafir evi olan kampların dışında kalanlara ekstra yardımlar yapılmıyor. İnsanlar ülkelerindeki savaşın son bulmasını dört gözle bekliyor ve bir an önce evlerine geri dönmeyi bekliyorlar.

Bu konunun “Hayır” kampanyası yürütenler için ekmek çıkmayacak bir konu olduğunu özellikle ifade etmek istiyorum. Kendinize daha mantıklı argümanlar üretin. Üretmek zorunda da değilsiniz. Bir şey olmuyorsa olmuyordur. Zorlamayın…