Bugünlerde Türkiye’de bir ilk yaşanıyor. Türkiye’de ilk kez Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kampusu Kongre Merkezi’nde Uluslararası Öğrenci Şûrası gerçekleştiriliyor. Resmi makamlarca ‘uluslararası öğrenci’ olarak isimlendirilen 80 bini aşkın öğrenci, bir grup gönüllü STK tarafından ‘misafir öğrenci’ olarak kabul görüyor.

Misafir olunca algı, din ve medeniyet anlayışımız çerçevesinde onları rahat ettirmemiz gerektiğini söylüyor. Bu bakış açısıyla programın amacı kısaca “80 bin misafir öğrenciyi Türkiye’de daha rahat nasıl ağırlarız, onları memnun bir şekilde ülkelerine nasıl uğurlarız?” şeklinde özetlenebilir.

Bu kadar basit mi? Aslında temelde bu kadar basit. Lakin konu öylesine mühim, öylesine mühim ki hem bu basit kısmıyla çok teferruatlı, zahmetli ve sorumluluk istiyor hem de yeni Türkiye’nin yeni vizyonu kapsamında yüklediği misyon açısından büyük bir sorumluluk getiriyor.

Yeni Türkiye vizyonu her alanda kendisini göstermek zorundadır. 2023 hedefleri kapsamında tüm sosyal ve içtimai konuların da kendi içinde aynı yüksek hedefi üstlenmiş olmaları bu vizyona yakışır bir tutum olacaktır. Sınırlarımızın Misak-ı Milli ile çizilen sınırların çok ötesinde olduğu tasavvuruyla hareket etmek, milletimizin Adriyatik’ten Çin Seddi’ne yayıldığını bilip bu coğrafyaya hitap etmek, meseleye atfedilen önemi daha iyi resmedecektir. Bu coğrafyadaki insanlar yeni Türkiye’nin önemini her alanda hissettiklerinden beklentilerini de bu nispette yüksek tutuyorlar. Ülkemizde 2015 itibariyle 80 bin olan ‘misafir öğrenci’nin 2023’e kadar 250 bin olması hedeflenmektedir. Misafir öğrenci alanında çizilen bu vizyonun ve hedeflerin sadece sayısal artış olması ve öğrenciye ev sahipliği yapmak kadar dar bir alanda kalması bu ne perhiz bu ne lahana turşusu kabilinden bir iş olurdu.

Uluslararası Öğrenci Dernekleri Federasyonu (UDEF), 49 STK’ya çatı görevini üstlenen, mezkur alanda çalışan en geniş teşkilat ağına sahip bir kuruluş. Yukarıda kısaca değindiğim vizyonu ve misyonu kaldırmaya, taşımaya muktedir bir kuruluş. Bu bağlamda düzenlemiş olduğu Uluslararası Öğrenci Şûrası ile ekonomiden kültüre; hatta hatta siyasal diplomasiye kadar birçok alanda yüksek etkileri olabilecek uluslararası öğrenci konusunu teferruatıyla istişare edecekler. Hitap ettiği ve ilgili olduğu geniş coğrafyanın benzer konularını dert edinen kardeş kuruluşlarıyla bir araya gelerek, birlikte atacaklar adımlarını ve kısaca ifade etmek gerekirse daha mutlu bir dünya için birlikte gayret gösterecekler. Vs. vs. ‘Dünya onlar için Türkiye’de bir oluyor’ sloganıyla da yüklenilen misyonu vurgulamışlar. Ne güzel etmişler.

Yeni Türkiye’nin vizyonuna yaptığı katkıdan dolayı bu programın başta UDEF Başkanı Mehmet Ali Bolat, şûra organizasyon sorumlusu Mehmet Gülsatar, Turgay Gündüz, Ali Arıkmert ve isimlerini zikredemediğim emeği geçen tüm gönüllüler ordusuna şahsi tebriklerimi sunuyorum.

Şûra hakkında detaylı bilgi için: