Tamam, böbrek taşından bahsedildiğini duydunuz, hatta belki de böbreğinizde taş oldu. Safra kesesinde de taş olabilir diye biliyorsunuz, ama nereden çıktı bu bademcik taşı? Daha neler duyacağız diyebilirsiniz… Sizin başınıza gelmese de, bademciklerde oluşan taşın ciddi bir sağlık problemi olduğunu ancak yaşayanlar bilir.  

Vücudumuzun mükemmel işleyişine baktığımızda, birçok sistem olduğunu görürüz. Sindirim sistemi, dolaşım sistemi, sinir sistemi vb. gibi hemen ilk anda aklımıza gelenleri sayabiliriz. Bu sistemler, birbiriyle çok ince bir düzende ve çok uyumlu olarak çalışırlar. Örnek verecek olursak, vücudumuzu bir ülkeye benzetebiliriz. Dolayısıyla da mesela vücuttaki sinir sistemi ülkedeki bütün iletişim ve haberleşme olarak, dolaşım sistemi ulaşım olarak ve sindirim sistemi de ülkedeki üretim ve dönüşüm faaliyetleri olarak düşünülebilir. Ancak her ülkenin bir savunma gücü ve sistemi olduğu gibi, vücudun da bir savunma sistemi vardır. Vücudun savunma sistemi de bağışıklık sistemidir.

Bağışıklık sistemi, bizim için her gün, her saat kısaca her an çalışan bir koruma sistemidir. Bu sistemde bazı organlar (cilt, dalak, bağırsaklar, kemik iliği vb.), lenf damarları (ile birlikte lenf düğümleri ve bademcikler), özel hücreler ve bazı özel sıvılar bulunur.

Bademcikler, ağız gerisinde boğazımızın iki yanındaki girintilerde yerleşmiş özel lenf bezleridir. Ağız ve boğaz yolundan gelen mikroplara ve zararlı maddelere karşı savunma yapmakla görevlidirler. Ciddi oranda bağışıklık hücresi içerirler. Bu lenf bezlerinin yüzeyleri, mikropları, yabancı maddeleri, mukus ve ölü hücreleri tutacak alacak şekilde gözeneklidir ve üzerinde küçük yarıklar vardır. Bademcikler tarafından tutulup içeri alınan mikroplar, mukus ve diğer atık maddeler zamanla sertleşerek taş halini alır.

Vücutta kronik, yani sürekli olarak iltihap düzeyi yüksek olduğunda, ağız bakımı kötü olduğunda, sürekli ağız kuruluğu yaşayanlarda, sık sık üst solunum yolu enfeksiyonu ve bademcik iltihabı geçirenlerde, sıklıkla antibiyotik kullananlarda, sigara içenlerde, ağızda mantar enfeksiyonu durumlarında bademciklerde taş oluşumu oldukça sık görülür. Küçük taşlar belirti vermeyebilir, ancak zamanla bunlar daha da büyüyüp sertleşebilir.

Haftaya bademcik taşlarıyla ilgili diğer önemli noktalarla devam edeceğiz.

Yazarın web adresi: www.emineakin.com