Sokullu Mehmet Paşa tarafından, Mimar Sinan’a doğduğu yer olan Vişegrad’a 1577 yılında yaptırdığı tarihi Drina Köprüsü’nün TİKA tarafından yapılan restorasyonunda sona yaklaşıldı.

Ömer Çetres

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından restorasyonu yapılan, Sokullu Mehmet Paşa tarafından Mimar Sinan’a doğduğu yer olan Bosna Hersek’in Vişegrad kentinde 1577 yılında yaptırdığı tarihi ”Drina Köprüsü”nün restorasyonu yıl sonuna kadar bitirilmesi hedefleniyor.

UNESCO tarafından 2007’de Dünya Mirası Listesi’ne alınan ve 436 yıldır ayakta kalma mücadelesi veren, adeta zamanın tanığı olan tarihi köprüdeki çalışmalar, daha önce Mostar ve Konyits Köprüsü’nü restore eden ER-BU firması tarafından yürütülüyor.

Osmanlı’nın Balkanlar’a kazandırdığı en önemli eserlerden birisi olan Drina Köprüsü,

UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan altı köprüden biri olma özelliği taşıyor. Köprünün restorasyonunu yapan firma yetkilileri, bugüne kadar köprünün restorasyonu konusunda en önemli işleri sorunsuz bir şekilde bitirdiklerini kaydetti. Yetkililer, yıl sonuna kadar devam edecek sürenin de çok başarılı geçeceğini ifade ettiler.

Bu arada, tarihi köprü son olarak eski Yugoslavya döneminde 1960 ile 1982 yılında kapsamlı onarım görmüştü. TİKA’nın restorasyonu çalışmaları kapsamında köprünün temellerinin sağlamlaştırılması ve iyiliştirilmesi ele alındı, aynı zamanda temellerin üzerinde bulunan yakın çevresi ile ilgili çalışma ilk defa yapıldı.

Romana konu olan dünyaca ünlü köprü

Drina Köprüsü edebiyatta da önemli bir yer tutuyor. Yazarlara ilham kaynağı olan köprü hakkında kaleme alınmış en ünlü roman eski Yugoslavya’nın en önemli isimlerinden Nobel ödüllü IvoAndriç’in yazdığı “Drina Köprüsü”dür. 1945’te kalema alınan ve köprünün hikayesini baştan sona anlatan romanda olaylar Drina Köprüsü’nün etrafında dönüyor.

Andriç, inşa edilişinden 1. Dünya Savaşı’nda yıkılışına dek köprünün hikayesini, üzerinde yaşanan aşkları, acıları, tarihi akıcı bir dille anlattığı romanıyla köprünün dünyaca tanınmasına da büyük katkı sağladı.