‘İlham Veren Öğretmen Olmak’ başlıklı yazımızda toplumun öğretmenin eseri olduğunu vurgulamış ardından da  ‘Etkili öğretmenlerin farkları nelerdir?’ sorusuna cevap aramaya başlamıştık bugün ki yazımızda buna devam ediyoruz.

Başarılı öğretmenler yeni araçlar keşfetmeye zaman ayırır.

Gelişmiş teknolojiler sayesinde sınıflarımıza ve ders programlarımıza harika işlevler katabileceğimiz yepyeni kaynaklar ve araçlar var. Çocuklarımız, öğrencilerimiz teknolojinin her yerde olduğu bir dünya ya doğdular bu dünya da büyüyorlar. Biz öğretmenler okul ortamlarını ve sınıflarımızı en az dış dünya kadar renklendiremezsek okula istekli gelmelerini sağlayamayız. Etkili öğretmenler teknolojiyi en etkili şekilde kullanırlar.

Başarılı öğretmenler ailelere rağmen öğrenci merkezli yaklaşımla davranır.

Öğretmen de insandır. Bu yönüyle psikolojik bir varlıktır. Ama toplum öğretmenin bu yönünü çok düşünmez. Toplumun genel kanaati öğretmen kusursuzdur. Unutulmamalıdır ki öğretmen de hata yapabilir ama hiçbir öğretmen hatasında ısrarcı olmaz. Öğretmen insani yönüyle bir hataya düştü mü telafisi için çaba harcar, öğretmenin hatasını yüzüne vurmak için bekleyen aşırı müdahil aileler olsa da, ailelerin çocuğu için en iyi olanı istemesini anlayışla karşılamamız gerekir. Başarılı öğretmenler yetenekleri konusunda kendilerinden emindir ve anne babalar okula gelerek fikirlerini belirtmek istediklerinde tehdit edilmiş hissetmezler. Etkili öğretmenler anlayış içerisinde öğretmene yakışır vakar ile ailenin psikolojisinin arka planındaki sosyo-ekonomik geribildirimleri göz önünde bulundurarak sakinliklerini koruyarak süreci yönetmeye çalışırlar.

Başarılı öğretmenler öğrenci merkezlidir.

Etkili öğretmenler bilir ki depresyon, endişe ve zihinsel stres, öğrenme süreci üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Eğitimcilerin ve eğitim modellerinin bir kişiyi bütüncül olarak ele alması gerekir. İnsanın psiko -sosyal bir varlık olduğu unutulmamalıdır. Öğretmen en etkili, yöntemlerle dersini işliyor olabilir ama eğer karşınızdaki öğrencinin anne babasının boşanacağını öğrenmiş olması, ev de anne ve babasının tartışmalarından etkilenerek yaşadıkları bunun zihinsel, duygusal, psikolojisi içerisinde olması bu öğrencinin derse adaptasyonu, esprilere ve öğretme yöntemlerine tepkisizliği öğretmenin etkisizliği, başarısızlığı anlamına gelmez. Öğretmen bütün bu arka planlarla süreci yönetir. Dersinde bu tarz davranışlarını gözlemlediği öğrencisine karşı ilk fırsatta duygusal bağ oluşturarak sorunun kaynağını öğrenir ve ona göre davranır.

Başarılı öğretmenler asla öğrenmeyi bırakmaz.

Etkili öğretmenler kendilerini geliştirmek, yenilemek için de zaman oluştururlar. Bu sadece belli bir konu hakkındaki bilgimizi artırmak anlamında değil, öğrenmeyi öğrenme heyecanının diri tutulması anlamında da çok önemlidir. Sürekli değişimin olduğu bir gerçeklikte yerimizde saymak bizi geri bırakır. Öğreten olmak için öğrenen öğretmen olabilmeliyiz.

Etkili öğretmenler kalıplara sığmazlar.

Öğrenme ve öğretme de kalıpları/tabuları yıkıp atalım. Çocuklarımızın biz yaşlara geldiklerinde bugün kinden çok farklı bir dünya olacak. Yeniliklere direnerek çocuklarımızı geleceğe hazırlayamayız. Etkili öğretmen yeniliklere açıktır. Hatta öğretmen yeniliğin öncüsüdür. Hem öğrenme yöntemlerini öğrenme de hem de öğretme yöntemlerini çeşitlendirme de kalıplara sığmaz. Mazeret üretmez. Hep olumludur. Sonuç odaklıdır. Amacına ulaşmak için karşısına çıkan ya da çıkarılan engellerle mücadele eder.

Başarılı öğretmenler kendi konularında uzmanlardır.

Etkili öğretmenler işlerini çok iyi bilirler. Öğrenmeyi asla bırakmadan, meraklı kalmaya devam ederler. Öğretmen bilir ki öğrenmeye giden ilk adım meraktır.