Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla hazırlanan ve Erdoğan’ın “Nerede kaldı bu yasa” diye birkaç kere sitem ettiği Hayvan Haklarını Koruma Kanunu’nun önümüzdeki günlerde Meclis Başkanlığı’na sunularak yasalaştırılması bekleniyor.

Yürürlükteki mevcut kanun hayvan haklarını, ‘Kabahatler Kanunu’ kapsamında koruyordu.

Hayvanı sahibinin bir eşyası olarak kabul eden Kabahatler Kanunu Hayvana yapılan eziyetleri önlemede yetersiz kalıyordu.

Ağır cezai yaptırımları olmadığından adli cezalar uygulanmıyor, hayvanlara eziyet, işkence ve öldürmeler sadece cüz’i miktarlarda para cezalarıyla geçiştiriliyordu.

Yasalaşmasını beklediğimiz yeni kanun teklifinde ise hayvanlara eziyet eden, işkence uygulayan ve hayvanları öldürenlere ağır hapis cezaları getiriliyor.

Hayvanlara karşı işlenen suçlar TCK’ya göre işlem görecek.

Sahipli hayvana karşı işlenen suçlar sahibinin şikâyetine göre işlem görecek.

Sahipsiz hayvanlara karşı işlenen suçlarda Tarım ve Orman Bakanlığı’nın savcılığa yazılı başvurusuna göre cezalandırmalar yapılacak.

Bakanlığın il ve ilçe müdürlükleri sahipsiz hayvanlara yapılan eziyetlerle alakalı şikâyetlerin takipçisi olacak.

Yeni yasal düzenlemede Hayvan Polisi kurulması da öngörülüyor.

Hayvan polisi hayvanlara yapılan her türlü eziyet, işkenceleri tespit ve takip edecek.

Hayvan polisiyle hayvanlara eziyet edenlerin zaman kaybetmeden yakalanması ve hayvanlara karşı işlenen suçlara hızlı bir şekilde müdahale edilmesi, hayvanları dövüştüren ve bu işi ticari kazanç haline getiren kişilerin de anında tespit edilmesi hedefleniyor.

Yasa değişikliğindeki en önemli husus ise belediye bütçelerinden yüzde birlik bir kısmın hayvanlar için ayrılmasının ön görülmesi.

Sahipsiz ve sokak hayvanları için belediyelere yetki ve sorumluluklar verilecek.

Bunun için de bir fon oluşturulacak.

Düzenli olarak belediyelere o fondan ödenek aktarılacak.

Belediyeler bu fonla, kısırlaştırma ve barınak sayılarını artırma, sokak hayvanlarının şartlarının iyileştirilmesi ve beslenme ihtiyaçları gibi faaliyetlerini gerçekleştirecek.

Belediyelerin barınak, kısırlaştırma ve iyileştirme merkezi kurması kanunla zorunlu hale getirilecek.

Personel eğitimden geçecek.

Barınaklar kamerayla 24 saat gözlenecek ve belediyelerin resmi web sitelerinden canlı olarak izlenebilmeleri sağlanacak.

Ağzı olup da dili olmayan ve Allah’ın biz insanlara emaneti olan hayvanlara yapılan zulümlerin son bulması ümidiyle kanunun bir an önce yasalaşmasını bekliyoruz.