HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın twitter hesabından paylaştığı, “Bu fotoğrafa iyi bakın. Önceki gün Şırnak’ta çekildi. Kimse unutmasın, biz unutmayacağız çünkü” mesajıyla başladı tartışma.

Güvenlik güçlerine ait bir zırhlı aracın arkasında yerde sürüklenen bir teröristin cansız bedeninin resmiydi bu.

Önce JİTEM adını çağrıştıran bir kod adıyla açılan hesaplardan birinden, fotoğrafla birlikte akıl almaz paylaşımlar yapıldı, ardından konu Selahattin Demirtaş’ın gündemine girdi. Ondan sonrası malumunuz. Demirtaş’ın sosyal medya aracılığıyla yaydığı mesajın altına ise 24 saat içinde sayısız yorum girildi.

Ancak mesajlardaki şiddet dili oldukça güçlü ve paylaşılan fotoğraflar da ne bir insana ne insanlığa ne de bu ülkeye faydası olan fotoğraflardı. Tahmin ettiğiniz her cepheden, kendi haklılıklarını kanıtlamaya çalışan insanların paylaştığı parçalanmış insan cesetleri…

Mesajların içeriğine gelince, çok fazla pornografiye de girmeden birkaç örnek vermek istiyorum:

“Cizre’de YPG’lilere kapı açmayan vatandaşı sonu’, ‘Çocuklarının önünde şehit edilen askerleri, patlattığınız bomba ile ölen, roketlerinizle ölen çocukları unutan şerefsizdir!’, ‘Bir PKK vahşeti daha, direğe bağlayıp kurşuna dizdiler’, ‘Şehit abisi Yarbay Mehmet’in feryadı, şehit annelerinin feryatlarını unutmadık! Siz de unutmayın!’, ‘Biz Yasin Börü’yü, 9 yaşındaki Elif Şimşek’i ve 13 yaşındaki Fırat Simpil’i unutmadık, ya siz?’

Evet, Yasin Börü ve arkadaşları bundan bir yıl önce vahşice katledilmiş, cesetleri üzerinde akıl almaz işkenceler uygulanmıştı. İnsanlık için koşturan o masum insanların bugün mahkemeleri vardı. Hiçbir ceza, vicdanlardaki adalet duygusunu karşılamayacak biliyorum ama inşallah onların katilleri hak ettikleri cezanın en fazlasını alırlar.

Şimdi asıl meseleye gelelim. Öncelikle söylememiz gereken, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun konuyla ilgili derhal bir açıklama yapması ve yapılan işi tel’in etmesidir. Davutoğlu, bu davranışın terörle mücadele ederken tek bir sivilin zarar görmemesi için azami dikkat gösteren emniyet teşkilatı için kabul edilemez olduğunu belirterek, “Terörle mücadeleyi kararlılıkla sürdürürken, hukuki zemini ve meşruiyeti aşındırmaya yönelik bu tür davranış ve tutumlaramüsamaha göstermeyeceğimizi milletimize taahhüt ediyorum. Türkiye, terör örgütünün her türlü barbarlığına karşın, terörle mücadelesini hukuk içinde yürütecektir” ifadelerini kullandı. İçişleri Bakanlığı da aynı saatlerde Şırnak’ta yaşandığı iddia edilen olayla ilgili soruşturma başlatıldığını duyurdu.

Bunlar çok önemli ve çok değerli.  ‘İşkenceye sıfır tolerans’ prensibiyle konuya yaklaşan ve yıllar içinde işkencenin ortadan kaldırılması için önemli bir mesafe kateden hükümet, bunun elbette üstesinden gelecektir.

Ölüler ise, tıpkı hayatta olanlar gibi devlete emanettir. Bu emanete en ufak bir zarar gelmesi hakka da hukuka da aykırıdır. Vicdanlar ise bunu asla kabul etmez.

Dileğimiz, soruşturmanın bir an önce sonuçlanıp, bu aymazlığa düşenlerin cezalandırılması.