Devletin resmi ajansı Anadolu Ajansı, Suriye ile ilgili haberlerinde “Suriye’deki iç savaş” ifadesini kullanıyor. Savaşın tarafları yalnızca içerde değil.

Suriye’de ABD ile birlikte 65 ülke savaşıyor. Çanakkale Savaşı’ndan ders almayan Avustralya bile gelip Suriye’yi bombalıyor.

Lübnan’dan gelen Hizbullah Halep’e kadar girdi.

70’DEN FAZLA ÜLKE VAR

İsrail perde önünde görünmese de hep orada.

İran, bugüne kadar 400 askerini Suriye cephesinde kaybetti.

Rusya, savaş gemileriyle, uçaklarıyla, tanklarıyla, füzeleriyle cephede.

Suudi Arabistan, Katar gibi görünmeyen ülkeleri de saydığımızda Suriye cephesinde 70’den fazla ülke savaşıyor.

Bu manzara olsa olsa iç savaş değil uluslararası savaştır.

Peki, Türkiye neresinde bu savaşın?

IŞİD, EL NUSRA, EL KAİDE CENAZELERİ

Ben de bu tablo karşısında, hep eleştirilen Türkiye’nin rolüne ilişkin veriler elde etmek üzere İçişleri Bakanlığı’na resmi olarak sordum. Hem IŞİD hem de PKK’lılar açısından rakamlar önemli.

Emniyet Genel Müdürlüğü sorularıma yazılı cevap verdi. Resmi rakamlara göre, bugüne kadar Suriye’de savaşırken ölen 83’ü kadın 448 cenaze geldi Türkiye’ye.

Cenazelerin 10’u IŞİD, El Nusra, El Kaide gibi örgütlerin saflarında savaşırken ölenlere ait. Tamamı erkek. Yaş aralığı 19-45.

Cenazelerin Giresun, Hatay,  Ankara, Sinop, İstanbul, Bingöl, Adıyaman, Diyarbakır, Kocaeli, Samsun nüfusuna kayıtlı oldukları belirlendi.

Muhalifler olarak adlandırılan gruplarda savaşırken ölen olup olmadığına ilişkin bilgi yok. Bunu ayrıca sormam gerekiyor.

83 KADIN VAR

Türkiye’ye getirilen cenazelerin 438’i ise PKK/PYD saflarında savaşırken ölenlere ait. 438 cenazenin 83’ü kadınlara ait. 355’i ise erkek.

Cenazeler; Adana, Adıyaman, Ağrı, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Erzurum, Gaziantep, Hakkari, Hatay, Iğdır, İstanbul, Kahramanmaraş, Kars, Kırşehir, Konya, Malatya, Mardin, Mersin, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Tunceli ve Van’da defnedildi.

Bu rakamlara ABD’nin ve Rusya’nın son bombardımanında ölenler dâhil değil. Zaten o bombardımanlarda Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ölüp ölmediği belli değil.

Kısıtlı resmi rakamlara göre Güney Cephesi’ndeki son durum böyle.

PİCASSO YAŞASAYDI

İşin bir de insani boyutu var ki onu kimse görmüyor. Asya’nın bir Picasso’su bile olmadığı için Suriye’deki kardeşlerimizin çığlığını resmeden yok.Pablo Picasso, Guernica’yı yaklaşık 2 bin insanın hayatını kaybettiği bombardıman sonrasında çizmişti.

Suriye’de on binlerce insan öldü, ölmeye devam ediyor…