İsrail içindeki Filistinlilere yönelik son cinayetler, Filistin kasaba ve köylerinde suç oranının rekor seviyeye ulaştığı gerçeğini ortaya çıkardı.

Geçtiğimiz perşembe günü silahlı saldırılardan ikisi ülkenin kuzeyindeki Nasıra yakınlarında meydana geldi ve bunu iki saldırı daha izledi. En kanlı silahlı saldırı, biri 15 yaşında bir çocuk da dâhil olmak üzere beş kişinin hayatına mal olan Yafia Nasıra köyünde meydana geldi. İsrail yetkilileri bu saldırının aile içi bir kan davası sonucu gerçekleştiği iddiasında bulundu.

Cinayet oranının rekor seviyede arttığı İsrail’deki Filistin kasaba ve köylerinde gerçekleşen son saldırılar, ülkede tanık olunan suç bağlantılı en ölümcül silahlı saldırılar olarak kayda geçti.

İsrail içinde yaşayan Filistin vatandaşları, beş kişinin ölümüne neden olan toplu saldırının ardından İsrail polisinin “eylemsizliğine” karşı genel grev ve protestolar düzenlediklerini duyurdu.

Filistinlilere güvenlik yok

2022’nin aynı döneminde yaklaşık 30 kişi hayatını kaybederken, bu yıl bu tür silahlı saldırılarda doksandan fazla kişinin öldüğü bildirildi.

İsrail’in Filistinli vatandaşlarını temsil eden bir çatı sivil toplum kuruluşu olan Yüksek Takip Komitesi, cuma ve cumartesi günleri Filistin kasabalarında grev ve gösteri çağrısında bulundu.

Komite perşembe günü yaptığı açıklamada, “Sorumluluğu taşıyan ve bu korkunç olguyu ortadan kaldırması gereken resmi kurumlar olduğu için, toplumumuzda suçtaki endişe verici artıştan tamamen İsrail makamlarını sorumlu tutuyoruz.” ifadelerini kullandı.

Bu arada, geçtiğimiz cuma sabahı düzinelerce insan İsrail polisini protesto etmek üzere Nasıra’da sokağa çıktı ve daha fazla kalabalığın başka yerlerde benzer gösterilere katılması bekleniyor.

Filistinli ölümlere İsrail eylemsizliği

Filistinliler, polisin yıllardır toplumlarının başına bela olan organize suç çetelerine karşı güvenliklerini sağlayamadığını söylüyor. İsrail yetkililerini, toplumlarının sosyal dokusunu zayıflatmak ve kendilerini güvensiz hissettirmek amacıyla çetelerle suç ortaklığı yapmakla suçlayanların sayısı da oldukça fazla.

Yüksek Takip Komitesi, İsrail hükümetini Filistin kasabalarındaki suçlarla uğraşırken “eylemsizlik” politikası izlemekle suçlarken Filistinlileri haklarını savunmak üzere gösteri yapmaya çağırdı.

Ayrımcılık ve ihmal

Filistin hakları temsilcisi STK’lardan biri olan İbrahim İnisiyatifi’ye göre toplumdaki suç ve şiddet durumu “yetersiz emniyet ve İsrail polisiyle gergin ilişkilerin” bir sonucu.

Organizasyon, İsrail nüfusunun yalnızca yüzde 20'sini oluşturmalarına rağmen, ülkedeki genel şiddet suçlarının yüzde ellisinin Filistinlileri etkilediği bilgisini paylaşıyor.

Bu yıl kaydedilen ve Filistinlileri etkileyen doksan altı cinayetle bağlantılı davalarda yalnızca dokuz iddianamenin sunulduğu ve soruşturma kapsamına alındığı ifade edildi.

Filistinlilere yönelik yetersiz güvenlik karşısında Yahudi cemaatindeki cinayetlerin yüzde 83’ten fazlasının çözülmesi, akıllarda soru işaretine sebep oluyor.