B) Değerleme Raporu

Değerleme Raporu, riskli yapının değerinin; yani yapı veya bağımsız bölümlerin ve arsa değerinin SPK Lisanslı Gayrimenkul Değerleme Şirketi’ne tespit ettirilmesini ifade etmektedir.

Söz konusu değerleme raporu, riskli yapı raporunun kesinleşmesi ve ilgili belediyesince maliklere yıkım tebligatı yapıldıktan sonra toplantı tarihinden önce hazırlattırılmalıdır.

Söz konusu değerleme raporu hak sahibi maliklerden bir veya birkaçının başvurusu üzerine hazırlanabilmektedir.

Değerleme raporu bu süreç içinde çok önemlidir; zira örneğin, 2/3 çoğunluğun sağlanamaması, kentsel dönüşüm sürecine katılmayan hak sahibinin payının satışı gibi durumlar veya aşamalarda Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü nezdinde önem arz edecek; örneğin satış işlemlerine engel teşkil etme durumu dahi söz konusu olabilecektir.

C) Yıkım Süreci

Bir yapının yıkım süreci, yapının Riskli Yapı olarak tespiti ve bunun üzerine riskli yapının bulunduğu Tapu Sicil Müdürlüğü tarafından yapının beyanlar hanesinde ‘Riskli Yapı’ beyanını işlenmesi ve devamında yıkım aşaması; Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün, riskli yapının yıkımı konusunda yapı maliklerine ilgili tebligatların yapılmasının ardından, yapının yıkılması için gerekenlerin ifasını Belediye Başkanlığı veya İl Özel İdaresi’nden talep etmesi ile başlar. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından gönderilecek olan tebligat ile yapı maliklerine en az 60 günlük süre verilerek, yapının kendilerince yıkılmasını sağlamaları istenmektedir.

Söz konusu yapı malikleri tarafından Riskli Yapı’nın yıkımı verilen 60 günlük ilk sürede gerçekleştirilmemesi durumunda idare tarafından yapı maliklerine otuz günlük ek süre verilecektir.

Mezkûr bu sürelerin sona ermesi ile yapı, malikler tarafından yıktırılmamış ise Belediye Başkanlığı veya İl Özel İdaresi’nce yapının, elektrik, su, doğalgaz gibi hizmetlerinin durdurulması için ilgili kurumlara bildirimler yapılır.

Talep ile söz konusu riskli yapının elektrik, su, doğalgazının kesilmesi, tahliyede yaşanan sıkıntıların aşılması ve yıkım süreçleri mülki idari amirliğe yapılacak başvuru ile sonuçlandırılır.

Kentsel dönüşüm-1