Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, bir yandan ülkesindeki sistemi değiştirecek adımlar atmaya ve diğer yandan da halk iradesine yaptığı darbeye karşı çıkanları susturmak için her türlü yola başvurmaya devam ediyor.

Kays Said’in darbeye karşı oldukları için cezalandırmak ve siyaset dışına itmek istediği isimlerin başında hiç şüphesiz feshedilen Tunus Parlamentosu Başkanı ve en-Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi ile eski Cumhurbaşkanı Munsıf el-Merzuki geliyor.

Raşid el-Gannuşi, yeniden açılan “Nema Tunus” Derneği davasında “kara para aklamak” ve “terörü finanse etmek” ile suçlanıyor.

Tunus’un en büyük siyasi partisi en-Nahda Hareketi liderinin oğlu Muaz, kızı Sümeyye, damadı eski Dışişleri Bakanı Refik Abdüsselam ve geçenlerde dört gün gözaltında tutulan eski Başbakan Hammadi el-Cibali de aynı davanın şüphelileri arasında.

Tunus yargısı el-Gannuşi, Abdüsselam, el-Cibali ve diğer zanlıların banka hesaplarını dondurdu.

Raşid el-Gannuşi’nin avukatı müvekkilinin Tunus’a ülke içinden ve dışından yatırımcı ve uzman kazandırmayı hedefleyen söz konusu sivil toplum kuruluşuyla hiçbir ilişkisi bulunmadığını, kurucusu ya da üyesi olmadığını, derneğe herhangi bir bağış da yapmadığını söylüyor.

Avukatı her ne kadar el-Gannuşi’nin masum ve hakkındaki ithamların asılsız olduğunu belirtse de dava baştan sona hukuki değil siyasi olduğu için 81 yaşındaki Tunuslu liderin cezaevine girme ihtimali gündemde.

Kays Said darbesinin arkasında Mısır İstihbaratı’nın desteği olduğu artık sır değil ve Tunus Cumhurbaşkanı’nın akıl hocalarının Mısır’da seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’ye neler yaptıkları herkesin malumu.

Raşid el-Gannuşi’nin cezaevine girip girmeyeceği darbecilerin tam olarak ne istediklerine bağlı.

Şayet amaçları arzu ettikleri sistemi kurarken en-Nahda Hareketi liderini elini kolunu bağlayıp muhalefet edemez hale getirmekse halihazırda kendisine yöneltilen suçlamalarla yargılanıyor olması bunun için yeterli olacak.

Fakat Arap Baharı sürecindeki rolü ve “İslamcı lider” kimliği sebebiyle kendisinden öç almak ve azgın kinlerini yatıştırmak isterlerse, tıpkı Mursi ve diğer Müslüman Kardeşler liderleri gibi Raşid el-Gannuşi’ye de yaşına rağmen cezaevi yolu görünecek.

Hiç kimse darbecilerden en-Nahda Hareketi liderinin ilerleyen yaşına saygı duymalarını beklemesin.

Müslüman Kardeşler Cemaati eski Genel Mürşidi Muhammed Mehdi Akif’in 89 yaşında Mısır zindanlarında hayatını kaybettiği unutulmamalı.

Tunus’ta önümüzdeki günlerde Kays Said’in anayasa taslağı için referandum yapılacak.

Darbe karşıtları referandumu boykot etme ve taslağa hayır oyu verme seçenekleri arasında ikiye bölünmüş durumda.

Kimileri anayasa taslağının sandıkta reddinin daha etkili olacağını savunurken kimileri de oyun rengi ne olursa olsun sandığa gitmenin Tunus Cumhurbaşkanı’nın gayri meşru kararlarına meşruiyet kazandırmak anlamına geleceği görüşünde.

Gerçek şu ki, referandumu boykot da sandığa gidip hayır oyu vermek de Kays Said’i durduramayacak.

O sandıktan öyle ya da böyle, gerekirse hileye başvurularak ve sonuçlarla oynanarak anayasa taslağına evet oyu çıkacak.

Referanduma katılımın düşük olması da Tunus Cumhurbaşkanı’nın ve arkasındaki güçlerin hiç umurlarında olmayacak.