Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi, devrik lider Ali Abdullah Salih ile Husilerin birlikte gerçekleştirdikleri darbenin ardından Riyad’a kaçtıktan sonra ülke yönetimini büyük oranda Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) koalisyonuna devretmekle suçlanıyordu.

Hadi, geçen Nisan ayında yetkilerini Reşad El-Uleymi başkanlığında kurulan Başkanlık Konseyi'ne devrettiğini açıkladı.

Daha doğrusu Riyad ve Abu Dhabi tarafından sahneden çekilmeye zorlandı.

Hadi’nin seçilmiş olmasından mütevellit bir meşruiyeti vardı ve Riyad’da bir otelde rehine hayatı yaşamasına rağmen ara sıra BAE’yi açıkça ve Suudi Arabistan’ı da dolaylı olarak eleştiriyordu.

Başkanlık Konseyi üyelikleri güneyliler ve kuzeyliler arasında paylaştırılınca ve Reşad El-Uleymi’nin yardımcılığına ayrılıkçı Güney Geçiş Konseyi (GGK) Başkanı Ayderus Ez-Zubeydi getirilince Husilere karşı birlik sağlanacağı ümit edilmişti.

Fakat söz konusu beklentinin gerçekçi olmadığı kısa sürede anlaşıldı.

Yemen’in güneyindeki Şebve vilayetinde son günlerde hükümete bağlı birliklerle BAE destekli GGK milisleri arasında çatışmalar yaşanıyor.

Stratejik konuma ve petrol kaynaklarına sahip Şebve’deki çatışmalar sırasında BAE’ye ait SİHA’lar hükümet güçlerini bombalayarak milislere destek oldu.

Vilayetin merkez kenti Atak’ın kontrolünü ele geçiren hükümet güçleri SİHA saldırıları üzerine kentten çekilmek zorunda kaldı.

Şebve’de yaşanan olaylar ve GGK milislerinin ülkenin bütünlüğünü temsil eden Yemen bayrağını çiğnediklerini gösteren görüntüler üzerine Müslüman Kardeşler’in Yemen kolu El-Islah Partisi yayınladığı bildiride, Başkanlık Konseyi’ne desteğini çekebileceği sinyali verdi.

Şebve Valisi Avad bin El-Vezir’in vilayete getirdiği GGK milislerinin evleri yağmaladığını ve Yemen bayrağını çiğneyerek tüm Yemenlilere hakaret ettiğini belirten El-Islah Partisi, BAE’ye ait SİHA’ların hükümet güçlerini hedef alan saldırılarını da şiddetle kınadı.

Geçmişte bu tür durumlar yaşandığında Hadi en azından kendisine bağlı hükümet güçlerini savunuyor, BAE’yi ve GGK milislerini eleştiriyordu.

Yetkilerini devretmek zorunda kaldığı Reşad El-Uleymi ise BAE’yi savunuyor ve Suudi Arabistan-BAE koalisyonunun eleştirilmesine asla izin vermeyeceğini söylüyor.

Geçici başkent Aden ve Sokotra adasından sonra Şebve vilayeti de artık GGK milislerinin kontrolünde.

Yemenli meslektaşlarımıza göre koalisyon güçleri, ayrılıkçı milisleri kullanarak Yemen’in limanlarından sonra petrol sahalarını ve sınır kapılarını ele geçirmek istiyor.

 “Husilere karşı birlik olunacak” bahanesiyle Hadi ve yardımcısı Ali Muhsin El-Ahmer tavsiye edildikten sonra Husilerle imzalanan ateşkes anlaşması uzatılırken diğer tarafta beklenen birlik sağlanamadı.

El-Islah Partisi Medya Ofisi Başkanı Ali El-Ceradi, daha dört ay önce yeni kurulan ve Hadi’nin yetkilerini devralan Başkanlık Konseyi’nin “Yemen’deki meşru oluşumlar arasında yaşanan siyasi çatışmaları sona erdireceğini, devleti restore edeceğini ve istikrarı sağlayacağını” müjdeliyordu.

Fakat bugün gelinen nokta başkent Sana’nın Husilerin işgalinden kurtarılmasını ve Yemen’in birlik ve bütünlüğünün korunmasını isteyenler için yine büyük bir hayal kırıklığı oldu.