Öğretmen olmak, yarım milyona yakın öğretmen adayının hayalini süslemekte. 2022 yılı itibarıyla kamuda 1 milyonun üzerinde öğretmen eğitim öğretim sınıfı içerisinde görev yapıyor.

Eğitim fakültelerinden her yıl 40 binin üzerinde öğretmen adayı mezun oluyor. Bilindiği üzere her ilde üniversiteler açıldı. Hatta büyük illerde ikinci, üçüncü üniversitelerin açıldığına şahit olunmaktadır.

Özel üniversiteler, sadece büyük şehirlerde açılırdı; artık Anadolu’nun en küçük şehirlerinde bile özel üniversiteler açılmakta ve öğretmenliğe kaynak teşkil edecek bölümlere binlerce öğrenci alınmaktadır.

EĞİTİM FAKÜLTELERİ 42 BİN MEZUN VERİYOR

Eğitim fakülteleri 40 binin üzerinde mezun veriyor. Öğretmen adayları içerisinde öğretmen olmaya en çok motive olan ve beklentisi en fazla olan grup bu gruptur. Eğitim fakültesi mezunu öğretmen adayları biraz da fen edebiyat ve öğretmen olma imkânı verilen diğer fakülte mezunlarına kendi alanlarını daralttıkları düşüncesi ile tepki gösteriyorlar.

FEN-EDEBİYAT MEZUNLARI UMUTSUZ VE KIRGIN

Her ilde en az bir üniversite ve her üniversitede fen edebiyat fakültesi bulunmaktadır. Fen edebiyat fakülteleri bazı yıllar bölümlerinin kontenjanını dolduramıyor. Puanlar, eğitim fakültelerine göre çok düştü. Öğrenci kalitesi öğretim üyelerini bile çaresizliğe itmiş durumda. Fakat fen edebiyat mezunlarının sayısı eğitim fakültesi mezunlarının sayısından fazla.

Bu okul mezunlarının hemen hemen tamamı öğretmen olmak için MEB’in atama kontenjanından pay almak istiyor. Eğitim ve fen edebiyat fakültesi mezunları yıllık yüz binin üzerinde. Besyolar, mühendisliklerden formasyon alarak öğretmen olmayı zorlayanlar derken öğretmen olarak atanmayı bekleyenlerin sayısı kabardıkça kabarıyor.

Fen edebiyat mezunları, Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamasına göre artık 3 ve 4. sınıflarda formasyon eğitimlerini alacaklar ve doğrudan öğretmen olma imkânı bulacaklar.

ÜCRETLİ ÖĞRETMENLER KPSS’SİZ ATANIR MI?

Türkiye genelinde yaklaşık 80 bin ücretli öğretmen görev yapmaktadır. Basına yansıyan bir habere göre 5 yıl ücretsiz öğretmenlik yapanlar sınav şartı aranmadan MEB tarafından öğretmen olarak atanacak. Fakat bu haber KPSS ile atanmayı bekleyen yüz binlerce öğretmen adayının büyük tepkisini çekti. Bakanlığın böyle bir çalışma yaptığı bazı parti sözcüleri tarafından açıklandı.

MEMUR ÖĞRETMEN GRUBU YILLARDIR BEKLİYOR

Eğitim ve fen edebiyat fakültelerinden mezun olan fakat kamunun diğer bölümlerinde memur olarak çalışan önemli bir grup, öğretmen olarak MEB bünyesine geçmenin mücadelesini veriyor. Özellikle emniyet ve İçişleri Bakanlığına bağlı bürolarda çalışan memur öğretmenler kadroya alınmayı bekliyor.

3.600 ek gösterge, 15 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe girecek. Emekliliği gelen yüz binin üzerinde öğretmenin emekli olacağı öngörülüyor. Şubat ayı içerisinde 100 bin öğretmenin atanacağı beklentisi tüm öğretmen adaylarının umuduna dönüşmüş durumda. 2023 yılının seçim yılı olmasının da beklentileri yükselttiği söylenebilir.

Yüz bin öğretmen ataması uzak bir ihtimal gibi görünse de en az 50 bin atamanın yapılması kuvvetle ihtimaldir.