Koruyucu aile kimdir

Çeşitli nedenlerle öz ailesi yanında bakımları bir süre için sağlanamayan korunma ihtiyacı olan çocukların, kendi aile ortamlarında eğitim, bakım ve yetiştirilme sorumluluğunu kısa veya uzun süreli olarak, ücretli veya gönüllü statüde devlet denetiminde paylaşan, hissettikleri toplumsal sorumluluğu gösterebilen uygun aile ya da kişilere koruyucu aile, bu kuruma da koruyucu ailelik denmektedir.

Korunma ihtiyacı olan çocuk, Çocuk koruma Kanunu’nun 3. Maddesine göre, bedensel, zihinsel, ahlaki, sosyal ve duygusal gelişimi ile kişisel güvenliği tehlikede olan, ihmal veya istismar edilen ya da suç mağduru çocuğu, ifade etmektedir.

Koruyucu aileliğin amaç ve işlevleri

Koruyucu aile kurumunun temel işlevlerini, geçici veya sürekli olarak aile şefkatinden yoksun kalan çocuğun, bu dezavantajının ortadan kaldırılarak sağlıklı bir kişisel gelişim gösterebilmesi için gereken şartları hazırlamak ve tedbirleri almak ve korunma ihtiyacı olan çocuğun ikincil mağduriyetlerinin önüne geçerek daha fazla örselenmemesini sağlamak olarak özetleyebiliriz.

Hukuki dayanaklar

Koruyucu aile uygulamasının en temel hukuki dayanakları; BM Çocuk Hakları Sözleşmesinin 20. Maddesi, Türk Medeni kanunu’nun 347. Maddesi, 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu’nun 23. Maddesi, Çocuk Koruma Kanunu’nun 3 ve 5 maddesi, 633 sayılı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 ve 8. maddelerive Koruyucu Aile Yönetmeliğidir.

Koruyucu aileliğin evlat edinmeden farkları nedir

Koruyucu ailelik ile evlat edinme, gerek uygulanacak mevzuat ve gerekse de hak ve yükümlülükler açısından tamamen farklı kavramlardır. İki kurum arasındaki temel farklar, mirasçılık, velayet, nüfus kaydının değişmesi ve soyadı kullanımı hususlarında kendisini göstermektedir.

Kimler koruyucu aile olabilir

Koruyucu ailelik için başvuru şartları, Koruyucu Aile Yönetmeliği’nin 8. Maddesinde ayrıntılı olarak düzenlenmiş olmakla birlikte başlıca şartlara göz atacak olursak, koruyucu ailenin, Türk vatandaşı olması ve Türkiye’de sürekli ikamet etmesi, 25-65 yaş aralığında bulunması, en az ilkokul düzeyinde eğitim almış olması, düzenli gelire sahip olması ve aynı maddenin 8/9-d maddesinde tanımlanan suçlara ilişkin adli sicil ve arşiv kaydının olmaması gerekmektedir.

Başvuru nerelere yapılır

Koruyucu aile olmak isteyen kişiler, İkamet edilen yer Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüklerine başvurabilecekleri gibi bakanlığa ait koruyucu.ailevecalisma.gov.tr adresinden ve e-Devlet kapısı üzerinden müracaatlarını yapabileceklerdir.

Koruyucu aileye sağlanan imkânlar

Koruyucu Ailelere sağlanan destekler Koruyucu Aile Yönetmeliği’nin 24, 25, 26 ve 27 maddelerinde belirlenmiş olan nakdi yardımlar, giyim, kırtasiye, servis, kurs giderleri, harç, yaz okulu, sınav ücretleri ve şartları varsa koruyucu ailenin sigorta bedelinin karşılanması gibi imkanlar sunulmaktadır

Çocuğun öz ailesi ile ilişkileri

Koruyucu aile yanında bulunan çocuklar, gerek çocuğun gelişimi ve üstün yararı ve gerekse de mevzuat hükümleri dairesinde öz aileleri ile görüşebilirler.