Günümüzde hepimizin ortak şikâyetlerinden biridir sanıyorum yeni nesillerin eğitimi…

Yeni nesillerin kültürümüzü, geleneğimizi, bizi biz yapan manevi değerlerimizi öğrenemeden yetiştiği maalesef ki inkâr edilemez bir gerçek…

Bizim evlatlarımız maalesef ki bizim ol/a/mayan bir eğitim sistemi içinde, bize ait olmayan müfredatlarla yetişiyor.

Bunun sonucunda da millî ve manevi değerlerden uzak, bu milletin harcı olan İslam kültüründen kopuk nesiller çığ gibi büyüyor.

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan da yakın zamanda bu konuda bir öz eleştiri yaptı:

"Aile, kültür ve eğitim konularında arzu ettiğimiz inkişafı sağlayamadık. İnşallah önümüzdeki dönem aileden eğitime, kültürden sanata tüm bu alanları önceliklerimiz arasına alacağız." ifadesini kullandı.

İşte pek de başarılı olamadığımız bu alanda YEKDER (Yaygın Eğitim ve Kültür Derneği), çok önemli bir açığı kapatmaya çalışıyor.

YEKDER, 2003’te eğitim alanında ve özellikle din eğitimi alanında görülen eksiklikleri gidermek ve bu alanda sürdürülen çalışmalara yeni bir soluk kazandırmak üzere kurulmuştur.

Kurulduğu günden bu yana çocuk, genç ve yetişkinlere yönelik özgün eğitim programı ve materyaller geliştiren ve uygulayan YEKDER, gayesini şöyle ifade etmektedir:

Ahlaki ve manevi bakımdan tutarlı nesiller yetişmesinin, kaliteli bir din eğitimine bağlı olduğu fikrinden hareketle, din eğitimi alanında özgün modeller ve materyaller üretilmesine ve nitelikli din eğitimcilerinin yetişmesine katkı sağlamak…

Yine bu doğrultuda şunları kendine hedef olarak koymuştur:

*Çocuk Eğitimleri ile çocuklara temel din eğitimi hizmeti vermek

*Gençlik Eğitimleri ile marifetli gençler yetiştirilmesine katkı sağlamak

*Yetişkin Eğitimleri ile yetişkinlere sahih bir dinî altyapı kazandırmak

*İslami ve insani değerleri yaşayan ve yaşatan, ahlaki ve manevi bakımdan tutarlı nesiller yetişmesine yardımcı olmak

* Nitelikli din eğitimcileri yetiştirmek

*Din eğitimi alanında özgün modeller ve materyaller üretmek

Bu hedeflerini gerçekleştirmek için de 2003’ten beri çok güzel faaliyetlere imza atıyorlar. Çocuklara yönelik Ev Okulu, gençlere yönelik ortaokul ve liseler için Marifet Okulu, yetişkinlere yönelik ise Ailede Din Eğitimi Programı ve Aşamalı Seminerler Programı düzenliyorlar.

Etkinliklerle Ayasofya-i Kebir Külliyesi Gezi Rehberi adıyla bir kitap hazırlamışlar ki Ayasofya Camii’ni gezmeden önce mutlaka bu kitabı okumalısınız. Kitabı hazırlama gayelerini, “Bir külliye olarak Ayasofya’nın planlı bir şekilde, rahatlıkla ve öğrenilerek gezilmesi; taşıdığı tarihi, siyasi, kültürel ve sanatsal unsurların fark edilmesinin çok önemli olduğunu düşünüyoruz.” diyerek ifade etmişler.

Kitapta “bulmadan gitme, görmeden dönme, fark bulmaca, sudoku” tarzında içerikler var. Yine Ayasofya hakkında daha fazla bilgilenmek isteyen çocuk, genç ve yetişkinlere okuma önerileri…

“Unutmayalım ki, Ayasofya fetihtir, Fatih’tir, vakıftır, camidir; ruhuyla birlikte gelecek nesillere devretmemiz gereken büyük bir emanettir.” demişler.

Çok önemli bir boşluğu doldurma gayretinde olan, millî ve manevi değerlere bağlı, şuurlu nesiller yetiştirmek için koşturan tüm YEKDER ailesine canı gönülden teşekkür ediyoruz.

Not: YEKDER ile ilgili daha ayrıntılı bilgi almak için https://www.yekder.org/