Araç kullanmanın yaşamın zaruri bir ihtiyacı olması sebebiyle vatandaşlar, sürücü belgesi olmadan araç kullanabiliyor. Sürücü Belgesi olmadan (Ehliyetsiz) araç kullanan kişiler genelde; 18 yaşını doldurmamış veya alkollü araç kullandığı için ehliyetine el koyulan kişilerdir. Ancak ehliyetsiz araç kullanmanın da cezai yaptırımı bulunmaktadır. Şimdi hep birlikte “Ehliyetsiz araç kullanmanın cezası nedir?”, “Verilen cezaya nasıl itiraz edilir?” “Ehliyetsiz ve alkollü araç kullanırsam ne kadar ceza öderim?” gibi soruların cevaplarına bakalım.

Ehliyetsiz araç kullanmak her ne kadar daha çok otomobillerde karşılaşılan bir durum olsa da TIR, kamyon, motor gibi motorlu araçları ehliyetsiz olarak kullanmanın da idari para cezası vardır.

Ehliyetsiz araç kullanan kişilerin; alkollü olarak, trafik güvenliğini tehlikeye sokacak şekilde araç kullanması, trafik kazasına karışması vb. durumların ele alınmasında trafik güvenliğini tehlikeye sokmak suçundan kamu davası açılması ve adli para cezası verilebileceği gibi hapis cezası verilmesi de mümkündür.

Her yıl değişen ehliyetsiz araç kullanma cezası; 2021 yılı için 2 bin 698 TL’dir. Ancak verilen cezanın tebliğinden itibaren 15 gün içinde ödenmesi durumunda cezadan %25 oranında indirim yapılır.

Cezaya itiraz

Ehliyetsiz araç kullanma cezasına idari para cezası uygulanan kişi tarafından itiraz edilebilir. Uygulanan cezanın haksız olması veya ceza yaptırımı uygulanmaması gereken bir durumda ceza kesilirse kişi, verilen idari para cezasına Kabahatler Kanunu hükümleri uyarınca cezanın kendisine tebliğinden itibaren 15 gün içerisinde Sulh Ceza Hakimlikleri’ne itiraz edebilir.

Hem ehliyetsiz hem de alkollü araç kullanmanın cezası nedir?

Ehliyetsiz olarak bireyler tarafından kullanılan araçların hem ehliyetsiz hem de alkollü olarak kullanılması halinde her iki kabahat eyleminden dolayı ayrı idari para cezası uygulanır. Alkollü araç kullanmanın cezası, kaç promil alkol kullanıldığına ve kaç kez alkollü araç kullanırken yakalandığınıza göre artar. İlk defa alkollü araç kullanarak yakalandıysanız verilecek ceza 2021 yılı için bin 340 TL’dir. Ancak ehliyetsiz araç kullandığınız için de ayrıyeten ceza verilir. Kişiye her iki kabahat eyleminden dolayı iki farklı ceza verilecektir.

Kişinin ehliyetsiz olarak kaza yapması durumu ise cezayı artırmaz. Ehliyetsiz araç kullanan kişiye sadece idari para cezası kesilir. Ancak örneğin; ehliyetsiz olarak araç kullanması sonucunda bir kişinin taksirle ölümüne sebep olan kişiye taksirle adam öldürme suçundan ayrı dava açılır.