Bugün Arefe, sabah namazında teşrik tekbirleri ile başladı gün, bayramın son günü ikindi namazına kadar da devam edecek.

"AllâhüekberAllâhüekber lâ ilâhe illallâhüvallâhüekberAllâhüekber ve lillâhi'l-hamd" ki teşrik tekbirlerinin manası : "Allah her şeyden yücedir, Allah herşeyden yücedir. Allah'tan başka ilâh yoktur. O Allah her şeyden yücedir, Allah her şeyden yücedir. Hamd Allah'a mahsustur" anlamına gelir.

Yarın bayram, insanoğlunun yaratılışından bugüne kadar ataları olan peygamberlerin hayatından kesitlerin farz ve sünnet olarak kendisine emredildiği, hayatının hiçbir döneminde unutmaması gereken ritüellerin bir kere daha kendisine hatırlatıldığı kutlu günler.

Üzgünüz bu yıl yine mahşer provası Hacc yok, üzgünüz Arafat yok, İnsanların Mahşerde toplanacağı alanda yaşayacakları heyecanın küçük bir kesiti bu yıl yine yaşanamayacak.

Ümit varız, Allah nice karanlıklardan sonra aydınlıklar verir. Bu günler de elbet geçecek, Yine Haccı, Arafat’ı yaşayacağız. Yine güzel günlere kavuşacağız. Hep karanlık olacak değil ya.

Bugün Arefe yarın bayram. Hayat devam edecek; biz yine kurbanlarımızla dünyanın dört bir yanında yüreklere dokunalım. Kurbanın kanı aksın ki dünyada kanlar akmasın. Kurbanın kanı aktıkça insanlar arasındaki mesafeler azalsın. Dünya kendini tekrardan düşünsün belki akacak birkaç damla kanla insanlığın akan kanından eksilir. Çatışmalar azalır, kırılmalar azalır.

Bugün Arefe yarın bayram. Siyaseti bir kenara bırakalım. Düşmanlıkları bir kenara bırakalım. Sevgiyi, saygıyı, muhabbeti özlemi yüreklerimizde büyütelim. Bayramı büyüklerimizle, küçüklerimizle bayram tadında yaşayalım. Kırgınlıkları, dargınlıkları ikram edilen bir şeker tanesine yükleyip gönderelim. Yüreklerimiz bir olsun. Ellerimiz duaya kalksın. Kesilen her hisse kurbanla biraz daha komşumuza, akrabaya ve fakire yaklaşalım.

Birkaç gün dahi olsa dünyadan sıyrılıp Allaha yakınlaşma çabasında olalım. Bırakalım her şeyi sadece ve sadece Allaha yönelelim. Allah’ın bizlere emanet ettiği güzelliklerin tadını çıkaralım. İnanın böylesi hayattan zevk almamızı sağlayacaktır.

Dünya fani, insan dünyada yolcu; Dünyada güzelliği olanlar mesut olacaklar. Haydi, hep berber bu bayram bir ilki yaşayalım ve tüm dünyaya güzelliğin ne olduğunu yaşantımızla anlatalım.

Arefeniz de bayramınız da mübarek olsun. Teşrik tekbirlerini unutmayın… Allah'a emanet olun. Sevgiyle kalın…