Ülkemizde bazı markalar var ki sadece lezzet için kurulur, lezzet vadeder ve marka adları bile lezzet çağrıştırır. Özellikle sağlıklı ürünler üreten lezzet firmaları ve markaları kastediyorum. Bulundukları bölgelere de ciddi katma değer katan ve yörelerinin kalkınmasına da destek sağlayan bu markalar, ülke ekonomisine de inanılmaz yararsağlıyorlar. Bu markalar bir zaman sonra ülkemizin bu lezzetlerini yurt dışına da pazarlayarak aslında büyük bir misyoneda ediyorlar.

AB coğrafi işaret tescilli 7 adet lezzetli ürünümüz olduğunu sanırım biliyorsunuz. Bugün o lezzetlerden zeytinyağı üreten iki firma ve baklava üreten bir firma olarak toplam 3 markayı anlatacağım size.

 

Egelinda Zeytinyağı
https://www.egelinda.com/

Egelinda zeytinyağı markasının hikâyesi, ta 1800’lü yıllara dayanmaktadır. O tarihlerde Midilli Adası’nda bulunan sakallı ailesinin zeytinyağı tecrübesi, Hüsameddin Karahan ve Emre Aydöner’in birlikte 2021 yılında kurdukları Egelinda zeytinyağı markasına dönüşüyor. Markanın ismi iseİspanyolca ‘da güzel anlamına gelen Linda ile zeytinin anavatanı olan Ege Bölgesi’nin birbirini tamamlayan kelimelerinden oluşturulmuş ve Ege'nin güzeli anlamında ‘Egelinda’olarak belirleniyor.
 

Marka sağlıklı bir zeytinyağı üretme hedefinde


Henüz çok yeni bir zeytinyağı firması olan ve her zaman yeniliklerin temsilcisi olma yolunda ilerleyeceğini belirten firma, doğal lezzet arayışıyla çıktıkları bu yolculukta, Ege’nin en ücra yerlerinden sofralara lezzetli ve sağlıklı bir zeytinyağı getirmeyi amaçlıyor. Kaliteli ve sağlıklı zeytinyağının her mutfağa ulaşması hedefinde olan ve yoldaki serüvenlerine müşterilerinin de katılmasını isteyen marka, en doğal zeytinyağını sunmak ve yüksek polifenol seviyelerini korumak için, zeytinleri erken hasat edip, vakit kaybetmeden sıkıma yetiştiriyor. Daha sonra soğuk sıkım yaparak kâğıt filtrelerinden geçiriyor, oksijenle temasını kesip tanklarda bekletiyor ve koyu renk cam şişelerindehalkın beğenisine sunuyor.

1800’li yıllardan gelen bir deneyim


“Athena’nın zeytin ağaçlarından gelen Egelinda lezzeti artık sofralarınızda” sloganıyla çalışmalarına devam eden marka, 1800 yılından beri zeytin ve zeytinyağı üretimi ve yetiştiriciliği yapan midilli göçmeni Sakallı ailesi ile yapılan işbirliği ile zeytinyağına yeni bir bakış açısı getirmek istiyor. Hedefleri ticari ve karın ön planda olmadığı sadece sağlıklı ve lezzetli bir bakış açısının olduğu bir zeytinyağı üretimi gerçekleştirmek olacak. En büyük amaçları da,ülkemizin gurur duyacağı uluslararası bir marka olmayı başarabilmek. Marka, bu serüvene katılan müşterilerin gözlerinde gördüğü lezzet şöleni ve damakların şenlenmesine şahit olmanın emeklerine değeceğine inanıyor. Zeytin ağacının sembolü olan Athena bölgesinde oluşturulan Egelinda, marka olarak amaçladıkları tüm süreçleri titizlikle hazırladıklarını ve insan sağlığına çok yararlı besin olan ürünleri sofralara tüm tazeliğiyle getirmek istediklerini belirtiyor.

 

Tepsili Baklava
https://www.tepsili.com/

Gıda sektöründe lider ve %100 yerli sermayeli şirketlerin arasında olanAşsan Gıda, 34 yıllık gıda alanındakitecrübesiyle değişen tüketici ihtiyaçlarına inovatif çalışmalarla cevap vermek için Tepsili Baklavayı kuruyor. Bugüne kadar yaptığı gıda çalışmalarıyla göz dolduran ve son olarak AŞSAN Gıda ailesinin en yeni üyesi olan Tepsili ile kurulduğu ilk günden beri büyük bir emek ve özveri ile mükemmele ulaşanbaklava tarifini kişiselleştirilmiş tüketici deneyimi ile bir araya getirmeyi amaçlıyor. Marka, üretilen yüksek kaliteli baklavayı pişirildiği tepsi ile müşterilere ulaştırarak sektörde bir ilke daha imza atıyor.
 

Aşsan ‘Hazır Yemek’ hizmeti veren bir firma ve yetkilisi Gökhan Güven Bey, 1987 yılından beri birçok firmaya catering hizmeti verdiğini söylüyor. Şimdilerde ise yemek hizmeti ile birlikte Gebze’deki fabrikalarında “Premium baklava” da üretmeye başlamışlar. Ürünlerini standart bir kutuda değil de özel bir kutuda müşterilerine gönderiyor ve kutunun içinde kişiye özel yaldızlı bir kart ve “Afiyet olsun” mesajı çıkartarak bir farklılık oluşturmuşlar. Baklavanın üzerindeki kâğıda yapışmış iki ahşap çatalı da unutmamışlar, ayrıca yurt dışına da düzenli kargoları var.

Neden Tepsili?


Kişiye özel baklava yapmak için harekete geçen firma Tamamen müşterinin talepleri doğrultusunda, sipariş verildiğinde harekete geçiyor ve özel olarak baklavayı taş fırınlarda pişiriyor.Taş fırına pişirilmesi için giren baklava tepsisiyle birlikte hiç bir aktarım işlemi yapılmadan müşteriye özel olarak bu tepsiyle paketlenip gönderiliyor. Yufkalartamamen elde açılıyor, fıstık özenle seçiliyor ve üretimde has Urfa yağıkullanılıyor.

Tepsili neden perakende satışı yapmıyor?


Bayatlama ihtimaline karşı, baklavayı önceden hazırlayıp satışa sunmayan bilakis gelen talebe göre taze olarak hazırlandığı için perakende satışı dayapmayan marka, bunu bir satış stratejisi olarak görüyor. Büyük büyük tepsilerde pişirilip saatlerce sunumda bekletilen ve gelen talebe göre baklavayı kutuya aktarıp müşteriye sunmayı doğru bulmayan Tepsili baklava, hediye etmek isteyenlerin de tek tıkla bu talebi firmaya iletebilme konforunu değerli müşterilerine yaşatabildiklerini söylüyor.

 

Piraye Zeytinyağı
http://piraye.organic/

2017 yılında Sude Bingöl tarafından bir kadın girişimi olarak Edremit Balıkesir’de kurulan Piraye zeytinyağı, dünyanın en lezzetli zeytinyağlarının üretildiği Kaz Dağları'nın eteklerinde yetişen zeytinlerden üretiliyor. Aslında Sude Bingöl’ün babası Şahin Bingöl uzun yıllardır bölgede zeytin ve zeytinyağı üreten bir ailenin temsilcisi. Ama Kurumsallaşma ve markalaşma tamamen Sude hanıma ait. Markanın ürettiği zeytinyağı, tamamen aile olarak bakımını üstlendikleri zeytinlerden elde ediliyor.
 
Kazdağları'ndan gelen sağlık


Türkiye'de Kuzey Ege bölgesinden elde edilen zeytinyağları, sahip oldukları kalite özellikleriyle, hem yurt içinde hem yurt dışında haklı bir üne sahiptir. Hatta uzmanlar, dünyadaki en kaliteli zeytinyağlarından birinin Edremit Körfezi Kaz Dağları eteklerindeki zeytinlerden üretildiğini söylüyor. Çünkü bölge zeytinlerinin zengin organoleptik yapısı, burada üretilen zeytinyağının aromasını ve nefasetini güçlü tutuyor. Bölge’nin zeytinyağını farklı kılan etken, toprağın mineral yapısının klorofil ile buluşan elverişli bir fotosentezi olmasıdır. İkinci olarak da Madra Suyu ve Kaz Dağları’ndan oluşan hava akımlarının, don ve kırağıyı önleyecek tarza 5-6 derecede olması zeytinin şahane bir şekilde olgunlaşmasını sağlıyor. Yörede zeytinyağı hem geleneksel yöntemlerden olan Taş Baskı yöntemi, hem de modern yöntemler ile kimyasal katkı maddeleri kullanılmadan elde ediliyor.

Piraye Zeytinyağı’nın üretim şekli

Bölgedeki zeytinlerdenüretilen Piraye zeytinyağı, yağ asidi konusundaki kıvamıyla duyusal algılama yöntemiyle tadımı yapılabiliyor. Marka, zeytinleridoğal özelliklerini değiştirmeyecek yöntemlerle topladıktan 24 saat içerisinde kendi fabrikasında sıkıyor ve oleik asit derecesi en çok %0,8 olan bir yağ elde ediyor. Ekim ayı başlarında zeytinler henüz yeşil iken ‘Erken hasat natürel sızma’, kasım-aralık-ocak aylarındazeytinler olgunlaşmaya başlayınca ise ‘Olgun hasat natürel sızma zeytinyağı’her iki zeytin türü de yere değmeden toplanıyor ve aynı gün içerisinde soğuk sıkımyöntemiyle üretiliyor. Zeytinyağının ön analizleri fabrikada yapılıyor ve çelik krom tanklarda saklamaya alınıyor. Bu üretim şekliyle vitaminler, fenolik bileşenler ve antioksidanlar en üst seviyede tutulmuş oluyor.