‘Osmanlı Mutfağı’ ve yöresel ‘Hatay Mutfağı’ lezzetlerini doyasıya tadacağınız iki güzel restoran İstanbul'un gözde semtlerinde hizmet vermeye devam ediyor. Biri kadim medeniyetler şehri olan Hatay’ın yöresel lezzetleri ve çeşit çeşit mezeleriyle damağınızın şenleneceği ‘Hak Evrensel Hatay Sofrası’ diğeri ise Osmanlı ve Türk Mutfağının en iyi temsilcilerinden biri olmaya aday Avcılar ve Beylikdüzünde bulunan ‘Fidan Türk Mutfağı’ restoranı.

Hak Evrensel Hatay Sofrası

Florya

İstanbul’un en gözde semtlerinden biri olan Florya’da yaklaşık 20 yıllık bir tecrübenin eseri olan Hak Evrensel Hatay Sofrası, muhteşem serpme kahvaltısından tepsi kebabına, künefesine, dönerinden tuzda pişirilen tavuğuna kadar inanılmaz lezzetlere ev sahipliği yapmakta ve Hatay Mutfağının sayısız yemek, tatlı ve mezelerini yerli yabancı misafirlerine sunmaya devam etmektedir. Güneydoğu Anadolu Bölgesinin otantik yemek kültürü ile Akdeniz Mutfağının o enfes lezzetleri Hak Evrensel Hatay Sofrasında buluşuyor.

Akdeniz’in incisi Hatay Mutfağı

Bu restorandaki lezzetlerin büyük bir kısmı Hatay Mutfağına aittir. Hatay mutfağını tanımak için Amik Ovası’na uzanıp fısıltısını dinlemek veya Amanosların serinliğinin altında kana kana su içmek gerekir zannımca. İşte ‘Hak Evrensel Hatay Sofrası’nın hedefi de Hatay ilinin sokaklarının kokusunu, dostluğunu ve lezzetlerini kilometrelerce ötede, İstanbul’da halkla buluşturabilmek. Gastronomi açısından iller, kendi yörelerine ait lezzetleri Türkiye’ye ve hatta dünyaya anlatmak için büyük bir çaba içerisine giriyorlar. Bunun neticesinde de İstanbul gibi büyük illerde kendi lezzetlerini sunan illerin restoranları ortaya çıkıyor. Hak Evrensel Hatay Sofrası da bunun en başarılı örneklerinden. Unutulmamalıdır ki Hatay’a ait 600 çeşide yakın lezzetli yemeğin bozulmadan özünü koruması, Hatay mutfağının UNESCO tarafından taçlandırılmış olması ve bu eşsiz lezzetlerin dikkatlice korunarak günümüze kadar getirilmesi de bu restoranlar sayesinde olmuştur.

Restoranın İşletme Müdürü Zafer Toruç

Uzun zamandır tanıdığım ve sevdiğim değerli bir dostumun sahip olduğu bir mekân olan Hak Evrensel Hatay Sofrasının başında, 35 yılını gastronomi sektöründe geçirmiş, anne tarafından Hataylı ama kendisi Trabzon Oflu olan değerli arkadaşım Zafer Toruç Bey var. Ziyarete gittiğimde gerçekten bizimle çok ilgilendi. Çeşit çeşit mezeler, pilav üzerine tandır eti, fıstıklı kebap ve beyti ‘den oluşan kebap tabağı tek kelimeyle olağanüstü lezzetteydi. Ülkemizin lezzet coğrafyasına çok hakim olan Zafer Bey, 20 kusur yıl önce İstanbul’un Aksaray semtindeki horhorda açılan Has Kral Hatay sofrasının başında da işletme müdürlüğü yapıyormuş. Has Kral Hatay sofrası 2010’lu yıllarda Florya’ya taşınınca yine burada da işletmenin başında bulunmaya devam ediyor. Sektörde sanırım en eski ve en deneyimli Hatay Sofrası işleten birisi olarak görebileceğimiz Zafer Bey, sanki restoran ile özdeşleşmiş ve gelen misafirler ile tek tek ilgileniyor. Kebap kültürüne de çok iyi vakıf olan ve bir dönem televizyonlarda program dahi yapmış olan Zafer Beyi, yolunuz Florya’ya düşerse bu restorana uğramayı ve tanışmayı lütfen ihmal etmeyin.

Akdeniz Mutfağı Esintisi

Hatay mutfağının önemli bir özelliği Şam bölgesi Arapları da dahil birçok kültürden etkilenmiş olmasıdır. Ancak zannedildiği gibi ağır yağlı yemeklerin yerine özellikle bölgeye has bir aroması olan zeytinyağından yapılan yemeklerin tam bir Akdeniz Mutfağı esintisi hafifliğinde olmasıdır. Et, sebze ve zeytinyağlılar gibi benzeri aperatif meze kültürü ile bir arada sunulmaktadır. Lezzeti çeşitli dinlere mensup olan Hatay ilimizin mutfak kültürü bilindiği üzere geçmişten bugüne yaklaşık 8 bin yıllık bir mozaik kültürün mutfağıdır. Böyle zengin mutfak bir mutfaktan aynı zamanda çok sağlıklı bir üretimin bulunması kesinlikle takdir edilmeli. Bu kültürün sofrasını İstanbul ilimize tanıtan Hak Evrensel Hatay Sofrası da aynı itinayı gösterip beslenme alışkanlığımıza genetiği bozulmamış bir sofra hizmeti vermektedir.

Fidan Türk Mutfağı

Beylikdüzü, Avcılar

Avcılar ve Beylikdüzü’nde geniş ve ferah bir mekânlara sahip olan Fidan Türk Mutfağı Restoranı, özellikle Geleneksel Türk Mutfağı konusunda çok iyi lezzetlere sahip. Henüz çok yeni kurulmasına rağmen, serpme kahvaltısı, kuzu tandır, dana tandır, et döner ve diğer saray mutfağı konseptindeki sulu yemekleri ile sektöre değer katma yolunda epey mesafe alan restoran hizmet vermeye devam ediyor. Yakında Beylikdüzü’nde açılacak olanla birlikte restoran sayısı 3’e çıkıyor.

Geçen gün gelen davet üzerine Beylikdüzü’ndeki Perlavista AVM’nin dışa bakan tarafında bulunan Fidan Turk Mutfağına ziyarete gittim ve orada nefis bir serpme kahvaltı yaptım. Mekânın mutfak şefliğini yapan kıymetli arkadaşım Şef Önder Yusufoğlu gerçekten bizi çok iyi ağırladı.

Fidan Restoranlarının Kuruluş Hikâyesi

Kahvaltının akabinde ortaklardan Selçuk Öztürk Bey’den de restoranın başarılı kuruluş hikâyesini dinledim. THY’de çalışırken, restoran sektöründe kısa bir süre iş deneyimi olan ortağı Samsunlu Mehmet Akif Titiz Beyle 2015 yılında Avcılar Reşitpaşa Caddesindeki Fidan Restoranı kuran Selçuk Öztürk Bey, kısa zamanda mekânlarının Avcılar bölgesinde lezzetleriyle tanındığını ifade ediyor. Bunun üzerine 2. bir restoran için kolları sıvayan ortaklar, 2021 yılının Şubat ayında da Beylikdüzünde PerlaVista AVM’nin dışa bakan yüzünde bulunan bu yeri boş olarak tutup 2 milyon gibi masraf ederek bu mekânı açıyorlar. Tam da pandemi döneminde böyle büyük bir yatırım için de, krizi fırsata çevirmek istediklerini belirten Selçuk Bey, burası her zaman bulunacak bir yer değil, böyle bir zamanda kira da biraz daha uygun diyerek ticari cesaretle işe girdiklerini belirtiyor.

Fidan Türk Mutfağı Konsepti

Mekânlarında Osmanlı Mutfağı ve Türk Mutfağı tarzında bir konsept olduğunu ve onları kahvaltı ve Izgara ile desteklediklerini ifade eden Selçuk Bey, günde 25 çeşit sulu yemeklerinin çıktığını söylüyor. Restoranda günlük değişen bazı yemekler olsa da genelde standart tandır, döner gibi belli başlı yemekler ve kelle paça gibi bazı çorbalar her gün çıkıyor. Selçuk Bey bu alanda ve bu bölgede büyümeyi hedef olarak belirlediklerini ve yine beylikdüzünde bir AVM içinde bir yer daha tuttuklarını belirtiyor. Ayrıca şu an 40 çalışanı olan marka 3. ve belki de 4. Şubeden sonra aldıkları personeli eğitimden geçirmeyi de düşünüyor. Selçuk Bey, mutfak şefi Önder Yusufoğlu’na da çok güveniyor ve bu sektörde mutfağın başında deneyimli bir şefin ne kadar çok önemli olduğunu ve şu anda mekânlarında Lezzetin ön planda olduğunu ama sunumla ikisinin birbirine entegreli olduğunun da altını çiziyor.

Fidan Türk Mutfağı Yemekleri

Geleneksel Türk Mutfağının vazgeçilmez lezzetleri olan yemekler bu mekânda özen ve titizlikle hazırlanıyor. Lezzetli ev yemeklerinin çoğunlukta olduğu bu güzel restoranda fiyatlar da çok makul bence. Diğer lezzetli yemeklerin haricinde yaprak sarması, kuru fasulye ve salatalar da çok başarılı. Yemeklerin en Lezzetli eşlik edicisi çeşit çeşit soğuk mezelerle de ziyafet tadında bir öğün pekâlâ “Fidan Türk Mutfağında” geçirebilmek mümkün. Patates yatağında tel tel dağılan et, beşamel sos ve kaşar dokunuşuyla nefis bir lezzet olan “Sultan Kebabı”na dönüşüyor. Gaziantep yöresine ait lezzetlerden, eriştesi, köftesi ve nohuduyla çok müthiş doyurucu olan yuvalama çorbası, kaliteli nefis sıcaklarıyla her gönüle girmeye amade serpme kahvaltısı ve onlarca lezzetli yemeği ile Fidan Türk Mutfağı müşterilerine hizmet vermeye devam ediyor.