Bugün size İstanbul Anadolu Yakası'nın gayet nezih ve lezzetli yemekleri açısından benzersiz 2 mekânından bahsetmek istiyorum. Bu mekânlardan biri Pendik Güllü Bağlar'da bulunan ‘Burak Kuru Fasulye Restoranı’. Yaklaşık 20 yıldır İstanbul’un birçok yerinden buraya Metin Usta'nın elinden kuru fasulye yemeye gelen misafirler, lezzetli yemekleri yedikten sonra buradan fevkalade memnun ayrılıyorlar. Diğer mekân  ise Maltepe Sahilde henüz çok yeni açılan ‘Soğukçeşme Kavurma’dır. Bingöl’ün coğrafi işaret tescilli kavurması ve oradan getirilen şahane etlerle yapılan lezzetli yemeklerin sunulduğu, 2 bin metrekareyi aşkın denizi gören bu alkolsüz restoran, müşterilerine muhteşem bir konfor sunuyor.  

Burak Kuru Fasulye

“Misafirlerimizin yüzündeki tebessüm en büyük sermayemizdir” sloganıyla yola çıkan Metin Dinçer Usta, 2001 yılında İstanbul Pendik Güllü Bağlar'da müthiş bir lezzet mekânı olarak Burak Kuru Fasulye Restoranı'nı kuruyor. Aslında eski bir tornacı olan Metin Usta kendi deneyimlerinden yola çıkarak açtığı bu mekânda inanılmaz lezzetli yemeklere imza atıyor.

Pendik’te şahane bir restoran

Değerli dostum Gurme Magazin Ufuk Bey'in daveti üzerine gittiğim Pendik Güllü Bağlar'daki Metin Usta’nın dükkânı, deyim yerindeyse lezzetli yemek yemeye gelen insanlarla kaynıyor. 5-10 dakika oturacağımız masa boşalsın diye bekledik. 20 yıl önce doğduğunda mekâna ismi konulan, Metin Usta'nın oğlu, 2. Kuşak Burak Dinçer de bize eşlik etti. Burak, gastronomi bölümü mezunu, mekânın lezzetlerine bir şef olarak katkı sunmaya başlamış bile. Uzun yıllardır bu mekân, İstanbul’un Pendik ilçesinin gelecek vadeden mahallelerinden biri olan Güllü Bağlar’da Azizoğlu Caddesi ile Tandoğan Caddesi’nin kesiştiği noktada, lezzetleri için çok uzaklardan bile gelinen inanılmaz yemekleriyle hizmet veriyor. Bugün, geldiği noktanın tahminlerinin çok ilerisinde olduğunu belirten Metin Usta, mekânda bulunan menüdeki yemekleri tadanların, aldıkları lezzeti, başka hiçbir yerde bulamadıklarını bize anlatıyor. Bana göre de bu restoranda, insanların lezzet diye aradığı her şey mevcut, artı olarak, temizlik ve özellikle kalite en üst seviyede bulunuyor.  

Tornacılıktan yemek ustalığına

Dünya Helal Zirvesi Uluslararası Aşçılar Şampiyonası’nda jürilik, Ukrayna aşçılık organizasyonunda sunum, bizzat dünya aşçılar birliği başkanı Thomas Andreas Gugler’in ziyaret ettiği Türkiye’deki ender kişilerden biri olan Metin Usta, başlangıçta amatör bir ruhla bu restoranı kuruyor ama şimdi lezzette çok iyi noktaya gelmiş. 1981 yılında, şimdi yaptığı işin aksine Metin Usta, çalışma hayatına, torna tesviye mesleği ile başlamış. Tornacılık yaptığı dönemde ustayı bir yemek yapma merakı sarıyor ve hobi olarak arkadaş ortamında yemek yapmaya başlıyor. 2001 yılına gelindiğinde ise 20 yıllık mesleğini bırakıp gönül verdiği lezzet sektörüne el atarak arkadaş, eş ve dost desteğiyle ‘Bismillah’ diyerek bu işe başlıyor.

Burak Kuru Fasulye’nin lezzetleri

Mekân ziyaretimde özellikle başta gelen ‘gerdan çorbası'yla alakalı ilk defa bu kadar nefis bir çorba içtim desem abartmış olmam sanırım. Bu çorbayı buraya kadar gelip içen Dünya Aşçılar Derneği Başkanı Thomas A. Gugler de çok beğenmiş. Ardından gelen kuru ise ağızda dağılıyor resmen. Erzurum İspir yöresinden getirilen fasulye, toprak güveç kaplarında pişiriliyor. Sırasıyla masaya gelen fırın tandır, Karadeniz usulü kavurma ve diğer et ürünleri ise tek kelimeyle muhteşem. Kapanışı ise damla sakızlı sütlaç ile yaptık. Sütlaç, direkt çiftlikten gelen günlük taze süt, manda kaymağı ve damla sakızıyla birleşiyor ve karşımıza enfes bir lezzet çıkıyor. Ayrıca gittiğimiz gün olmayan ama birçok doktorun tavsiye ettiği, belki ilaçtan daha etkili, 7 saat kaynatılmış ve kolojeni çıkarılmış kemik suyundan bir çorba yapılıyor ki tam bir şifa kaynağı. 100 kg kemikten sadece 100 litre gerçek kemik suyu çıkıyor.

Özetle kuru, gerdan çorbası, kavurma, ilik çorbası, dana kapama, kuzu kaburga, sütlaç ve diğer bu mekândaki lezzetlerden tatmak için kilometrelerce mesafe gidilir.

Soğukçeşme Kavurma

1965'te Hacı Aziz Koç tarafından, Bingöl ili Soğukçeşme mevkiinde kurulan Soğukçeşme Kavurma, birbirinden lezzetli menüleri ve deneyimli personeli ile kaliteyi ve lezzeti bir arada İstanbul halkına sunmak için 2021 yılının ortalarında Maltepe Sahili'nde bu şubeyi açıyor. Bingöl mutfağının köklü lezzet kültürünün en güzel örneklerini barındıran Soğukçeşme Kavurma, Bingöl merkez, Soğukçeşme ve Ilıcalar'dan sonra İstanbul Maltepe Sahil'de 4. Şubesini açmış oluyor.

Bingöl lezzetleri İstanbul’da

Markanın sahibi Bingöllü aileden Giyasettin Koç ile Maltepe Sahil'de açılan bu şubelerinde görüştüm. Bingöl kavurması lezzetinin coğrafi işaretle tescil edildiğini belirten Giyasettin Koç, "İnsanlarımızın onayını almış bir lezzetin artık batı illerine taşınması gerektiği düşüncesi her fırsatta yakın çevremiz tarafından bize iletiliyordu. Biz de kardeşler olarak İstanbul'da şube açmanın doğru bir yatırım olacağını düşünerek çalışmalara başladık. Ancak yatırım kararının hemen ardından pandemi çıktı ve uzun bir süre beklemede kaldık. Normalleşme süreciyle birlikte açılışımızı gerçekleştirdik. İstanbul ve çevre illerde yaşayan birçok hemşerimiz açılışa iştirak ederek lezzetlerden tatma fırsatı buldu. Mekânımızın büyük bir ilgi gördüğüne inanıyorum. Gelip tadanlar daha sonra kalabalık misafir guruplarıyla gelmeye başladılar. İstanbul’da kalıcı olmak ve hatta yeni şubelerle İstanbul'da bir satış ağı oluşturmak hedeflerimiz arasına girdi" diye konuştu.

Tescilli kavurma ve ‘Koç Ailesi’

2017 yılında coğrafi işaret tescili alan Çobantaşı Kavurması'nı tüm dünyaya tanıtan Koç Ailesi'nden Gıyasettin Koç, “Aslında Soğukçeşme firması olarak uzun yıllardır Bingöl kavurmasını şoklanmış olarak illere gönderdiğimizden kavurmamızı tüm Türkiye tanıyor. Maltepe’de açılan bu restoranımız sayesinde ise kavurmanın yanı sıra tepsi tava, çorba çeşitleri, kahvaltı ve Bingöl’deki lezzetli yemeklerimizi İstanbul halkı da tatmış olacak” dedi. Koç ayrıca markamızın bu yeni şube sayesinde İstanbullular tarafından daha iyi tanınacağını ve babaları Aziz Koç’tan devir kalan bu lezzet mirasını ileriye taşımanın İstanbul’daki şube sayesinde daha bir mümkün olacağını belirtti.

Kavurma ve etler Bingöl’den geliyor

İstanbul'daki mekânda kullanılan kavurma, et ve et ürünlerinin Bingöl'den getirildiğini ve Bingöl'ün dört bir tarafının yüksek yaylalarla çevrili olduğunu aktaran Giyasettin Koç, "Bingöl'de yetişen hayvanlar yüksek yerlerde otladığından etleri kekik kokuyor ve daha lezzetli oluyor. Zaten asıl maharet de bu hayvanların yetiştirilme biçiminde. Bu mekânda Bingöl’den getirilen etlerin toptan satışını da yapmaya başladık” diye de ekledi.

Bingöl Çobantaşı Kavurması

Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası’nın başvurusuyla Mahreç işareti olarak, 25.12.2017 yılında Türk Patent Kurumu tarafından onaylanan coğrafi işaret tescilli kavurmanın coğrafi sınırı, Bingöl ili Çobantaşı köyü Soğukçeşme mevkiidir. “Bingöl Çobantaşı Kavurması” ibaresi ürün ambalajlarında veya restoranların tabelalarında marka ile birlikte kullanılmalıdır. Meşe yaprağı ile beslenmiş 1-2 yaşındaki oğlak etinden kemikli olarak hazırlanan etin su, tuz ve kendi yağı dışında hiçbir katkı maddesi katılmadan pişirilmesi sonucu sıcak ve soğuk servis edilen bir kavurma çeşididir. Bölgede 1700’lü yıllardan beri hemen hemen her evde kışlık ihtiyaç olarak da hazırlanan kavurmalar, meşe ormanlarında beslenen oğlak etlerinden yapılmaktadır.