Libya eski diktatörü Muammer Kaddafi’nin oğlu Seyfülislam Kaddafi, Sebha kentinde seçim merkezine giderek gelecek ay yapılması planlanan başkanlık seçimleri için adaylık başvurusunda bulundu.

Başkanlık yarışına girmeye hazırlanan bir diğer aday da ülkenin doğusunu kontrol altında tutan savaş baronu Halife Hafter.

Oğlu Saddam’ı Tel Aviv’e göndererek İsrail’in desteğini alan savaş suçlusu Hafter’in aday olacağı öteden beri biliniyordu.

Daha önce başkanlık yarışına girmeye niyetli olduğunu açıklasa da Seyfülislam’ın seçim merkezine kadar gidip başvuruda bulunması ve sunduğu belgelerin kabul edilmesi sürpriz oldu.

Oğul Kaddafi’nin babası gibi geleneksel kıyafetler giyinerek yaptığı şov Trablus’ta infiale yol açtı.

Yakalanıp idamla yargılanacağı korkusuyla başkent Trablus’a gidemeyen ve uzun süredir eski rejim taraftarlarının himayesinde gizlenerek yaşayan Seyfülislam Kaddafi, savaş suçu işlediği için Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) tarafından aranan bir isim.

UCM sözcüsü konuyla ilgili yaptığı açıklamada 2011’de çıkarılan yakalama emrinin hâlâ geçerli olduğunu söyledi.

Libya Yüksek Seçim Kurulu, Seyfülislam Kaddafi’nin gerekli tüm belgeleri sunarak başkanlık seçimleri için adaylık başvurusunda bulunduğu haberini kısa süre sonra internet sitesinden ve sosyal medya hesaplarından kaldırdı.

Libya Askeri Başsavcılığı da Yüksek Seçim Kurulu’na gönderdiği yazıda Hafter ve Kaddafi’nin adaylık başvurularıyla ilgili işlemlerin durdurulmasını istedi.

Ayrıca oğul Kaddafi’nin adaylık kriterlerine sahip olmadığı ve seçim kuruluna sunduğu belgelerin sahte olduğu öne sürülüyor.

Seçim Kurulu Başkanı Imad Es-Sayih, Kaddafi’nin başvurusunun reddedildiğini açıkladı fakat bu haber de kısa süre sonra kaldırıldı.

Her ikisi de savaş suçlusu olan ve ellerinde Libyalıların kanı bulunan Hafter ve Kaddafi’nin adaylıklarına büyük tepki var.

Libya Yüksek Devlet Konseyi eski Başkanı Abdurrahman Suveyhli, verilen bunca kurbandan sonra Libya’nın yeniden diktatörlüğe döneceğini zannedenlerin yanıldıklarını ifade ederek, Seyfülislam başta olmak üzere canilerin yerinin aday listesi değil yargılanmak için arananlar listesi olduğunu söyledi.

Mısrata, Ez-Zaviye ve Geryan gibi kentlerde devrimciler ve halkın önde gelen isimleri yayınladıkları bildirilerle Hafter ve Kaddafi’nin adaylıklarını reddettiklerini açıkladılar.

Libya’da mevcut koşullarda seçimlerin yapılması zaten zordu.

Kaddafi bombasının patlamasının ardından daha zorlaştı.

Seyfülislam’ın adaylık başvurusu Hafter’i de zora soktu.

Birinin adaylığı kabul edilir diğerininki kabul edilmezse çifte standart sebebiyle bir başka kriz çıkacak.

Kaddafi yanlıları Sebha gibi belirli bölgelerde seçim yapılmasını engelleyebilir.

Hepsinden öte seçimler için şu ana kadar Akile Salih’in başkanlık elbisesini Hafter’e göre diktiği tek taraflı seçim yasası dışında üzerinde anlaşma sağlanmış hukuki bir zemin yok.

Korsan yasaya göre, örneğin, Hafter’in adaylığına itiraz ancak adaylığını açıkladığı kentte, yani Bingazi’de yapılabilecek.

Tamamen Hafter’in kontrolündeki Bingazi’de de hiç kimse savaş baronunun adaylığına itiraz edemez ve farzımuhal öyle bir itiraz olsa bile hiçbir mahkeme adaylığın geçersiz olduğu yönünde karar veremez.