Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi, Suudi Arabistan-Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Koalisyonu’nun baskılarına boyun eğerek ülkenin doğusunda yer alan Şebve ilinin valisi Muhammed Salih bin Adyu'yu görevden aldı ve yerine Muhammed Abdullah El-Avlaki'yi atadı.

Hadi ayrıca Bin Adyu’nun Cumhurbaşkanı danışmanı olarak atandığını bildiren bir kararname yayınladı.

Fakat Bin Adyu, Yemenlilerin görevden alma kararına tepkisini hafifletmek için kendisine bahşedilen danışmanlık görevini uygun bir dille reddetti.

Sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Hadi’nin kararını kıymetli bulduğunu ancak “halkının çektiği sıkıntılardan uzak kalmak istemediğini” belirtti ve Cumhurbaşkanı danışmanlığı görevinden affını istedi.

Bu onurlu tavrıyla da Yemenlilerin gönlünü bir kez daha fethetti.

Bin Adyu’nun görevden alınmasının sebebi, BAE’nin Yemen’deki ihlallerini eleştirmesi ve Abu Dhabi tarafından desteklenen ayrılıkçı Güney Geçiş Konseyi’ne (GGK) karşı olması.

2018’den bu yana Şebve Valisi olarak görev yapan ve halkın sevgisine mazhar olan Bin Adyu’nun Yemenlilerin çıkarlarını savunması kendi çıkarlarıyla çelişen BAE’yi doğal olarak rahatsız etti.

BAE’nin talebi üzerine de Suudi Arabistan Hadi’den Bin Adyu’yu görevden almasını istedi.

Yemen Enformasyon Bakanı Danışmanı Muhtar Er-Rahbi’nin anlattığına göre, BAE Kızılayı temsilcisi iki yıl önce Şebve’ye giderek gıda yardımı dağıtmak için Bin Adyu’dan izin istemiş.

Bin Adyu da “İki dolarlık yardım paketlerini dağıtmak istiyorsunuz fakat ülke ekonomisine yılda dört milyar dolar kazandıran Balhaf tesisinin çalışmasını engelliyorsunuz” diyerek tepki göstermiş.

BAE, Şebve ilinde bulunan ve Yemen ekonomisi için büyük bir kaynak teşkil eden Balhaf likid doğal gaz depolama ve ihraç tesisini işgal ederek askeri kışlaya ve işkence merkezine çevirmişti.

Bin Adyu uzun süredir BAE’nin söz konusu tesisten askerlerini çekmesi ve tesisin yeniden işletmeye alınması için çağrıda bulunuyordu.

Riyad’daki bir otelde adeta rehine hayatı yaşayan Yemen Cumhurbaşkanı’nın önünde bu isteği yerine getirip boşalan valilik makamına Suudi Arabistan-BAE Koalisyonu’nun onaylayacağı bir ismi atamaktan başka seçenek yoktu.

Cuma günü Şebve’de binlerce Yemenli Bin Adyu’ya destek gösterisi düzenlemiş ve görevden alınmamasını istemişti.

Hadi’nin hem kendi görüşüne hem de halkının arzusuna rağmen Şebve Valisi’ni değiştirmesi Yemen’in Husilerin kontrolünde olmayan bölgelerini gerçekte kimin yönettiğinin en çarpıcı göstergelerinden biri olarak tarihe geçti.

Husilerin kontrolünde olan bölgelerde ise asıl yöneticinin İran olduğunu hatırlatmaya gerek yok.

Kovid-19 sebebiyle mi yoksa hava saldırısında mı hayatını kaybettiği tartışmalı olan İran Büyükelçisi Hassan İrlu’nun ölmeden önce Marib'deki askeri operasyonları yönettiği söyleniyor.

Koalisyon sözcüsü Turki El-Maliki, Hizbullah’ın Sana Havaalanı’nı askeri amaçlar için kullandığını ve örgüt militanlarının Husilerin İHA’larla Suudi Arabistan’a düzenlediği saldırıları yönettiğini öne sürdü.

Basın toplantısını takip edenlere ve kamuoyuna bu iddiayı kanıtlayan görüntüler sundu ancak Husilerin İran ve Hizbullah bağlantıları zaten bilindiği için açıklamalar sadece “malumun ilamı” oldu.