ÖNDER, İmam Hatipliler Derneği yılın kitap ve fikriyat ödülünden herhangi birisine İsmet Özel’in ‘Başını Örten Kızlar Felsefe Bilmelidir’ isimli kitabının layık görülmemiş olmasınınanlaşılabilir birkaç sebebi olabilir.

Ümit ederim bu sebeplerden birisi ÖNDER Kültür Sanat Komisyonunun bu kitaptan haberinin olmamasıdır.

Zira bu kitaptan haberdar olmamak ve ödüle veyahut değerlendirmeye bu sebepten ötürü tabi tutmamak (belki) anlaşılabilir bir mazerettir.

Sosyal medyada, başını örten kızların başlarını açarak ‘özgürlüklerine’ kavuştuklarını gösteren resimlerinin paylaşıldığı ‘10YearChallenge’ akımındanİmam Hatipli kızların daetkilenmiyor olmaları mümkün müdür?

İsmet Özel,‘Başını Örten Kızlar Felsefe Bilmelidir’ isimli kitabını başını örten kızların bu ve buna benzer rüzgârların etkisine kapılmamaları için yazmıştır bir bakıma.

“Başörtüsü Müslüman kimliği dışa vurmanın yegâne belirtisi olarak kaldığı sürece tesettüre riayet eden kız ve kadınların hikmet sevgisine ihtiyaçları vardır” diyor.

Başını örten kızların neden başlarını örttüklerini izah edebilecek zihni seviyeye gelmeleri gerektiğini de “Eğer bazı kızların ve kadınların başlarını örtüyor olmalarının sebebi babalarından, ağabeylerinden, nişanlılarından, kocalarından aferin almaktan ibaretse veya tam tersine kızlar ve kadınlar babalarının, ağabeylerinin, nişanlılarının, kocalarının gözünü boyamak için başlarını örtüyorlarsa bunların hiçbirinin felsefeye bulaşmasına gerek yoktur. Bu durumda diyeceğiz ki muasır medeniyet kıskaca aldığı erkeklerin sevk ve idaresinde başını örten kızlardan ve kadınlardan destek görmektedir” diye ifade ediyor.

Küçük bir iktibas daha yapayım;

“Açıkçası, başını örten kızlar felsefe bilmelidir. Aksi takdirde iç huzuru nedir hiç bilmeyeceklerdir. Felsefe bilmedikleri sürece kendileri huzursuz oldukları gibi, temas kurdukları ortamlarda da huzursuzluk çıkaracaklardır. Felsefe bildikleri takdirde başını örten kadın ve kızların bildikleri felsefenin ne olduğu bir ilgi odağı haline gelecektir. Onların bildiği felsefe yüzünden medeniyetin akış istikameti yeniden bir değerlendirmeye tâbi tutulacak ve başörtüsünün kendine biçtiği yeri hak edip etmediği tartışılacaktır. Bu münasebetle şimdiye kadar erkeklerin Müslüman kimliklerini dışa vurmaksızın muasır medeniyete dâhil edilmelerinin hikmeti de anlaşılacak”

Başını örten kızlar ve kadınların gönüllerinde hikmet sevgisine yer vermeden başlarını örtüyor olmaları onları başörtüsü takmaksızın yaşayanlardan farklı hale getirmeyecek.

Hatta onları aradaki bu farkın kapanması için uğraşır hale getirecek.

ÖNDER Kültür Sanat Komisyonunun bu kitabı ödüle veyahut değerlendirmeye tabi tutmamasının belki de asıl sebebine gelince;

İsmet Özel hakkında kitap yazmış bir yazarla Samsun’da benim tertip ettiğim bir toplantıda tanışmıştım.

O sırada bir medya grubunun çıkardığı derginin başındaydı. Kendisine, ‘Hakkında kitap yazmış birisi olarak başında bulunduğunuz dergide İsmet Özel fikriyatından hiç bahsetmiyor olmanızı nasıl izah ediyorsunuz?’ diye sordum.

Soru biraz uzun ve fakat cevap biraz kısa oldu;

“Aynı kompartımanda görünmemek için…”