Rusya Merkez Bankası tarafından son zamanlarda hızlanan ruble çöküşünü ve yükselen enflasyonu durdurmak için faiz atılımı geldi.

Merkez Bankasının olağanüstü toplantısında, ana faiz oranı 350 baz puan artırılarak yüzde 12'ye çıkarıldı. Toplantının ardından yapılan yazılı açıklamada, kararın fiyat istikrarına yönelik riskleri sınırlama amacı taşıdığına işaret edildi.

 Rublenin değeri, Merkez Bankasını kararından sonra yükseldi. Açıklamada, yıllık enflasyonun 7 Ağustos itibarıyla yüzde 4,4 oranında gerçeklemesiyle enflasyonist baskıların arttığı belirtti.

Fiyat artışlarının durmaksızın devam ettiği kaydedildi. Rusya Merkez Bankasını kararı gereğince iç talep arttı, üretim kapasite sınırı aşıldı. Bu hal, ithalat talebini artırmış ve rublenin değer kaybetmesine yol açmıştır. Açıklamada, Merkez Bankasının 2024 yılı için öngörülen yüzde 4'lük enflasyon hedefine ulaşmak amacıyla ek faiz kararı alabileceği söylendi. Merkez Bankası önceki ay faiz oranlarını 100 puan yükselterek yüzde 8,5'e çıkardı.

YAPTIRIMLARIN ARDINDAN FAİZ ORANI %20'YE YÜKSELTİLDİ 

Merkez Bankası, bu yılın nisan ve haziran döneminde yıllık enflasyonun yüzde 7,6 olduğunu söyledi. Banka, yüksek enflasyon ve zayıf ruble risklerinin artması nedeniyle geçen ay faiz oranlarını 100 baz puan arttırmıştı. Banka, ikinci faiz toplantısını 15 Eylül'de yapacak. Batılı ülkeler, Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından Rusya'ya yaptırım uygulamaya başladıktan kısa bir süre sonra dolar karşısında 130 rubleden işlem gören rublenin düşmesini önlemek için faiz oranlarını yüzde 20'ye çıkardı ve ardından aşamalı bir şekilde düşürdü.