Uluslararası para fonu IMF Başkan Yardımcısı Gita Gopinath tarafından yapılan açıklamaya göre, enflasyonu hedef seviyelere çevirme uğraşına devam ederken küresel faiz oranlarının yüksek seyir izlemesi bekleniyor.

Büyüyen jeoekonomik farklılıklar ve iklim değişikliğinin yükselen maliyetleri, gelişmekte olan ekonomi için dış koşulları değiştiriyor. Bu değişikliklerin ekonomik ortamı da değiştirdiği belirtildi. Bu durumun daha değişken ve meçhul bir hale geleceği vurgulandı.

Küresel finansal koşulların zor halde olduğunu söyleyerek "Enflasyonu hedefe geri çevirme savaşı devam ederken küresel olarak faiz oranları artıyor." diyerek bunu zorlaştırıyor.

Küresel faiz oranlarının yakın gelecekte yüksek seviyelerde kalması bekleniyor.

Faiz oranları da uzun süredir düşük seyrediyor.

Bu durumda gelişmekte olan ülkelere ilişkin finansal koşulların sıkı kalmasının beklendiği belirtilirken makroekonomik temellerin güçlendirilmesinin eski ve yeni zorlukların üstesinden gelmenin anahtarı olduğunu söylendi.

Zorlu bir ekonomik ortamla karşı karşıya kalan gelişmekte olan piyasalar, mali tamponları yeniden inşa etmesi, ticaretin çeşitlendirilmesi ve reform yoluyla farklılıklara karşı daha dayanıklı hale gelmesi ve finansal ve sosyal açıdan sürdürülebilir iklim stratejileri uygulaması gerekiyor.