Dünya Bankası, Türkiye fonunu 35 milyar dolara çıkartmayı planlıyor. Kaynaklara göre, Dünya Bankasının Türkiye ekonomisini istikrara kavuşturmak amacıyla Türkiye'ye vereceği desteği ikiye katlayabileceği doğrultusunda görüşmeler sürdürülüyor.

Bu durumda görüşmelerde Dünya Bankası, mevcut 17 milyar dolarlık programına ek olarak önümüzdeki üç yıl için 18 milyar dolara kadar taahhüt içermesi planlıyor.

Bu finansman, devlete verilen doğrudan kredilerin yanı sıra özel sektörü de kapsamaktadır. Ancak Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Dünya Bankası, konu hakkında yorum yapmadı.

İmzalanacak anlaşmanın, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'dan oluşan yeni ekonomik liderliğe yönelik bir güven oylamasını temsil ettiğine inanılıyor. İkincisi, Dünya Bankası ile Türkiye arasındaki anlaşma muhtemelen Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Körfez ziyaretinden bu yana en büyük finansman kaynağı olabilir.

FİNANSMAN NEREDE KULLANILACAK?

Dünya Bankasından 18 milyar dolarlık finansmanın yarısından çoğu doğrudan yatırımlar ve garantiler yoluyla özel sektöre aktarılacak ve geri kalanı devlete borç olarak verilecek.

Fonların bir kısmının kısa vadeli ticaret finansmanı garantileri sağlamak ve Türk ihracatçısını desteklemek için kullanılacak.

Aktarılacak fonların bir kısmı da 6 Şubat'taki depremden etkilenen bölgelerin tekrardan inşası için kullanılacak. Dünya Bankası, depremden sonraki hasarın başlangıçta 34 milyar dolar olduğunu tahmin ederek, yeniden inşa maliyetlerinin önemli ölçüde daha yüksek olabileceğini belirtildi.