BDDK, 18 Ağustos haftasının verilerini açıkladı. Böylece, Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarının toplamı yeni bir rekorla 3 trilyon 407 milyar 948 milyon liraya ulaştı. Söz konusu ayda KKM hesapları 50,24 milyar lira arttı. KKM'deki yükseliş sürse de bir hafta önce 75 milyar 337 milyon lira, iki hafta önce ise 149 milyar 903 milyon liraya yükseldikten sonra büyüme hızı yavaşladı.

DÖVİZ MEVDUATLARI VE KKM TOPLAMI YÜZDE 68,07

18 Ağustos haftasında BDDK'nın verilerine göre sistemdeki toplam mevduat 12 trilyon 987 milyar 253 milyon liraya çıktı. Bu tarihte yabancı para mevduatlar 5 milyon 432 milyon 886 milyon liraydı. Böylece KKM ve döviz cinsi mevduatın toplam mevduat içindeki oranı yüzde 68,07 oldu.

NİHAİ KARAR HENÜZ BELLİ DEĞİL

20 Ağustos'ta Resmî Gazete'de yayımlanan kararla Merkez Bankası, bankaların vadesi gelmekte olan KKM hesaplarını standart Türk lirası (TL) hesaplara dönüştürmeleri için hedef belirledi. Bankalar, dönüşüm hedeflerine ulaşılamaması durumunda devlet tahvili satın almak zorunda kaldı. Bu kararla sadeleştirme sürecinde döviz mevduatından KKM'ye dönüşüm hedefi uygulaması ve TL kısmına göre ilave-indirimli menkul kıymet tesis uygulaması oluşturulması kaldırılmıştır. Bu kararın amacı bankaların KKM vadesi dolan müşterilerine TL mevduat getirmesini sağlamak. Gelecek hafta açıklanacak veriler kararın yürürlüğe girip girmeyeceğini gösterecek.