Sri Lanka, Hind Okyanusu üzerinde bulunan bir ada ülkesidir. 21 milyonluk nüfusa sahip ülkenin yüzde 68’i Budistlerden, yüzde 13’ü Hindulardan, yüzde 9’u Müslümanlardan, yüzde 8’i de Hristiyanlardan oluşuyor. Sri Lanka nüfusunu oluşturan 3 temel etnik grup bulunuyor: Sinhaliler, Tamiller ve Muruhalar…

Ülkenin çoğunluğunu oluşturan ve genel olarak Budizm’e inanan Sinhaliler devlete ve orduya da hâkim durumdalar. Tamiller, daha çok Hinduizm’e inanıyor ve ülkenin kuzey kesimlerinde yaşıyorlar. Sri Lanka nüfusunun yüzde 8’ini oluşturan Muruhaların tamamına yakını ise Müslüman…

8. yüzyıldan itibaren adaya göç eden Müslüman ve Arap tüccarların soylarından gelen Muruhaların büyük çoğunluğu başkent Kolomba’da yaşıyor ve ticaretle uğraşıyor. Muruhaların konuştukları Muru dili ise, Arapça ile Tamilce’nin karışımı. Sri Lanka’da ayrıca kendilerine Malaviler denilen Müslüman bir toplum daha var. Ülkedeki Müslüman toplumunun yüzde 1’ini oluşturan Malaviler, Meleh soyundan geliyor. Dil olarak Malayca’yı kullanan bu Müslüman toplum, giyim-kuşam ve dilleriyle diğer Müslümanlardan rahatça ayırt ediliyor.

1972 yılına kadar “Seylan” ismiyle bilinen ülkenin ismi, parlamentonun aldığı kararla “Sri Lanka” olarak değiştirildi. Başta Araplar olmak üzere Müslümanlar adaya ise “Serendip Adası” demişler. Sri Lanka bir zamanlar bütün dünyada tropikal iklimi, lezzetli çayı, Budist ve Hindu tapınakları, filleri ve kaplanlarıyla biliniyordu. Ta ki Tamil Kaplanları adlı örgüt ortaya çıkıp yönetime karşı silahlı mücadeleye başlayana kadar.

Tam adı Tamil Elam Özgürlük Kaplanları (LTTE) olan örgüt, ilk defa 1976 yılında kuruldu. Ülkenin kuzeyinde “Elam Tamil” adında bağımsız bir devlet kurmayı hedefleyen örgütün liderliğini Velupillai Parabhakaran yapıyordu. Okuma yazma bilmemesine rağmen çok zeki ve müthiş bir örgütlenme yeteneğine sahip olan Velupillai Parabhakaran, adamlarıyla birlikte uzun zaman Sri Lanka yönetimine karşı silahlı mücadele verdi. Örgüt bir dönem öyle güçlendi ki kuzeydeki Kilinoçi şehri başkent olarak kullanılıyor, Kilinoçi’den kalkan uçaklar Sri Lanka’nın başkenti Kolombo’yu bombalıyordu.

Örgütün efsane lideri Parabhakaran, 2009 yılında Sri Lanka Ordusu’na ait özel birlikler tarafından düzenlenen bir operasyonla öldürülünce Tamil Kaplanları silahlı mücadeleye son verdi. Sri Lanka Ordusu da yıllardır giremediği kuzey bölgelere girerek bu bölgelere hâkim oldu.

Tamil Kaplanları yönetime karşı mücadele verirken Müslümanlara da savaş açtılar. Kuzeyde yaşayan yüz binlerce Müslümanı evlerinden, köylerinden sürdüler. Göçe direnenleri ise öldürdüler. Tamil Kaplanları, silahlı mücadeleye son verdikten sonra bu sefer de ortaya Budist Güç Kuvvetleri (BBS) gibi faşist gruplar çıktı. Daha çok ülkenin yönetimini ellerinde bulunduran etnik kimlik Sinhalilerden oluşan bu gruplar, Müslümanların Sri Lanka’da çoğalmasını bir tehlike olarak gördükleri için 2009 yılından beri özellikle imam ve davetçilere, camilere yönelik saldırılar düzenliyor. Fakat Serendip Adası Müslümanları, dün olduğu gibi bugün de varoluş mücadelesi vermeye devam ediyor. Bunda özellikle cemaatlerin büyük bir etkisi var.

Sri Lanka’da şu an Müslümanlar arasında en örgütlü grup, fikrî olarak rahmetli Mevdudi’den etkilenen Cemaat-i İslami’dir. Ülke geneline açtığı okullar, kültür merkezleri ve lokallerle etkin bir çalışma yürüten Cemaat-i İslami’nin dışında bin kadar âlimin bir araya gelmesiyle kurulan Müslüman Âlimler Cemiyeti de Sri Lanka’da İslam’ın yayılması için etkili çalışmalar yapıyor.

Sri Lanka’da Müslümanlar öncelikli olarak İslami kültürün korunmasını, Müslümanların eğitim alanında ilerlemesini ve İslami davet çalışmalarının ülke içinde daha da etkili hale gelmesini hedefliyorlar. Bunun için de dur durak bilmeden çalışıyorlar. Hasan el Benna’nın ektiği tohumlar bugün nasıl başta Ortadoğu ve Afrika olmak üzere her yerde başak veriyorsa Mevdudi’nin ektiği tohumlar da Asya ülkelerinde yeşeriyor. Velhasıl-ı kelam tohum eken, bunun için çaba gösteren eninde sonunda kazanıyor. Şimdi vakit geçici gündemleri, tartışmaları bir tarafa bırakıp asıl gündemimize yoğunlaşmakta. Yani ümmet çiçeğini yeniden canlandırmak için çaba göstermekte.