İngiltere’de vergi paketinin yol açtığı ekonomik ve siyasi kriz sebebiyle Liz Truss’ın istifa etmesinin ardından Muhafazakâr Parti’nin liderliği ve başbakanlık için başlayan yarışta ipi göğüsleyen Rishi Sunak oldu.

Eski Maliye Bakanı Sunak, Boris Johnson’ın istifasının ardından parti liderliği ve başbakanlık için Truss’la yarışmış ve kaybetmişti.

Bu kez Dominik Cumhuriyeti’ndeki tatilini yarıda bırakıp İngiltere’ye dönen ve yeniden aday olacağı söylenen Johnson’ın sürpriz bir şekilde geri adım atması ve bir diğer rakibi Penny Mordaunt’ın liderlik yarışından çekilmesiyle koltuğa oturmayı başardı.

Truss gibi onun da başbakanlıkta uzun süre kalamayacağı ve Johnson’ın daha güçlü bir şekilde döneceği yorumları yapılsa da neler olacağını bekleyip göreceğiz.

Hintli eczacı bir annenin ve pratisyen hekim bir babanın oğlu olarak dünyaya gelen Rishi Sunak, İngiltere’nin Hint kökenli ilk başbakanı oldu.

Sunak’ın Hindistan’la bağı sadece kendi aile kökeniyle sınırlı değil.

İngiltere’nin yeni başbakanı aynı zamanda Hindistan’ın en zenginlerinden Narayana Murthy’nin kızı Akshata Murty ile evli.

Etnisite ve milliyetçilik üzerine çalışmalarıyla tanınan Prof. Dr. Şener Aktürk, Rishi Sunak’ın İngiltere Başbakanı seçilmesi üzerine önemli bir noktaya dikkat çekti.

Aktürk’ün de belirttiği gibi, İngiltere’de ilk defa Protestanlık dışında bir mezhep veya dine mensup biri başbakan oluyor.

Dünyanın en eski demokrasisi kabul edilen ülkede 300 küsur yıldır başbakanlar hep ya Protestanlardan ya da Protestan kökenli ateistlerden olmuş.

Dolayısıyla şu tür sorular gündeme geliyor:

Hint kökenli Hindu bir politikacının İngiltere Başbakanı olması ülkedeki ve dünyadaki Müslümanları nasıl etkileyecek?

İngiltere’de çok sayıda Müslüman yaşıyor.

Hindu değerlerini benimsemeyenleri dışlama üzerine kurulu “Hindutva” ideolojisine sahip Hint milliyetçiler, sadece Hindistan’da değil İngiltere’de de Müslümanlara yönelik şiddet eylemlerine başvuruyorlar.

Geçen ay yüzleri maskeli yaklaşık 200 Hindu Leicester kentinde Müslümanların yoğun olarak yaşadığı bölgelere saldırdı.

Peter Oborne ve Imran Mulla tarafından kaleme alınan ve Middle East Eye sitesinde “Leicester olayları: Hindu milliyetçiliği Britanya’ya geldiğinde” (Leicester riots: When Hindu nationalism came to Britain) başlığıyla yayınlanan yazıda, Hindutva üyelerinin İngiltere’deki şiddet eylemlerinde artış görüldüğüne dikkat çekiliyor ve İngiliz politikacıların oy kaygısıyla Hindutva hareketinin yükselişini görmezden gelmeleri eleştiriliyor.

Sunak’ın başbakanlığı Hindutva’nın İngiltere’deki varlığına, Londra’nın New Delhi ve İslamabad ile ilişkilerine nasıl yansıyacak?

Liz Truss, “İsrail'in büyük destekçisi ve Siyonist” olduğunu açıklamış ve Tel Aviv’deki İngiltere Büyükelçiliği’ni Kudüs’e taşımayı düşündüklerini söylemiş, Britanya Müslüman Konseyi de Truss’a kararından vazgeçmesi çağrısında bulunmuştu.

Sunak’ın bu konudaki tavrı ne olacak?

Yeni başbakanın azınlıklar, yabancı düşmanlığı ve göç gibi konulardaki yaklaşımının nasıl olacağı da yine cevabı merak edilen sorular arasında yer alıyor.

Fakat tüm bu soruların cevabını bulabilmesi için öncelikle Sunak’ın belli bir süre başbakanlık koltuğunda oturması gerekiyor.