Cumartesi gecesi ABD başkanı Biden’in sözde ‘ Ermeni Soykırımı’nı tanıyorum’ ifadeleri ve İstanbul’u Konstantinapolis olarak adlandırdığı açıklamasıyla hareketlendi.

Aslında bir gün önce Başkan Erdoğan ile görüşmesinde sözde Ermeni soykırımı ile ilgili sözleri söyleyeceğini beyan etmişti. Söylediğini yaptı. Ermeni oyları için Diasporaya teşekkür babında atılan bir adım oldu Biden için. Çünkü Ermeni Diasporası Biden’in kampanyasına hem maddi yardım hem de sözleri nedeniyle oy vermişlerdi. Biden onlara diyet borcunu ödemiş oldu.

Aynı olaydan birkaç saat önce de Türkiye’nin F35 programından çıkarıldığı resmen ilan ediliyordu. Yani ABD elindeki tüm kozları tek seferde oynamayı tercih etti.

Uluslararası ilişkiler söz konusu olduğunda karşılıklı kozlar elde tutulup adımlar ona göre atılır. ABD bu süreçte tüm mal varlığını harcamış oldu. Türkiye’nin karşı hamle olarak İncirlik hava üssü konusunda bir adım atmayacağı merak konusu artık. ABD’nin açıklamanın satır aralarına “kimseyi suçlamak için değil” ifadesini koyması yeterli olmayacak gibi. ABD’nin bölgedeki çalışmalarında bu ifadelerin ne tür etkisinin olacağını gelecek günlerde göreceğiz.

Klasik bir deyim olarak “hiçbir şey eskisi olmayacak” denilebilir. İki ülke arasında güvensizlik başladığına göre ya ABD bazı adımlar atıp iki ülke arasındaki ilişkileri onarmaya çalışacak ya da çatlak hızla büyüyecek.

Peki, bu seviyeye neden gelindi. İlk konu S-400 olsa da, ABD, Türkiye’nin bir eksen kayması yaşaması kaygısı taşıyor; esas agresifliğin nedeni bu. Karşı hamle olarak F35 konusu geldi. ABD elindeki son koz olarak Sözde Ermeni Soykırımını tanımayı ifade etti. Hâlbuki 50 ABD eyaletinden 49’unda zaten Meclislerinde bu tasarıyı kabul etmişlerdi.  Değişen bir şey olamayacaktır. Bu adım hayatın doğal akışı içinde iki ülke ilişkilerini geren bir gereksizlik olarak tarihe yazılacaktır.

ABD ordusu artık Suriye’de güvende olamayacaktır. Çekilmeye kadar Afganistan’da diken üstünde yaşamaya devam edecektir. İstihbarat amaçlı uçuşlarında Türkiye hava savasını babasının malı gibi kullanamayacaktır. Savaş gemileri Boğazlardan süzüle süzüle Karadeniz’e bin bir zorlukla geçecektir. Ortadoğu’da atacağı her adımda karşısında Türkiye gibi bir engelle karşı karşıya gelecektir.

Türkiye muhtemelen konuyu birkaç gün gündemde tutarak görmezden gelme strateji uygulayacaktır. Çünkü Türk Dış İşleri soğukkanlı şekilde işin üstüne gidecektir. Ama not alınmış konular arasında ABD’nin tavrı üst sıralara kırmızı kalemle yazılmış olacaktır. ABD atacağı her adımda karşısında bu birkaç cümlenin geleceğini gördükçe yaptığı yanlışı bir kere daha hissedecektir.

Dünden bugüne Türkiye’yi etkileyen çok önemli bir konu olmayacaktır bu konu. Türkiye Sina-Metina- Haftanin bölgesinde operasyonlarına devam ediyor. Suriye içinde yakın zamanda bir operasyon daha gelebilir. ABD’ni bölgeye yığdığı silah ve mühimmatların yok edilmesi süreci devam edecektir. Her gün yeni bir adım atılacaktır. Bölgede Türkiye kontrolünün sağlamlaşması ABD ve ortaklarını ciddi oranda alan kullanma sıkıntısıyla baş başa bırakacaktır. 

Birkaç aylık sıcak süreç bizleri bekliyor. Bu yaz sadece hava değil uluslararası arenada ısınacaktır. Denge Türkiye lehine oynuyor. Sadece sancıları var. Hiçbir doğum sancısız olmaz. Allah ülkemizin yar ve yardımcısı olsun.

Vesselam…