Açlık, savaş, katliam ve göçler dünyasının trajik ve utanılası hali, İstanbul’da düzenlenen zirvede enine boyuna ele alındı.

Ancak tüm yaşanan acıların gerçek sorumluları, Dünya İnsani Zirvesi’nde liderler düzeyinde yer almadılar.

Özü itibari ile hiçbir gerçekliği ve samimiyeti olmayan bu ve buna benzer zirveler, uygar ve sofistike katillerin birkaç günlüğüne duyarlılık kisvesi altında yaptıkları hümanist şovların ötesine gitmeyen bir gösteri arenası sadece.

Ya da kısa bir süre için yaşanan “Katarsis…”

***

Zirvede konuşmalar yapan Erdoğan ısrarla Suriyeli sığınmacılar konusunda BM ve ağırlıkta AB’nin ikircikli politikalarına vurgu yaptı. AB’nin vize muafiyeti konusunda Türkiye’ye yönelik dayatmalarının haksızlığına değindi. Latin Amerika ülkelerine vize serbestisi uygularken, müzakere halinde olduğu Türkiye’ye kota koymasının doğurduğu çifte standardı gözler önüne serdi. Ve AB bu tutumunda ısrarcı olursa, geri kabul anlaşması meclisten geçmez diyerek de net bir şekilde uyardı.

Bu notada Türkiye’nin politik duruşu son derece doğru ve haklıdır. Pazarlık masasında eli mahkûm olan AB’dir. Bu ısrarını sürdürmesi kaybetmesi anlamına gelir. Yarın milyonlarca insan sınırlarına dayandığında, on yıllar boyunca çözemeyeceği devasa sorunlarla karşı karşıya kalır. Bunu kendileri de çok iyi biliyor zaten.

AB, Türkiye’nin terörle mücadele yasasına gösterdiği hassasiyet ve duyarlılığı, Fransa’da aylardır süren baskı, düzinelerce hukuk ve insan hakları ihlallerine de göstermeli.

Bahçeli’den beklenmeyen satranç hamlesi

Yargıtay, dört gözle beklenen kararı verdi. MHP’nin kurultayını onadı. Muhalifler kararın keyfini çıkaramadan Bahçeli’den beklenmedik bir satranç hamlesi geldi. Kendisinin de aday olacağı seçimli kurultay kararı aldı. Bu hamle MHP’de hareketli ve heyecanlı günlerin yaşanmasına neden olacak.

Görülüyor ki Bahçeli öyle kolay kolay, sessiz sedasız gitmeyecek.

Yüksekdağ’ın başkanlık çıkışı.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun, PYD’nin Fırat’ın batısına geçmeyeceğine ilişkin sözlerine, “Geçecek ve sen de suyun bu tarafından mal mal bakacaksın” diye karşılık vermişti.

***

Geçtiğimiz salı günü HDP’nin grup toplantısında konuşan Eş Başkan Figen Yüksekdağ, yeni kurulan kabineye eleştirilerde bulundu. “Bu kabine Erdoğan’ı başkan yapacak” dedi. Yüksekdağ, Erdoğan’ın başkan olacağına inanmış görünüyor.

O vakit Erdoğan başkan olacak, “birileri de mal mal bakacak.”