Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım geçen cumartesi Diyarbakır’daydı. Önemli ve anlamlı bir ziyaretti.

Aylardır devam eden terör ve çatışmalar nedeniyle çok zor süreçler geçiren Kürt halkı, yalnız olmadığını bir kez daha gördü.

Hükümet yaşanan yıkım ve mağduriyetler karşısında duyarlı ve tedbirli. Onarım aşaması etkin bir şekilde başlatılmış görünüyor. Devlet en üst seviyede bölgede.

Putin ve AB pes etti

Süper güç müper güç. Geçelim bunları.

Çok güçlü bir ordun var ama bir o kadar da zayıf ve kırılgan ekonomin var.

Putin’in uyguladığı ambargo en az Türkiye kadar Rusya’ya da ciddi zararlar veriyor. Bu kriz daha fazla sürdürülebilir değil. Putin de bunu kabullenmiş olacak ki yumuşak tondan barışalım mesajları yolluyor.

***

AB mülteciler meselesinde burnundan kıl aldırtmaz, kibirli ve üstenci tavrından vazgeçecek gibi. Asıl eli mahkûm olanın kendileri olduğu gerçeği ile yüzleşmekten kaçamıyorlar.

Ortak akıl ve müşterekte Türkiye ile anlaşacaklar.

Hem Putin hem de AB, Erdoğan’ın karalı dış politikası karşısında pes etmiş gibi görünüyorlar.

Kurtlarla dans

Suriye ve Irak’ta, DAEŞ’e yönelik operasyon kisvesi altında süren vekâlet savaşları biçim değiştirdi.

ABD Kuzey Suriye’ye ilişkin planlarını artık daha açık bir dille ortaya koyuyor. Hatta hızını alamıyor YPG’nin demografik ve siyasi nüfuz alanını olabildiğince genişletiyor. Bu da Türkiye’nin tüm Suriye sınırı boyunca Kandil ile komşu olacağı anlamına geliyor.

Hükümetin önündeki seçenekler kısıtlı. Ya tüm bedelleri ödemeye razı olup Suriye’ye asker sokacak. Ya da ilişkilerin iyice koptuğu ABD’yi ikna edip, yeni bir paradigma oluşturarak oyunun içinde aktif olarak yer alacak.

Hükümetin işi oldukça zor. Artık tam bir bataklığa dönmüş Suriye’de kurtlarla dans etmek zorunda. İşler ters gitmeye devam ederse yakın gelecekte bizi çok zor süreçler bekliyor demektir.

MHP’nin Paralel ile sınavı

MHP’de hukuksal belirsizlik sona erdi. 10 Temmuz’da kurultay var. Bu kez başka sancılar yaşanacak gibi.

Paralel yapının iştahı her geçen gün daha da artıyor. MHP’yi çok önemsiyorlar.

Kurultay, genel başkanlık seçiminden daha öte, tarihi bir öneme sahip.

Ya Paralel’in yönettiği ve böylelikle özünden, omurgasında ayırdığı bir MHP olacak. Ya da bu oyunu bozacak. Kurultay, MHP’nin Paralel’le sınavı olacak aynı zamanda.

Fetih

İstanbul’un fethedildiği o muhteşem zaferin yıl dönümü, yüz binlerin katılımı ve coşkusuyla pazar günü kutlandı.

Bazı yazar ve sinemacı tayfası, kutlamalara yönelik aşağılayıcı ve nefret kusan yazılar yazdılar, tweet’ler attılar. İşin gülünç ve düşündürücü yanı bu destansı zaferin büyüklüğünü hâlâ idrak edememiş olmaları. Ya da öyle görünme çabaları.

Beyazlar’ın bu ezikliğini anlıyorum da tahtalarındaki bu eksikliği anlayamıyorum.

Sadece ezik değilsiniz, bir de üstüne fena eksiksiniz…